Reklama

Reklama

VOD (1)

Nové dobrodružstvá známej dvojky, hazardéra Martina Riggsa (Mel Gibson) a jeho usadlého kolegu Rogera Murtaugha (Danny Glover), začnú vo chvíli, keď si chcú užívať chvíle pohody na Rogerovej jachte. Nielenže je tu s nimi Leo Getz (Joe Pesci), ktorý sa teraz živí ako súkromný detektív, ale okrem toho sa stretnú s čínskou mafiou, keď ich jachtu takmer zničí veľká nákladná loď. Policajti zasiahnu a objavia v podpalubí desiatky čínskych prisťahovalcov, ktorých tu čínska mafia predáva ako lacnú pracovnú silu. Celú akciu má na starosti chladnokrvný a nemilosrdný hongkongský zabijak Wah Sing Ku (Jet Li), ktorý dokonale ovláda bojové umenia a bez milosti zabije každého, kto by mohol jeho poslanie ohroziť. Jeho úlohou je zohnať dostatočné množstvo peňazí a podplatiť čínskeho generála, ktorý má za financie prepustiť Štyroch otcov - vodcov povestných triád, zatknutých a exportovaných do Spojených štátov. Riggs s Murtaughom si poradia s niekoľkými Singovými zabijakmi. Napriek tomu si uvedomujú, že nebezpečenstvo nehrozí len im, ale aj ich rodinám. Zhatia plán na odkúpenie Štyroch otcov, keď pred generálom odhalia Wah Sing Kuov podvod s bankovkami. V následnej masakre zahynú nielen gangstri a generálovi vojaci, ale aj traja zo štyroch mafiánskych vodcov. Jedným z nich bol aj brat Wah Sing Kua, ktorý je odhodlaný sa kruto pomstiť. (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (511)

tron 

všetky recenzie používateľa

„Kdo to je? – „Ňákej pacifista.“ Ak štvorku porovnávame s jednotkou a dvojkou, tak katastrofa, ktorá s predchádzajúcimi filmami (až na postavy) nemá ako keby nič spoločné. Už trojka sa brutálne odklonila od drsného krimitrileru s vtipnými hláškami a stala sa čistou, akčnou a neškodnou komédiou. No oproti sitkomovej štvorke to bola dráma roka. Nič proti sitkomovému scenáru. Ak je dobrý. Tento je mizerný. V lete 1998, kedy sa štvorka dostala do našich kín, šlo o jednu z udalostí roka a i keď táto séria nikdy nebola mojou srdcovkou, všetky časti som videl a celkom sa mi pozdávali. Tak som na štvrtý návrat úderného dua Riggs/Murtaugh zašiel do kina... a teda nič moc, vážení. Humor v čele s megaotravným Joeom Pescim je jedným slovom ZLO (jediná jeho dobrá scéna je absurdná spoločná pasáž s Chrisom Rockom o vytáčaní čísla na pevnej linke). Ak situáciu niečo zachraňuje, tak snáď len solídna akcia. Štvorka sa fakt nedržala späť a prvú polhodinu netvorí v podstate nič iné, než dve veľké akčné scény (!). No pravdupovediac už otvárací moment pôsobí dojmom: „Tak OK chalani, dali nám 140 miliónov, čo sme v sérii ešte nemali?“ – „Plameňomet s cisternou.“ - "No neviem, to k sebe nejde." - "počkaj šéfe, nejak to polepíme, šak uvidíš."  Najlepšia je ale "ručne stručne scéna“ s Jetom Li a masívna automobilová naháňačka. Obohatenie štvorky o ázijský prvok je fajn, vtedy to bolo v móde (viď. Tvár toho druhého, Rómeo musí zomrieť alebo Double Team), na druhej strane je štvorka vinou toho ešte patetickejšia, než by (zrejme) bola bez neho. Našťastie to má i dobrú správu a tou je angažmán Jeta Li, hoci tie jeho dlhé vlasy sú taktiež ZLO. Bohužiaľ, vtipné okamihy sú trápne, dialógy sa nedajú počúvať a všetky tie tony rodinných momentiek (obludného finále v nemocnici) sa postarali o to, že som mimoriadne vďačný za to, že sme sa nedočkali päťky. Film síce zarobil na celom svete fajnových 285 miliónov, ale zas mal drastický rozpočet 140 (na porovnanie: trojka stála 35 a zarobila 175), takže úspech to síce bol, ale s miernou pachuťou, takže nečudo, že nikdy nevznikla. Nezameniteľná džezová atmosféra ostrého originálu je preč. Nahradil ju Glover v červených trenírkach a strašná Rene Russo. Aspoňže hlášky sú celkom fajn („Ak raz zistím, kto to robí, nakopem ho do riti.“; „Kde sú tie časy, keď ma postrelili podomácky vyrobenou búchačkou?“; „No a zrazu sa tam objavil ten sku*vený žralok.“; „A to ma má upokojiť?“). Kino Považan NMnV 1998 ()

