Reklama

Reklama

Noc lovca

(festivalový názov)
  • Česko Lovcova noc (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Film noir o zradě, hříchu, nevinnosti, a zejména odvěkém souboji dobra se zlem. Jeden z nejúchvatnějších padouchů filmového historie, ďábelský Harry Powell, se snaží vetřít do rodiny svého bývalého spoluvězně. Jeho děti by totiž měly vědět, kde je ukrytý lup. Když před tímto zákeřným a nemilosrdným reverendem děti prchnou, pronásleduje své malé oběti vytrvale až do velkého finále. Vizionářský film, který je také poctou němé kinematografii od Griffitha po vrcholná díla německého expresionismu, byl ve své době nepochopen a propadl u diváků i kritiky. Dnes je snímek absolutní klasikou, nechybí v prestižních žebříčcích kultovních filmů a sám se stal jedním z nejcitovanějších filmových děl. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (165)

Dale 

všetky recenzie používateľa

Solídny thriller, hlavne v druhej tretine, no zrážajú ho mnohé nelogickosti v záverečnej tretine, vďaka ktorým to občas vyznieva ako paródia. Na druhú stranu, excelentne tu je vykreslené, ako sa ľudia nechajú ľahko zmanipulovať, hlavne keď ide o náboženské záležitosti a Mitchum tu je veľmi presvedčivý. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Harry Powell je nekompromisný, nevyspytateľný, nenávidený chlap divákom, ktorý ho určite odsúdi, pohŕda ním, najradšej by ho utopil v lyžičke vody, ale jednoznačne uznáva jeho zápal po veci, jeho odhodlanie, že keď raz dostane chrobáka do hlavy, tak mu ho nikto nikdy nevymláti z hlavičky - makovičky ! Predstiera, že je kňazom, kazateľom, len aby sa dostal k veľkým peniazom, ktoré zanechal istý Ben Harper, ktorý ich samozrejme ukradol, pri tom zabil dvoch nevinných ľudí a čaká ho za to TREST SMRTI, čo čert nechcel, na určitú chvíľu s ním zdieľa celu istý Harry Powell, ktorého zašili za jednoduchší kriminálny priestupok, a to za krádež. Ben vykrikuje zo sna okolnosti ohľadom peňazí, ktoré ešte stihol odovzdať svojim deťom, predtým ako prišli policajti, povedal im, aby syn John prisahal, že nikomu o týchto peniazoch nikdy nič neprezradí, nepovie, udrží to v naprostej tajnosti, jeho mladšia sestra Pearl je labilnejšej povahy, no musí držať so svojim bratom, ktorý je tak tvrdohlavý, že neváha obetovať život svojej matky Willy Harper, že za žiadnu cenu neprezradí ani mäkké f ! ...Harry je prepustený, odteraz sa chopí šance zistiť viac o týchto prachoch, príde do mestečka, kde sa čoskoro spozná s Harperovcami, deťmi a vdovou, ktorú čoskoro obalamutí na pekných rečičkách, ožení sa s ňou, postupne ju začne psychicky terorizovať, deptať, ponižovať, že raz sa nezdrží a zabije ju ! Medzitým chce od deciek vypáčiť, kde sú peniaze, ale nedozvie sa nič, až budú musieť deti utiecť, lebo matka je na dne rieky bez akýchkoľvek známok života. John a Pearl sa plavia po rieke, kde budú mať šťastie, že nájdu útočisko u „hviezdy nemého filmu” , LILIAN GISH, ktorá sa zhostila úlohy staršej paní RACHEL COOPER, nekompromisnej to ženy, ktorá sa neváha brániť pred psychopatom Powellom, ktorý deti vystopuje až sem, niekoľko míľ od bydliska ! Vynikajúca réžia Charlesa Laughtona, bravúrneho herca, ktorý režíroval len 2. filmy, KDE SA TENTO STAL LEGENDOU ! Ostrá réžia, kde ostáva rozum stáť najmä z ROBERTA MITCHUMA, ktorý má jedno poznávacie ZNAMENIE : Na ľavej ruke má vytetované, na jednotlivých prstoch spredu : H - A - T - E a na pravej ruke to isté, len namiesto hate tu je L - O - V - E, a tento EXOT začne rozprávať o tom príbeh, k tomu si krásne pospevuje a bez mihnutia oka sa rúti za svojim cieľom !!!!! Bohužiaľ, v dobe vzniku film prepadol, čomu nerozumiem, ja som ostal ako nemý pri sledovaní 90. minútového KLENOTU KINEMATOGRAFIE s dokonalým psychopatom Mitchumom, ktorému stojí v ceste nebojácny Billy Chapin ako John Harper a hovoriť o kamere, strihu, výprave je už asi zbytočné !!!! Škoda, že Charles Laughton nemal viac réžijných zárezov, lebo podľa THE NIGHT OF THE HUNTER sa dá hovoriť ako o premárnenej šance stvoriť ďalšie významné diela kinematografie, tento snímok sa stal pre mňa jedným z najlepších zo sekcie FILM - NOIR, ak nie úplne BEST ! ()

