Reklama

Reklama

Leningrad

  • Rusko Leningrad (viac)

Píše se rok 1941 a 2. světová válka stále zuří. Nacistům se podařilo ovládnout přes polovinu Evropy a část Ruska. Postupovali rychlo, dokud se ovšem nedostali k Leningradu. Hitler v roce 1941 nedokázal Leningrad obsadit ani po tříměsíční ofenzívě, a pochopil, že město nemůže dobýt silou. Rozhodl se tedy město obklíčit a nechat tři miliony lidí k smrti vyhladovět. Uprostřed tohoto strašlivého obležení se ocitá i mladá anglická novinářka Kate Davisová, která se ve zbídačelém a hladovějícím městě snaží přežít. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (103)

Heavyman 

všetky recenzie používateľa

Celý jsem to prožral. Připomínalo mi to dobu když jsem skončil školu a neměl práci. Vypli mi plyn a proud, venku mrazy jak v Rusku a byly dny,kdy ani ten kus skývy nebyl...po třech dnech třeba jedny čínský nudle a psí granule...křeče v břiše a bolest hlavy a strašná únava...pod okny brebentily německý turisti, jen mne nebombardovali a psalo se 21.století v ČR. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Ide Ien skôr o nudnú vojnovú drámu s pomalým dejom a pár akciami. Typický ruský štýl je tu prezentovaný trochou krvi, pár náletmi, výbuchmi a rozprášenými hrudami zeme. Britská reportérka je nesympatickou postavou, zobrazenie hladu ma nedojalo. Hitler je úplne smiešny, absolútne nevieryhodný. Dosť slabé. ()

Reklama

Smok 

všetky recenzie používateľa

Hlad a svinský hlad. To bola Leningradská realita po dobu neuveriteľných 900 dní počas ktorej zomrelo v meste okolo 650 tisíc obyvateľov. Film však mapuje príbeh anglickej novinárky s ruskými koreňmi, ktorá je nešťastnou náhodou prinútená zostať v Leningrade počas jeho blokády a jej úsilie prežiť v dobe, keď sa za konzervu mäsa platilo zlatými šperkami a slepačie vajce stálo životné úspory. Drsné a poučné pre ľudí, ktorí si myslia, že kaviár a bambusové výhonky na raňajky sú samozrejmosť. Je pravda, že súdružka "uvedomelá komunistka" miliciantka mi mierne dvíhala mandle, ovšem tak to v tej dobe naozaj bolo. Dávam tri a pol krajca chleba. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Celkom slušný film o hladovaní v Leningrade, v ktorom mi chýbalo trošku viac rozobrať tému kanibalizmu. Príbeh nenudí, obsadenie prevažne ruskými hercami je výborné, M.Sorvino to celkom sadlo a G.Byrne, ktorý je na DVD obale medzi hlavnými hviezdami, toho v skutočnosti mnoho nenahraje. Akčné scény sú celkom dobré, škoda, že ich nebolo viac. Zaujímavá je postava nemeckého pilota, ktorý sa vzoprel Hitlerovmu rozkazu. "Myslel som, že sme prišli zabíjať boľševikov a nie civilistov". Treba povedať, že podobne zmýšľajúcich nemcov bolo omnoho viac, len Hitlerovi to nedochádzalo, čo bol tiež jeden z dôvodov, prečo sa v Rusku vojna otočila. Trošku mi vadil uponáhľadný záver, kde tvorcovia chceli, aby si diváci zbytok domysleli... Nemal som chuť domýšľať si, chcel som vidieť ako to skončí. Aj to je dôvod, prečo sa prikláňam skôr k trom ako k štyrom hviezdičkam. 60%. ()

m.krudenc 

všetky recenzie používateľa

Historický film vypovídající o životě v Leningradě v době nacistické blokády. Do obklíčeného Leningradu přijíždějí zahraniční reportéři a při náhodném bombardování zmizí novinářka Káťa. Objeví ji rudoarmějka Nina, která ji ukryje v domě, kde žije matka se dvěma vyhladovělými dětmi a také operetní pěvkyně. Když se přítel Káťi, dozví, že je Káťa naživu, vyhledá ji, ale Káťa se z břehu Ladožského jezera vrací k opuštěným dětem, aby se vydala na dobrovolnou smrt hladem. Nádherný příběh o přátelství, který se však nevyhýbá ani pohledu na Stalinovu krutovládu. Stalin radši nechal půlku města chcípnout hladem než vydal povel ke kapitulaci. Pět hvězdiček dramatu jen podtrhuje vynikající režie i projev představitelů hlavních rolí. ()

Galéria (13)

Zaujímavosti (5)

  • Většina německých obrněných vozidel jsou upravené sovětské stroje. V záběrech přepadení autobusu se však objeví i skutečný historický Pz.Kpfw.38(t) československé výroby, které Wehrmacht na východní frontě používal. (p3tris)
  • Blokáda, jež trvala 872 dní a měla za následek smrt kolem 1,2 milionů lidí, se postupně vytrácí z paměti, a to nejen na Západě. Z tisíce ruských dětí, které se zúčastnily konkurzu na roli v tomto projektu, dokázala pouze polovina z nich něco říci o blokádě. (Aelita)
  • Blokáda Leningradu trvala od 8. září 1941 do 27. ledna 1944. Během ní ve městě zemřelo hlady přes milion obyvatel. (Petulka88)

Reklama

Reklama