Reklama

Reklama

Otvor oči

  • Česko Otevři oči (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Vyhlášený frajírek a holkař César (Eduardo Noriega) se na jednom večírku seznámí s dívkou Sofií (Penelope Cruz) a zamiluje se do ní. Césarova žárlivá přítelkyně Nuria se rozhodne mu pomstit a narazí schválně do betonové zdi. César nehodu přežije, ovšem následky jsou tragické: má znetvořený obličej. Lékaři mu sdělí, že by nepomohl ani chirurgický zákrok. César však stále miluje Sofii, ale jednoho dne se všechno změní, protože doktoři objevili nový způsob... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (229)

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Je to skvelý romanticky ladený mysteriózny thriller. Má veľmi dobrý príbeh o mladíkovi, ktorý si užíva bohatstvo a priazeň žien a práve teraz sa zamiloval do očarujúcej kamarátky svojho najlepšieho priateľa, pričom ani on jej nie je ľahostajný. Lenže po havárii so svojou predchádzajúcou známosťou stratí svoj vzhľad a tým aj svoju novú lásku, ale časom sa k nemu vráti a kvôli úspešnej operácii aj získa svoju pravú tvár. Lenže raz sa prebudí vedľa svojej predchádzajúcej známosti, ktorá pritom pri havárii umrela, pričom tvrdí, že práve ona je jeho láskou, čomu nechce uveriť a tak sa mu postupne život čoraz viac komplikuje, stráca prehľad nad tým, čo je sen a čo skutočnosť a tak spolu so svojim psychológom chce za každú cenu zistiť celú pravdu. Spracovanie je ale perfektné, spočiatku som vôbec nevedel, čo sa od tohto filmu dá očakávať a to sa ma držalo dlhší čas, rozbeh je skôr taký pomalší a ani sa v tejto fázi toho moc nedeje, hlavne sa predstavuje hlavný hrdina a jeho život, ale napriek tomu stále cítiť, že za tým všetkým je niečo viac. A skutočne to časom začne pôsobiť čím ďalej nejednoznačnejšie a tak je vhodné dávať pozor, stále pribúdajú nové zaujímavé prvky a celé sa to perfektne skomplikováva a už si ma to naplno získalo a hlavne tá posledná tretina je už vynikajúca. Síce ten úplný záver sa dal aspoň z tej základnej časti dlhší čas očakávať, ale to filmu vôbec neubralo, práve naopak, presne takýto záver som si aj prial a tak som veľmi spokojný. Pochvalu si zaslúži aj úplne ideálne rozloženie jednotlivých žánrov, dlhší čas som nevedel, ktorý je ten hlavný, väčší priestor má romantika, dráma, časom aj mysteriózny a thriller, ale tá ich kombinácia je perfektne rozložená, takže nemám čo vytknúť. Herecké obsadenie je na tom dobre, Eduardo Noriega síce neovlýva výraznejšou charizmou, ale pre túto úlohu sa hodil a hlavne časom som s ním už nemal žiadny problém, k tomu Penélope Cruz vo svojej jasne najlepšej úlohe, v akej som ju zatiaľ videl, ale veľmi dobre zvládnuté sú aj tie zvyšné. Réžia a technická stránka sú výborné, slušný vizuál, perfektné prepojenie snov a skutočnosti, všetko to skvelo funguje a na zvládnutie takéhoto viacúrovňového materiálu je potrebný skutočný talent. Otvor oči je rozhodne najlepší film na tému snov, aký som zatiaľ videl, Alejandro Amenábar si zaslúži veľkú pochvalu, keďže to zvládol nielen scenáristicky, ale aj režíjne a aj keď prvá polovica ešte nie je až tak perfektná, ako celok je to rozhodne na plné hodnotenie a je mi jasné, že pri druhom pozretí už ocením aj tú prvú. Veľké prekvapenie, pre mňa neznámy film, ale zároveň jeden z najlepších za dlhú dobu. 87% ()

viperblade 

všetky recenzie používateľa

Někdo tvrdí, že remake nemůže být lepší, než originál. Ale já tvrdím, že to záleží na tom, co uvidíte jako první. Ano, mluvím o Vanilkovém nebi, které jsem viděl jako první a až pak jsem se dozvěděl, že to je remake. A možná je to těmi detaily, možná je to tím, že remake je delší o 20 minut anebo je to jednoduše proto, že jsem Vanilkové nebe viděl dřív, ale se mi prostě líbí víc, než originál. Nicméně, to nic nemění na faktu, že i tohle je jednoznačně 100% záležitost. Hlavně díky Eduardovi a (opět skvělé) Penélope. Uzavřu to tím, co se tady snažím říct celou dobu - v tomto mimořádném případě otázka nezní, jestli je remake lepší/horší než originál, ale co jste viděli dříve. Protože to si pravděpodobně zamilujete. ()