Reklama

viperblade 

všetky recenzie používateľa

Upřímně nevím, co si tomto filmu mám myslet. Mám rád filmy noir, ale tohle se podle mého k tomuto žánru ani nepřiblížilo. Ale pěkně popořadě… film začal zajímavě, schované peníze, kněz, který zabijí vdovy, ok. Jenže pak se do filmu začínají kupit WTF momenty (SPOILERY! ta matka byla opravdu tak zoufalá či vygumovaná, že pana kněze nevyhodila ihned? Hodný strejda najde její mrtvolu na dně řeky, ale nejde to ohlásit, protože se bojí, že by to hodili na něj? Proč? Měl snad on nějaký motiv? Pokud ano, je to ve filmu hodně dobře skryto. KONEC SPOILERŮ!) od kterých byl film jen horší a horší. Absolutně to dorazil závěr, který mi připomněl skvělý film It's a Wonderful Life (jestli to chtěl režisér hodit do kontrastu s první půlkou, ok, ale absolutně se to tam nehodilo a celý film to pro mě poslalo do kytek). Navíc všemi obdivovaný Robert mě opravdu neuchvátil, přišlo mi, že moc přehrává a ani samotná postava úlisného kněze mi nepřišla nijak zajímavá. Tenhle film měl natočit Alfred, pak by to byla podívaná, která by si zasloužila to umístění v různých žebříčcích. Takhle mi nezbývá než napsat, že absolutně nechápu, proč se z tohoto filmu stala taková klasika. Už dlouho mi hodina a půl nepřišla jako věčnost… Body dávám jedině za kameru a hudbu, která snímku dávala alespoň nějakou tu atmosféru. Ale jinak… bída s nouzí a to jsem hodně slušný a mírný. 40 %. ()

Renton 

všetky recenzie používateľa

Scénář: James Agee .. Na technické možnosti tehdejší kinematografie je snímek na pokročilé úrovni s malebnou kamerou, ovšem příběh je tak trochu nevýrazný guláš. Jde o již značně vyčpělý thriller o šíleném kazateli, horlivě citujícím Bibli a pronásledujícím dvojici osvojených dětí jak z pohádkového příběhu, kde nechybí hodná babička s kulovnicí. Konfrontaci "hate" - "love" se kloním spíše k Mitchumově levé ruce. 50%. ()

fishki 

všetky recenzie používateľa

Kamera. Steady zábery. Mitchum. To sú tri veci, ktoré mi ostali v hlave po filme a ešte tam asi dlho budú. Tie zábery na asi každé zviera na svete ku koncu filmu mi pripadali až smiešne. Rovnako ako keď Michum uteká pred starou ženou ako zbabelec. Ale to sú 50s. A preto ich mám tak rád. Je to noir. Ale veľmi zvláštny a jedinečný noir. ()

Galéria (137)

Zaujímavosti (24)

  • Herečka Shelley Winters neskôr povedala, že to bol jej najpremyslenejší a najzdržanlivejší herecký výkon, aký kedy podala. (westerns)
  • Přestože dnes Noc lovce patří na noirový piedestal, v době svého vzniku se dočkala veskrze negativních reakcí, které zapříčinily, že se Laughton k režírování již nikdy nevrátil. (Zdroj: Noir Film Festival)
  • Charles Laughton neoplýval velkou láskou k dětem a ty jím pohrdaly. Několik scén proto režíroval Robert Mitchum. (Kulmon)

Súvisiace novinky

Noir Film Festival 2015 startuje již 20. 8.!

Noir Film Festival 2015 startuje již 20. 8.!

11.08.2015

4 dny, 5 míst, 47 projekcí... Unikátní přehlídka filmů noir na hradě Křivoklát se blíží mílovými kroky! Třetí ročník festivalu, věnující se širšímu pojetí noirového fenoménu, startuje ve čtvrtek 20.… (viac)

Reklama

Reklama