Reklama

Reklama

Odvážna dievčina Mattie Rossová sa vydá do drsného sveta kovbojov, aby sa uistila, že bývalý spoločník jej otca, ktorý ho na ceste za obchodom zastrelil a okradol, bude spravodlivo potrestaný. Klasický western s Johnom Waynom v hlavnej úlohe sa v roku 2010 dočkal aj rovnomenného remaku v réžii bratov Joela a Ethana Coenovcov. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (94)

mm13 

všetky recenzie používateľa

Absolvované kvôli pripravovanému remakeu bratov Coenovcov. Napriek mojej averzii voči Johnovi Wayneovi sa mi to pozeralo pohodlne, dokonca nechýbali ani veľmi príjemne prekvapenia. Žiaden pátos, dievčina v hlavnej úlohe čarovná (ale za sestru či nedajbože frajerku by som ju nechcel), potešili Duvall a Hopper v epizódnych rolách. Zároveň mám však pocit, že z nostalgicky ladeného westernového road-movie šlo vyťažiť oveľa viac. Až na pár scén True Grit ako celok neponúka nič, čo by stálo za zapamätanie (pritom názov naznačuje, že by mohol) i keď nevylučujem, že si to o pár rokov v nejaké iné nedeľné popoludnie zopakujem... na relaxatívne podriemkávanie ideálny materiál. Hlavne som teraz zvedavý, čo vykrešú Coen bros. ()

Bachy 

všetky recenzie používateľa

Ba ne, asi jsem to čekal ještě horší. Přeci jen Maršál v několika scénách funguje, jen ho až příliš často sráží ta naivita a hloupé plácání postav. Coenovci kopírují scénář krok po kroku (opravdu téměř všechny scény se objeví i v nové verzy) a přesto dokáží ze stejné látky vyrobit o mnoho silnější zážitek. Možná, kdyby byl Maršál silnější, neuhýbala by mi pozornost ke všemu okolo...možná, kdybych byl pozornější, byl by Maršál lepší. Asi by 3 hvězdy byly spravedlivější, ale western stojí na nespravedlnosti. ()

Reklama

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Zápletka je vďaka nevýrazným zloduchom pomerne chabá, ale scenár to ľahko prebije výborne napísanými postavami a skvelými dialógmi (miestami by však neškodilo tie reči zľahka preškrtať). Pomalšie tempo mi nevadilo, finále je až prekvapivo napínavé a emocionálne. V čom ale film mimoriadne zostarol, sú herecké výkony. Vlastne museli byť zastaralé už v dobe vzniku, koncom 60. rokov už bolo toto teatrálne afektovanie dávno prežité. A tým myslím aj samotného Waynea, ktorý si síce postavu vychutnal, ale aj tak som mu pijana so zločineckou minulosťou neveril ani chvíľu. Jeffovi Bridgesovi verím trosku už od traileru, takže sa na coenovský update teším. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $-miliónovTržby USA $31,132,592Tržby Celosvetovo $-║ Tak John Wayne mal vždy svoje westernové čaro a tu to na staré kolená potvrdzuje, ufrflaná Kim Darby dobre sekunduje a dopĺňa Wayna, režijne a herecky šikovnejšie prevedenie, než remake od Coenovcov. /85%/ ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Vynikajúca westernová klasika s neodolatelným federálnym maršálom a opilcom v jednej osobe ( legendárny John Wayne s páskou cez jedno oko ), ktorý sa nechá najať mladučkou Mattie, aby pomstila smrť svojho otca. Skvelé dialógy majú svoj vtip a šarm ( scenár napísala Marguerite Roberts podľa novely Charlesa Portisa ), o vizuál sa postarali nádherné exteriéry a Bernsteinova hudba je vhodná do zbierky. Príbeh si osvojili v roku 2010 aj bratia Coenovci a ich film patrí taktiež medzi ozdoby filmového plátna. ()

Galéria (48)

Zaujímavosti (20)

  • Oscar pro Johna Waynea za hlavní mužskou roli bývá označován jako notně sentimentální ocenění, udělené spíše za Wayneovu úspěšnou a dlouhou kariéru. Nejeden kritik jeho výkon v tomto filmu považuje za zcela teatrální. (-bad-mad-wolf-)
  • John Wayne dostal za hlavní roli Roostera Cogburna nejen Zlatý glóbus, ale také svého prvního a posledního Oscara v životě. Během své děkovací řeči prohlásil: "Kdybych to byl býval věděl, vzal bych si tu pásku přes oko už před pětatřiceti lety!" (Shaqualyck)

Súvisiace novinky

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (viac)

Poslední jízda Johna Waynea

Poslední jízda Johna Waynea

11.07.2006

\"Více jak půlstoletí byl John Wayne světem považován za symbol Ameriky jak v morálních standardech, tak ve věcech moudrosti naší společnosti,\" řekl o Johnovi na jeho pohřbu Frank Sinatra a s tím… (viac)

Reklama

Reklama