Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Akčný film inšpirovaný skutočným príbehom obyčajného tínedžera Janna, ktorého vášňou je hranie kultového Gran Turisma. Keď sa prihlási do súťaže o možnosť závodiť na skutočnom okruhu, je odhodlaný získať prestížne miesto v stajni Nissan. No čoskoro zistí, že v reálnych pretekoch je v stávke oveľa viac, než si kedy dokázal predstaviť spoza obrazovky počítača. (Itafilm)

(viac)

Videá (5)

Trailer 5

Recenzie (340)

Chrustyn 

všetky recenzie používateľa

Neill Blomkamp se po dlouhé době vrací na velké plátno s neuvěřitelným příběhem o náboru hráčů legendární videohry Gran Turismo na skutečné závodní okruhy. Ničím překvapivý příběh o klasickém tréninku a následném závodění naostro je technicky velice dobře zvládnutý a krásně nasnímaná a ozvučený, přestože zamrzí, že jsou jednotlivé závody pouze rychlými útržky, které postrádají napětí a tvůrci se více zaměřují na jednotlivé hrdiny a jejich osobní problémy. Od filmu jsem nic nečekal a dostal slušný nadprůměr v rámci závodních filmů, kterých je jako šafránu a proto si važme každého, takto zvládnutého kousku. ()

3DD!3 

všetky recenzie používateľa

Gran Turismo jsem asi nikdy nehrál. Neměl jsem PlayStation. Need For Speed nebo Forza to bylo moje. Naštěstí nejde o adaptaci hry jako takové, ale spíše Rockyho v závodním prostředí. Navíc funguje na jedničku. Hlavně od pasáže s létajícím Nissanem nabere grády a nepustí. Bloomkamp se výživá v krásných záběrech na závodní trať a má všechno pokryté. Harbour drží po hromadě příběh a všechno to šlape. Parádní hudba. Jen ten Bloom mi tam úplně nesedí. Schulin  letí vzduchem… ()

Reklama

Bauer 

všetky recenzie používateľa

Jsem aktivní hráč na Playstationu, ale je pravdou, že Gran Turimo mě vždy míjelo (auta jako hra mě prostě nebaví), ačkoliv uznávám, že se jedná o kultovní záležitost v herním segmentu. Jak víme, tak natočit film podle hry je velmi obtížné a většinou jsou to nesmyslné filmy. Když jsem se dozvěděl, že se bude točit film podle závodní hry, tak jsem si říkal, že to bude další zhovadilost, která pouze těží ze známé značky. Velmi jsem se spletl. Gran Turismo je povedený snímek a navíc na mě působil tak, že si na nic nehraje a nikam se nespěchá. Vše plynulo pozvolna, ale zároveň to utíkalo. Stopáž přes dvě hodiny utekla velmi rychle. Na mě, jakožto na diváka, velmi dobře působilo i to, že se jednalo o skutečnou událost. V několika momentech bylo zaútočeno na moje emoce. Velkou zásluhu na tom má sympaťák David Harbour, který v roli mentora podal výborný výkon. Pro mě zcela naznámý Archie Madekwe, byla skvělá volba. Kdo mi ovšem moc nesedl, tak byl Orlando Bloom. Viděl jsem nějaké videorecenze na Gran Turismo, včetně nějaký Gameplayů, a u filmu jsem nebyl schopen rozeznat, jestli se jedná o film, a nebo o záběry ze hry. Ano, tak luxusní a realistickou grafiku má Gran Turismo. Povedený film a já si jdu asi objednat Gran Turismo na PS5. ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Dvakrát ma ten nápad posadiť hráča videohier do auta a nechať ho závodiť s profíkmi, nenadchol, napriek tomu, že to je podľa skutočnosti. Technická stránka filmu je vymazlená. Ale mne to pripadalo ako keby som sledoval na youtube niekoho ako hrá hru. To ma nebaví a sledovať ako polovicu filmu hrá hru hlavný hrdina je rovnako nezáživné. Našťastie potom sa začne aj závodiť. A to je hlavná devíza tohto filmu. Na rozdiel od väčšiny závodných filmov je tento o  závodení a nie o neustálom búraní. Hlavne za to dávam tretiu hviezdu. 5/10. ()

silentname 

všetky recenzie používateľa

Zdá sa, že projekty spracované podľa videohier sa dajú robiť aj úplne inak a konkrétne v prípade "Gran Turismo" máme možnosť vidieť solídne urobenú filmársku prácu a podaný zaujímavý príbeh, o ktorom som úprimne nikdy nevedel. Preto je aj fajn, keď sa môže človek niečo naučiť a byť pritom zaujatý tým, čo sa pred ním odohráva na plátne. Najväčšie plus filmu je však pre mňa voľba Davida Harboura do role Jacka Saltera, ktorý je skutočne perfektný. Musím tiež priznať, že závodenie v tomto filme vyzerá skvele. Vždy som mal pocit, že som bol priamo s našimi pretekármi na trati a prežíval som s nimi ich úspechy, no rovnako aj zlyhania. Archie Madekwe je solídny ako hlavný hrdina a dokázal mi Janna Mardenborougha veľmi úprimne predať, no Neill Blomkamp sa pre mňa konečne ukazuje ako solídny režisér. Toto mi od neho chýbalo už od čias "District 9" a je veľmi príjemné vidieť, že dokázal svoju filmárčinu posunúť vyššie. Zaujímavé bolo aj po rokoch mať opäť možnosť vidieť Orlanda Blooma. Už si ani nepamätám, kedy som ho naposledy videl vo filme. A toto fungovalo skvele. Výborný film so solídnou atmosférou, ktorý odporúčam všetkým milovníkom automobilových pretekov. Hodnotenie: A- ()

Galéria (30)

Zaujímavosti (35)

  • Šéfkuchár sushi v Japonsku, ktorý sa vo filme usmieva na Janna, je skutočný Kazunori Yamauchi (japonský herný dizajnér a profesionálny pretekár, "otec" Gran Turisma). (MikaelSVK)

Súvisiace novinky

Spider-Man, Kraven a další se odsouvají

Spider-Man, Kraven a další se odsouvají

29.07.2023

Máme dva týdny od začátku herecké stávky a místo nějakých pozitivních zpráv nebo náznaků, že si chtějí zástupci studií sednout s odbory a domluvit se na férových kompenzacích tak, aby se celý byznys… (viac)

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

10.07.2023

V celkových číslech relativně dobře, ačkoliv za sebou má několik neuspokojivých výsledků z kin a novým titulům z úspěšných franšíz se nedařilo tolik, jako v minulosti. Celkově Hollywoodské filmy na… (viac)

Gran Turismo nabírá obsazení

Gran Turismo nabírá obsazení

17.09.2022

PlayStation produkce filmů podle her se pomalu ale jistě rozjíždí na plné obrátky a jeden projekt, který nyní studio Sony prioritně tlačí před kamery, je závodní Gran Turismo. To před několika týdny… (viac)

Seriálový Horizon Zero Dawn našel tvůrce

Seriálový Horizon Zero Dawn našel tvůrce

29.08.2022

Po úspěchu s komiksovou Umbrella Academy se showrunner Steve Blackman ujme na Netflixu rovněž adaptace populární hry Horizon Zero Dawn. Nebude na to navíc sám, po ruce bude mít ještě producentku… (viac)

Reklama

Reklama