predators 

všetky recenzie používateľa

Nestárnoucí duo schopně doplňujě několik nových postav, v čele s úhlavním protivníkem Jet Lim. Mel odhodil svou hřívu a začíná budovat svou rodinu. Ta se nakonec spolu s Gloverovic rozrostla na několik členů, další miliony si získali u televizních obrazovek, tedy nás. Za ty čtyři díly se bylo stále na co dívat, Každá přestřelka, honička, hláška nebo dokonce i útrapy našich kamarádů z LAPD si byly něčím podobné a přece tak jiné! Co říci závěrem? Snad jen, že bych se chtěl na 5. pokračování těšit, ale radši si ještě počkám... 82% ()

Reklama

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Sériu smrtonosných zbraní mám radšej ako sériu smrtonosných pascí. Ale tiž viem,. že aj ten najlepší nápad sa vyčerpá, aj tí najlepší protagonisti sa opozerajú a aj tým najkvalitnejším gagmanom, pyrotechnikom a kaskadérom raz dôjde dych. A to sa prihodilo v štvrtom pokračovaní tejto úspešnej série. Richard Donner dal na pokušiteľské reči sponzorov dúfajúcich, že aj štvorka im prihrá nejaké doláriky a čo viac, horribile dictu, o rok nás čaká piate pokračovanie! Teda nie nás, ale ich. Lebo ja sa už v žiadnom prípade toho nezúčastním. ()

PetrPan 

všetky recenzie používateľa

Pravdou je, že čtyřce chybí špetka k tomu, aby byla dokonalá jako předchozí díly, ale proboha co čekáte od akčního filmu, je to a vždy byla především zábava a nadsázka, tento film splňuje do puntíku výše zmíněná kritéria a je to skvělá áčková produkce a s ano bombastickými efekty, ale přesto to nevyznívá trapně ()

Real Tom Hardy 

všetky recenzie používateľa

"DON'T BE A DON'T-BEE. BE A DO-BEE. BE POSITIVE." -------- Štvrtá jazda, rovnaká jazda, len s vymeneným záporákom a inými okolnosťami. Sentiment k Riggsovi a Murtaughovi je ale silnejší ako samotné neduhy a príliš veľká repetetívnosť štvrtého filmu. ()

Galéria (88)

Zaujímavosti (40)

  • Pôvodne bola v scenári prvej Smrtonosnej zbrane (1987) scéna, v ktorej je Roger Murtaugh (Danny Glover) "hore bez". Nakoniec sa nenatočila, pretože jeho hruď nevyzerala na päťdesiatnika, ktorého stvárňoval príliš dobre. V tejto časti série sa Glover predviedol "hore bez" dokonca dva krát. (m.a.t.o.)
  • Murtaughova (Danny Glover) hláška "Tak na tohle už jsem starej" byla použita v každém dílu Smrtonosné zbraně. (BloodMax)

Súvisiace novinky

Pátá Smrtonostná zbraň se hýbe kupředu

Pátá Smrtonostná zbraň se hýbe kupředu

29.01.2020

Podle producenta Dana Lina jsou herečtí veteráni Mel Gibson a Danny Glover připraveni vrátit se ještě jednou naposled do legendární akční série Smrtonosná zbraň. Producent potvrdil, že on a režisér… (viac)

Jet Li je celý zafačovaný!

Jet Li je celý zafačovaný!

24.03.2007

Nebojte, hvězda bojových umění neutrpěla žádné vážné zranění během natáčení fyzicky náročného kousku na zlomeniny všech druhů a otřesy mozku tu přece máme Jackieho Chana. Jet Li však oficiálně… (viac)

Reklama

Reklama