Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Will Kane je šerifom malého mesta kdesi na Divokom Západe. Dnes ráno sa žení s krásnou Amy. Jeho žena je kvakerka, ktorej náboženstvo odmieta akékoľvek násilie, a preto svojej vyvolenej sľúbil, že sa vzdá úradu šerifa a spoločne budú ďalej žiť v pokoji na farme. Ale tesne po svadobnom obrade dorazí do mesta strašná správa. Zločinec Frank Miller, ktorého Kane dostal pred časom za mreže, bol prepustený na slobodu. Spojil sa so svojou bývalou bandou a pripravuje pomstu. Do mestečka má doraziť vlakom na pravé poludnie. Obyvatelia mestečka si dobre pamätajú Millerovu neľudskú násilnosť. Preto nestoja o ďalšie problémy a prehovoria Kana, aby spolu s mladomanželkou čo najskôr odišiel. Pretože na tom trvá aj Amy, Kane sa podvolí. Veľmi rýchlo si však uvedomí, že útek nie je riešením, pretože Miller si zlosť vybije na niekom inom. Hlas svedomia a volanie povinnosti je silnejšie ako strach i láska a preto sa Kane rozhodne vrátiť a čeliť svojmu úhlavnému nepriateľovi tvárou v tvár. Blíži sa hodina posledného zúčtovania... (RTVS)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (289)

Šandík 

všetky recenzie používateľa

High Noon je řemeslně naprosto dokonalý film. Herectví, kamera, hudba, režie, střih... Od první chvíle film neúprosně tepe k nutnému rozuzlení, které je, po více než hodině příprav, nakonec tak rychlé a koncentrované, že to bere dech. Jestli existuje něco jako dokonalost ve Westernu, tak je to tenhle film. A to vůbec nemluvím o tom, že je to taky western, který dokonale obrací na ruby mnohé žánrové klišé. Ne, tady fakt nejde o hrdiny a ani šerif v podání Gary Coopera není klasickým westernových hrdinou, spíš je jen člověkem, který má své zásady. Nesmírně důležitý film... Celkový dojem: 90% ()

viperblade 

všetky recenzie používateľa

Co si budeme povídat, jakákoliv "Leonovka" strčí tento western do kapsy, ale… Z tohohle filmu na mě sálala taková zvláštní atmosféra. Navíc, díky krátké stopáži, se nestihnete nudit a titulní píseň vám bude znít v hlavě ještě dost dlouho po skončení filmu. Jako bonus jsem (konečně) viděl Lloyda Bridgese někde jinde než v parodii. Tenhle film není dokonalý, ale, jak už jsem napsal na začátku, má takovou zvláštní atmosféru, kterou musím ocenit. 80 %. ()

Reklama

tron 

všetky recenzie používateľa

„Keď to nechápeš sám, neviem ti to vysvetliť.“ Klasický western, ktorý nezostarol, ale už v čase vzniku zrejme pôsobil... jednoducho. Šerif (majestátny Gary Cooper) sa práve oženil s kvakerkou (Grace Kellyová) a opúšťa úrad. Medzitým sa vyskytne asi 24 hodinové obdobie, počas ktorého nebude mať mesto šerifa. A práve počas neho, vlastne už teraz, na pravé poludnie, na stanici zastaví vlak, ktorý vypľuje do tohto zaprášeného miesta krvilačného psychopata, na ktorého tu čakajú kumpáni. Šerif ho kedysi dostal a súd mu udelil slučku, ale v poslednej chvíli mu vymeral len doživotie a práve ho zrušil (nevedno prečo, ale vlastne je to fuk). Hodiny neúprosne odratúvajú posledné minúty k dobe, ktorá zo všetkého najviac pripomína šerifovu samovraždu. Hrdý, „správny muž“ sa totiž rozhodol neutiecť, ale v mestečku zostať napriek protestom čerstvej manželky. V neľútostne sa ukrajujúcom čase zháňa pomoc, ale rad za radom mu účasť v samovražedne pôsobiacej misii odmietajú priatelia, pomocníci, zástupcovia, sudcovia i hodnostári. Zostáva sám a hodiny práve odbili 12... Napriek celkovej „jednoduchosti“ to rozhodne má niečo do seba, pričom to „niečo“ bolo dokonca nominované na sedem Oscarov, z toho dve nominácie premenilo na zlato. Najväčším plusom je temná zápletka „radšej zomriem, ako stratím sám seba“ a dominantný Cooper. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Klasický western v netradičnom ponímaní. Žiadny výrazný dej, zato však veľká dávka psychológie a obrazových hier s divákom. Z celej koncepcie snímku je tu najzaujímavejší psychologický rozbor všetkých postáv a z nich krásne odvodené negatívne i kladné články ľudského charakteru - nevďak, nenávisť, zbabelosť, pomsta, láska, hrdinskosť... Nevďačné mestečko so zbabelými obyvateľmi to bývalému šerifovi dalo riadne "vyžrať". Ešte šťastie, že mal po boku tak nežnú, vrúcne milujúcu ženu, pričom obaja za tú približne jednu hodinu reálneho a filmového času mnohé pochopili. Posledné gesto bývalého šerifa v záverečnej scéne povedalo vlastne všetko aj za nich. 85/100 Videné v rámci Season Challenge Tour. ()

movie 

všetky recenzie používateľa

Ještě snad nikdy mě nic tak zoufale nenudilo. A to má HIGH NOON pouze 85 minut. Zaujalo mě pouze užití skladby "Do Not Forsake Me" od Texe Rittera, která se ve filmu neustále opakuje a dává téhle táhnoucí nudě zvláštní až bizární nádech. Nevýhodou HIGH NOON je určitě fakt, že vznikl jen rok před příchodem širokoúhlého formátu, neboť formát 1.37 : 1 z něj nedělá takovou vizuální baštu, za kterou se leckdy vydává a kterou by teoreticky mohl být. ()

Galéria (67)

Zaujímavosti (70)

  • Filmový debut Lee Van Cleefa. Tento herec sa neskôr stal jedným z najuznávanejších westernových hercov všetkých čias. (westerns)
  • Ústřední píseň "Do not forsake me, oh, my darling!" nazpíval Tex Ritter. Přibližně o deset let později ji s českým textem Vladimíra Dvořáka zpíval Waldemar Matuška. (sud)
  • Značná část filmu se natáčela v kalifornském městečku Columbia, které proslavila Zlatá horečka (1850). Městečko je dnes "národní historickou památkou". (džanik)

Súvisiace novinky

V pravé poledne čeká remake

V pravé poledne čeká remake

17.09.2016

Westerny v posledních letech slaví opatrný comeback. Opravdová kuráž vydělala 252 milionů dolarů, Nespoutaný Django si došel pro 424 milionů a za úspěch se dá považovat i 155 mega, jež nastřádala… (viac)

Tahle země není pro Arnolda

Tahle země není pro Arnolda

13.07.2011

Po skandálu, na který se už mezitím téměř zapomnělo, Schwarzenegger tvrdil, že svůj návrat na filmová plátna odkládá. Ukázalo se, že ne na dlouho. Studio Lionsgate oficiálně potvrdilo, že… (viac)

Tak co dál, Arnolde?

Tak co dál, Arnolde?

12.04.2011

Z „velkého překvapení“, které Schwarzenegger koncem března sliboval, se nakonec vyklubala blbůstka The Governator, která se kromě kresleného seriálu dočká i komiksového cyklu (za vším stojí Stan Lee)… (viac)

Reklama

Reklama