Reklama

Reklama

Komorník

  • Česko Komorník (viac)
Trailer 2
USA, 2013, 132 min

Réžia:

Lee Daniels

Kamera:

Andrew Dunn

Hudba:

Rodrigo Leão

Hrajú:

Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III (viac)
(ďalšie profesie)

Príbeh Cecila Gainesa, ktorý v rokoch 1952 až 1986 pracoval ako komorník  v Bielom dome a obsluhoval siedmych amerických prezidentov. Prežil tam vojnu vo Vietname, boje hnutia za občianske práva, i atentáty na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. Snažil sa bojovať i za práva afroamerických zamestnancov Bieleho domu, najťažší však bol jeho súkromný boj na rodinnom fronte. (STV)

(viac)

Videá (42)

Trailer 2

Recenzie (289)

Dale 

všetky recenzie používateľa

Krásna pocta všetkým, ktorí bojovali za ľudské práva (nielen v USA). Sledujeme to najhlavnejšie obdobie zrovnoprávňovania afroamerického obyvateľstva na živote jedného komorníka v Bielom dome, ktorý sa najskôr o politiku nezaujíma, no keď ste dennodenne v kontakte s americkými prezidentmi a počujete ich rozhovory, ťažko je zostať apolitický. Film však výborne pôsobí aj ako rodinná vzťahová dráma a ťažko hľadať nejakú slabinu, pretože je to naozaj silný a emotívny zážitok so skvelým Whitakerom a hviezdnym obsadením prezidentov. ()

mcb 

všetky recenzie používateľa

Decentní životopis, který je možná tak trochu sázkou na jistotu, ale zároveň je ve své předvídatelnosti funkční ve všech ohledech. Chvílemi jsem vzpomínal na Spielbergovu Purpurovou barvu, a to už je co říct...Zároveň jde v subžánru životopisných dramat otírajících se o rasové problémy o velmi chutný předkrm před mnohem drsnějšími 12 lety v řetězech. ()

Reklama

Alqarin 

všetky recenzie používateľa

Historicky poučná řemeslná zívačka s Whitakerem, který hraje možná až zbytečně moc sofistikovaně, a příšernou Oprou. (Africko-)Americké publikum může dojít k hlubokému duševnímu pohnutí, ale českého diváka čeká jen přes dvě hodiny cizího nacionalismu a patosu. Komorník poučí a zmáknutou formální stránkou i celkem potěší, ale žádný druhý Forrest Gump to není. P.S.: John Cusack coby Nixon by zasloužil celý vlastní film. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

Komorník mal všetky atribúty veľkej oscarovky (v titulnej úlohe uznávaný charakterový herec, jeho ženu hrá slávna televízna moderátorka, v rolách prezidentov sa objavujú známe mená, dej sa odohráva naprieč desaťročiami, je o rasizme a vzájomnom rešpekte a úcte), ale iba teoreticky. Prakticky je to veľmi slabé, nudné a Whitaker, za bežných okolností veľký sympaťák, mi pripadal nesympaticky (a keď hrá dôchodcu, vyzerá ako z paródie Leslieho Nielsena). Z deja vypadávajú dôležité okamihy, aj postavy. To, čo zostalo, je spravidla rapídne nezáživné. Najlepšie je to v momentoch ukazujúcich bežné povinnosti v Bielom dome. Tu je síce povrchný a väčšinou ide o sled nesúvisiacich scénok (WC, atentát na JFK), ale stále lepšie, ako sledovať depresívnu manželku závislú od alkoholu a depresívneho syna u Čiernych (depresívnych) panterov. ()

Marigold 

všetky recenzie používateľa

Vzrušující a ambivalentní téma redukované na edukativní, dojímavou a plochou vyprávěnku o dějinách boje za emancipaci černochů. Ideologicky navíc placaté až hrůza, Bílý dům je napříč dekádami téměř selankovitým prostorem směřování ke spravedlnosti, zatímco KKK na jihu představuje exces, který je postupně potřený. Válka není, všude mír, Yes, we can. Oh, really? Pro školy asi fajn, jako film mapující problém "identity černocha a negra" hrozně banální. Dobrá zpráva je, že favoritem Oscarů není tenhle servilní prosebník, ale o něco tvrdší černý bratr McQueen. ()

Galéria (45)

Zaujímavosti (12)

  • Melissa Leo bola do filmu obsadená ako Mamie Eisenhowerová. Jej rola však bola nakoniec vystrihnutá. (MikaelSVK)
  • Väčšina natáčania prebiehala v americkom štáte Louisiana. Film sa natáčal od 6. augusta 2012 do 7. októbra 2012. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama