Reklama

Reklama

Obsahy(1)

47 bojovníkov sa postavilo nepredstaviteľnej presile len aby očistili česť svojho mŕtveho pána. Legenda o 47 roninoch patrí k najznámejším príbehom japonskej histórie a teraz sa z tejto exotickej zeme prostredníctvom hollywoodskych štúdií dostáva na film v podobe výpravného a akčného fantasy dobrodružstva, v ktorom proti týmto pomstiteľom stoja aj nepriatelia, ktorí nie sú z mäsa a kostí. Ronin je samuraj, ktorý stratil svojho pána a tým svoju česť a jeho postavenie v spoločenskom rebríčku stredovekého Japonska tomu zodpovedá. Ešte omnoho nižšie však stoja ľudia zmiešaných rás, medzi ktorých patrí aj sirota Kai (Keanu Reeves), sčasti Brit a sčasti Japonec. Vďaka svojim mimoriadnym schopnostiam ho zoberie na milosť skupina bývalých samurajov, ktorých pán sa stal obeťou spiknutia, ktoré pripravil zákerný Lord Kira a čarodejnica Mizuki. Roninovia chcú Lorda Kiru poraziť za každú cenu, ale tromfy rozhodne nie sú na ich strane. Pokiaľ nezískajú Kaia. Ale aj tak bude cesta za spravodlivou odplatou tŕnistá a len málokto z nich po nej dôjde až do konca, ktorý naviac môže mať v súlade s japonskými tradíciami trpkú príchuť. (TV Markíza)

(viac)

Videá (14)

Trailer 2

Recenzie (875)

tron 

všetky recenzie používateľa

47 roninov je enormne divný film. Začiatok nie je zlý. Potom nastane armageddon. Dotáčky sú na filme poznať. Predpokladám, že pôvodne Reeves nebol až tak uprednostňovaný na úkor ostatných samurajov. Nechýbajú čudesnosti (minimálny priestor pre výrazné postavy z plagátov: gigantický samuraj, potetovaný kostlivec v prístave, Reevesov „otec“), nepochopiteľný mix žánrov (od historického eposu cez precítenú medziľudskú drámu až po vyložene tupo spracované rozprávkové motívy), nejasnosti ohľadom toho, akého diváka tvorcovia chceli osloviť (v jednej chvíli má byť hlboko oslovený rituálnou samovraždou hrdého muža, v inej sa má smiať komickému obéznemu samurajovi píliaceho strom), chaos v počtoch (47? To ťažko, väčšinou ich je na scéne 15), ťažkopádne zvraty (šialene komplikovane vymyslené dôvody a spôsoby, ako niekoho prinútiť k harakiri alebo ako sa dostať k zopár desiatkam mečov), zúfalá snaha strhnúť pozornosť aspoň počítačovými trikmi (viacero postáv je úplne zbytočne a nezmyselne vytvorených počítačmi, pritom by stačili masky) a nelogické správanie (Reeves v úvode na love v lese vidí čudne sa správajúcu bielu líšku s dvojfarebnými očami. Neskôr uvidí konkubínu s rovnakými. Pomerne logicky dôjde k záveru, že je to čarodejnica a teda predstavuje nebezpečenstvo pre jeho pána. Uteká s informáciou k vodcovi samurajov. Ten situáciu uzavrie tým, že Reeves trepe blbosti. Podotýkam, že dej sa odohráva v univerze, v ktorom čarodejnice relatívne bežne existujú.). ()

Big Bear 

všetky recenzie používateľa

Dneska jsem neměl moc chuť nad něčím extra přemýšlet a zároveň jsem chtěl vidět nějaký dlouho uložený film z mého seznamu neviděného. A jelikož mi chuť padla na něco samurajského a zároveň toto je opravdu uleželá záležitost, s očekáváním jsem si film pustil. Ze začátku lehce podobného Avatarovi jsem byl mírně paf, protože příběh znám a tohle jsem tam nečekal. Pak jsem ale pochopil, že nekoukám na historické japonské drama o samurajích jednajících dle kodexu bušidó, ale prachsprostý Halywůd co si japonský příběh vypůjčil a lehce dokořenil barbecue omáčkou a kečupem.  A tak stejně jako v Mekáči nečekáte extra kulinářský zážitek od housky s čímsi zamotané do kusu papíru, nečekal jsem nějaké zásadní drama ani zde a jen jsem se bavil. A řeknu vám na rovinu, bavil jsem se dobře. Výprava úžasná, zvolené lokace také a až na pár míst nebylo skoro poznat co jsou digitální efekty a co nikoliv. A přeci jen, před 8 lety ještě písíčka nebyly tak nadupaný jako dneska a tak oceňuji práci grafiků.  Někdo to srovává se Samurajem, ale to prostě nelze. Já jsem naštěstí viděl film v cz dabinku, takže jsem byl ušetřen anglicky mluvících Japonců. Ono je to někdy naopak také děs, když se někdo snaží např. v angličtině nebo dokonce češtině napodobovat takovou tu japonskou ráznost v mluvě. To je teprve masakr. Trochu jsem byl zvědavý na závěr Made in USA, ale nezklamal. A protože se mi líbily i všechny ty bitky, dávám za 4 zdobené cuby. * * * * ()

Reklama

Douglas 

všetky recenzie používateľa

47 roninů je ve vztahu k tradicím film citlivý (což se projevuje i v jeho konci), a zároveň ovlivněný klasickými hollywoodskými principy: (a) individualismem skrze psychologické definování postav, (b) příčinným řetězením vyprávěných událostí, (c) dvěma liniemi akce, z nichž jedna je pracovní a druhá milostná. Právě neustálá oscilace filmu mezi těmito vzorci postupů podle mě utváří dynamiku ozvláštňování, jež jej sice (přeneseně řečeno) staví trochu mimo čas a prostor, ale zároveň ho činí jistou měrou nezaměnitelným a divácky lákavým. Více tady. ()

Hal_Moore 

všetky recenzie používateľa

Tolik času měli tvůrci na dokončení. Tolik peněz dal Universal na jejich snahu a úsilí a přes to všechno je výsledek unavený a působí, jakoby byl ušit horkou jehlou. Stejně tak na mě působil Keanu Reeves - unaveně a bez špetky zapálení. Fantasy Poslední samuraj se ke Zwickovu spektáklu vůbec nepřiblížil a zůstal s propíchnutými pneumatikami někde na půli cesty. Fantasy prvky mi tentokrát spíše vadily a dobrá polovina z nich mě přímo iritovala, doslova na zvracení mi pak bylo z anglicky mluvících samurajů. 47 róninů je ve všech ohledech průměr - polovina věcí mi chutnala, zatímco druhou polovinu jsem vyplivnul hned po ochutnání. ()

Eddard 

všetky recenzie používateľa

Další z filmů, kde všechno zajímavé uvidíte v trailerech. 47 Roninů opravdu nenabízí o moc více, než těch pár CGI akčních scén... V zásadě jde o velice nedůvtipný, černobílý (zlo vs. dobro) film, s nezáživnými postavami a hereckými výkony, všechno navíc v drtivě nudném PG-13 balení - všechny bitvy (a že je jich ve filmu docela dost) jsou přísně nekrvavé a nejsexuálnější scénou je sesterský polibek na "dobrou noc". Přesto všechno se tam najdou i světlé momenty a poměrně příjemně (?) překvapí i konec, takže 50% ()

Galéria (50)

Zaujímavosti (17)

  • Podľa kostýmovej dizajnérky Penny Rose mal každý vlastný kostým v súlade so svojim okolím. Aj keď herci nosili kimono, tradičný odev bol podľa potreby opatrený určitými zmenami a zvýraznený plnými farbami. (misterz)
  • Film, jehož rozpočet údajně nabobtnal až na 175 milionů dolarů, si nakonec ze severoamerických kin odnesl jen 38,3 milionu, součet celosvětových tržeb pak činil 151,8 mil. (NIRO)
  • Okrem maďarskej metropoly Budapešť pracovali filmári aj vo Veľkej Británii, konkrétne v Londýne a Škótsku. (MikaelSVK)

Súvisiace novinky

47 róninů se dočká cyberpunkového pokračování

47 róninů se dočká cyberpunkového pokračování

13.08.2020

Přáli jste si vidět pokračování jednoho z největších propadáků roku 2013? Pak máte štěstí, akční fantasy 47 róninů se totiž dočká sequelu, a ne jen tak nějakého. Dvojka se bude odehrávat 300 let v… (viac)

Keanu Reeves jako drsný ruský kmotr?

Keanu Reeves jako drsný ruský kmotr?

17.09.2013

Nějak se mu ten comeback nedaří. Jeho režijní debut Man of Tai Chi moc slávy ani peněz nepobral a obludně předražená samurajská fantasy 47 Ronin (rozpočet údajně přesáhl 200 milionů dolarů) vypadá na… (viac)

Keanu Reeves jako zlý kungfista

Keanu Reeves jako zlý kungfista

17.12.2011

O projektu Man Of Tai Chi jste už u nás četli. Keanu Reeves si pro svůj režijní debut vybral klasické téma: příběh o mladíkovi, kterého jeho bojové schopnosti přivedou do světa „úžasných možností a… (viac)

Reklama

Reklama