Reklama

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Nemôžem povedať, že som fanúšikom mysterióznych orgií, aké pripravil Amenábar. Ale na druhej strane som si so záujmom pozrel dve hodiny skrývačiek, mystifikácií, falošných stôp a celého ďalšieho arzenálu, s ktorým pracoval. A aj keď som zďaleka nerozumel všetkému a ani sa to nepokúšam nejakým spôsobom interpretovať, pôvodné hodnotenie ponechávam. Nakoniec je to myslím jediné hodnotenie, ktoré odo mňa majú jeho filmy, ktoré som videl. Vyjadruje, že mu celkom nerozumiem, ale som presvedčený, že on áno. ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Paranoja? Futurológia? Spiknutie? Skutočnosť, či neskutočnosť reality alebo sna? Tento mysteriózny film je veľká pecka, no všetky tieto filmy mi prídu veľmi nebezpečné a nemám ich rád, možno skôr tie čitateľné, ktoré dvíhajú varovný prst ako Matrix, či 1984, no toto ma priam desí, najmä ak nakoniec niekto povie, že musíte skočiť a tým zistíte pravdu, človekovi, ktorý má závrate a viditeľne sa bojí výšok, keďže aj ja mám závrate, tak sa mi to trocha zosobnilo a desilo ma to. Amenábar je jeden z kráľov filmovej mystiky, u ktorého mám pocit, že sa nesnaží podať filmy ako paranoju, ale skôr ako strašidelnú realitu, ktorú si nevieme priznať. Napriek tomu akosi cítim, že by to mohlo byť aj inak podané a vyšperkované, popravde sa v tom aj tak sám dosť nevyznám, oni tí režiséri ako Lynch, či tento to zrejme radi podávajú tak, že odpoveď vedia len oni a vy ju hľadajte, až mi to príde, že sa na tom môžu zabávať alebo sa len vyžívajú v chaose. O Vanilkovom nebe som veľa počul, no nepozrel som si ho, možno som urobil dobre, toto mi príde ako kvalitné európske dielo a žiadny New York, či Tom Cruise mi nechýba. Tento film by mal mať pre mužov tiež varovanie, že Penélope Cruz je až príliš sexy, možno by to však mohli využiť vaše manželky, ktoré by so sexy oblečkom mohli stáť za dverami, lebo po tomto budete podľa mňa poriadne vzrušení. Možno to trocha prehnali, možno to bol svojho času len skvelý marketingový ťah, no tento film mi kvôli viacerým veciam bude ešte dlho vŕtať hlavou, najmä preto, ako ma prekvapoval a nebál sa svoju slobodu prejaviť. Na jednej strane oceňujem slobodu, no na druhej ma rozrušuje to hazardovanie, pre mňa šokujúci film. Skvelý krátky a výstižný komentár má tiež užívateľ tron. ()

stilgar1 

všetky recenzie používateľa

Amenábar člověka úspěšně téměř až do konce vodí za nos a nechává ho i hlavního hrdinu, aby se celou dobu topil v nesnesitelné nejistotě. Pomalé vykreslení celého příběhu se zde naprosto hodilo. Perfektní paranoidní atmosféra byla ještě zpestřena kvalitní hudbou a velmi dobrými hereckými výkony. 8/10 ()

Galéria (24)

Zaujímavosti (9)

  • Ve scéně, kdy César (Eduardo Noriega) jde to Sofiina (Penélope Cruz) bytu a strhává ze zdi její fotky, lze spatřit obrázek "Sandmana", což je populární komiksová kniha, která pojednává o světě snů. Její autor je Neil Gainman. (Seabeast)
  • Penélope Cruz hraje postavu Sofie i v Croweově remaku s názvem Vanilla Sky (2001). (becki_tu)

Súvisiace novinky

Amenábarův scenárista točí sci-fi

Amenábarův scenárista točí sci-fi

16.03.2015

Mateo Gil, několika cenami Goya oceněný španělský spoluscenárista tří filmů Alejandro Amenábara – konkrétně Otevři oči, Hlas moře a Agora – se poslední roky pokouší i o režii. Po dobře přijatém… (viac)

Reklama

Reklama