Reklama

Reklama

Austrália, okolo roku 1860. Amerického ostrostrelca Matthewa Quigleya si najme austrálsky rančer, údajne na to, aby ho zbavil divokých psov dingov, ktorí ohrozujú jeho stáda. Američan spočiatku netuší, čo dobytkársky barón Elliot Marston od neho bude požadovať v skutočnosti aby postrieľal domorodých Aborigenov, pretože chce získať ich pôdu. Matthewa jeho požiadavka šokuje a kontrakt odmietne nikdy nestrieľa na nevinných ľudí. Marstona vyhodí von oknom a chce odísť. Marstona, samozvaného vládcu oblasti, to rozzúri a najme si niekoľko zloduchov, aby Quigleyho chytili a zabili. Quigleymu sa podarí utiecť a zachráni aj krásnu ženu Coru, ktorú ohrozovali rančerovi muži. Oboch napokon u seba ukryjú Aborigenovia a pomôžu im. Quigley je spolu s Crazy Corou, ako prezývajú bývalú prostitútku, pred prenasledovateľmi vždy o krok napred... Quigley domorodcom na oplátku pomôže zbaviť sa zabijakov na čele s odporným Marstonom. Toho zabije v čestnom streleckom súboji. Keď ho chcú britskí vojaci zatknúť, domorodci ho oslobodia a on spolu s Corou nasadne na loď do Ameriky. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (82)

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Western z Austrálie, a prečo nie? Zvieratá sú iné, ale krajina je divokému západu veľmi podobná a rovnako aj spôsoby, ako sa kolonizátori chcú vysporiadať s domorodcami. Príbeh strelca na inzerát je na začiatku slušne prekvapujúci, neskôr už menej, no až do konca som mu veľmi držal palce. Záver s ukecaným bláznivým hlavným podouchem je už dnes trochu obohraný, ale film stále zostáva nadpriemerným westernom. Aj vďaka bláznivej ženskej partnerke, výbornej hudbe, mysterióznej vložke a, samozrejme, hlavnej postave Roya Matthewa. –––– Říká se, že Bůh stvořil Austrálii jako poslední. Po tom, co ho přestalo bavit dělat pořád stejné věci. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

"Povedal som, že ich nepoužívam, nie že s nimi neviem zaobchádzať..." Mám na tento skvelý western nádherné spomienky ešte z čias VHS. Letel som vtedy na westernoch s C. Eastwoodom, ktoré vtedy požičovne chrlili jeden za druhým a keď už nebolo čo, tak som taký znechutený a znudený skúsil Quigleyho. To som však netušil ako skvelý western to je. T. Sellecka som v ničom lepšom nevidel a Alan Rickman sa po tomto dobre pripravil na svoju najznámejšiu rolu Hanza Grubera v Smrtonostnej pasci a ďalej sa viezol na vlne zlých chlapíkov, neskôr napr. Robin Hood. Film má veľmi dobrý spád, skvelý humor, akčné scény a nádherné prostredie Austrálie. Ak si k tomu pripočítate skvelého záporáka v podaní už spomínaného A. Rickmana a úplne geniálny soundtrack od B. Poledourisa, tak ja nemôžem inak ako plný počet. Bavilo ma to pred vyše 20-timi rokmi a pobavilo i dnes na stanici AMC. Český dabing je tu iný než som ho poznal z VHS. Ten starší bol samozrejme lepší. 100%. ()

Reklama

Zombi 

všetky recenzie používateľa

Co si pamatuju, tak mě tenhle western svého času docela nadchnul, ze začátku jsem byl trochu zklamanej záměnou indiánů za australský domorodce, ale pak se mi to dost zalíbilo, snad by to působilo stejně i teď. Sympatický mi bylo větší využití pušky než klasických coltů i když na správnej pistolnickej souboj nakonec taky došlo. ()

mortak 

všetky recenzie používateľa

Krásný hudební motiv, dobří herci, úchvatná krajina... a prapodivný scénář, který tvoří neuvěřitelný mišmaš žánrů. První hodina by se dala charakterizovat jako temný romantický film na pozadí vyvražďování australských domorodců (a nepřímo indiánů). Giacomo rozehrává své ponuré trauma, domorodci umírají po desítkách, a mezi tím vším se za zvuků jásavé Poledourisovy hudby potácí odstřelovač Quigley. Bezradnost scénáristy, který se snaží pomocí oslích můstků dostat Quigleyho do akce, je opravdu šílená (způsob, jakým Quigleymu zůstane jeho puška, i když byl odvezen do pouště, je opravdu WTF). V poslední třetině konečně dojde i na ten akční western, se skvělým Rickmanem a mladým Mendelsohnem, ale v kombinaci s ponurostí témat v prvních dvou třetinách to vypadá dost podivně. ()

LiVentura 

všetky recenzie používateľa

Quigley a "Valdézova puška", velmi podařený western se skvělým záporákem. Hlavní hrdina doslova vystřílí celou bandu chladnokrevného farmáře, který, jakožto řádný boháč, nemá nikdy dost a likviduje každého, kdo mu stojí v cestě. Jak si originálně a přes půl světa importovat smrt, zeptejte se Marstona.. :-)) ()

Galéria (33)

Zaujímavosti (1)

Reklama

Reklama