Reklama

Reklama

Už videné

  • Slovensko To už som videl (viac)
všetky plagáty

Obsahy(1)

Na začiatku 70. rokov prichádza na Robotnícku univerzitu mladá a príťažlivá Olgica (Anica Dobra), aby tu viedla kurz manekýnok. Vďaka svojej kráse vzbudzuje pozornosť kolegov (najmä trénera karate), no sama dá prednosť tichému a introvertnému učiteľovi klavíra Mihajlovi (Mustafa Nadarevič). Keď sa medzi nimi začne rozvíjať milostná aférka, Mihajlo je čoraz viac týraný vynárajúcimi sa obrazmi-spomienkami. Markovič nakrútil Déja Vu ako temnú, bizarnú, provokatívnu, odvážnu a znepokojivú víziu, v ktorej zobrazil jedinca rozleptávaného traumatizujúcimi udalosťami z detstva. Z nich síce ostali iba spomienky, no tie sú desivo skutočné a prítomné. Okolo hlavného hrdinu sa postupne zoviera kruh, z ktorého jediný únik je rovnako drastický, ako Mihajlove mučivé a drásavé predstavy... (ČSFD)

(viac)

Recenzie (5)

honajz2 

všetky recenzie používateľa

HOROROVÝ VÝBĚR, ZEMĚ Č. 46 - JUGOSLÁVIE - Tohle je jeden z těch filmů, kde už od začátku tušíte něco zlého na pozadí, nervně na to čekáte a v závěru to přijde a je to ještě větší psycho než jste mohli čekat. Teda, ne, že by vás Deja Vu svým závěrem okamžitě vydeptalo, ale jako horor to rozhodně není označené jen tak. Navíc díky tomu, že je to šmrncnuté hororovými prvky (ačkoli by se se mnou puritáni hádali, že je to jen thriller, ale sorry, rámování záběrů, práce se světlem a výstavba scén to povyšují do ještě temnějšího zážitku), je to o to hutnější poctivé psychologické drama s mírně mysteriózními prvky o skrytém traumatu, které začíná pomalu vylézat na povrch. Dobře se zde pracuje jak s flashbacky, tak i s prolínáním minulosti a současnosti, všechny first person záběry jsou chytře zakomponované do celku (a jelikož několika takovými celý film začíná, okamžitě si mě získal) a i herci jsou dostatečně přesvědčí ve svých rolích. Nedokázal jsem od toho odtrhnout oči a jelikož jsem párkrát musel, doufal jsem, že se k tomu budu moct hned zase vrátit. Snad jen škoda postavy věčně naštvaného souseda, který byl jen vtipnou postavičkou a v dění hlubší místo neměl, ale jinak je to banger, který mě určitě donutí k detailnějšímu průzkumu Markovičovy tvorby. Kéž by i u nás vznikaly takhle zdařilé reflexe zrůdností komunistického režimu... Silné 4* ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Záverečná trilerová vložka je celkom dobre spravená, hlavne po atmosferickej a gore stránke. Nestačí to však na inak fádnejšie gro tejto psychologickej drámy, ktorej aktéri sa miestami chovajú podivno šialene. Hlavne dosť pošahaný úchyl v hlavnej úlohe. Vševysvetľujúce flashbacky sú zasa nevalné a zbytočne početné. ()

Reklama

Reklama