Reklama

Reklama

Zázrak

  • angličtina Miracle
Rozhovor  - Juraj Lehotský

Obsahy(1)

Príbeh dievčaťa z polepšovne. Ela má ešte detskú tvár a telo, ktoré už pôsobí veľmi žensky. Keď ju matka privedie do polepšovne, priznáva, že má tridsaťročného frajera Robyho, u ktorého žila po úteku z domu. Miluje ho, ale nemôže sa s ním skontaktovať. Rozhodne sa z polepšovne ujsť. Oceňovaný režisér Juraj Lehotský v snahe o čo najväčšiu autenticitu obsadil do hlavnej úlohy mladučkú Michaelu Bendulovú, ktorú objavil v reedukačnom centre. Aj jej osobná skúsenosť zo života v tomto prostredí jej pomohla stvárniť svoju rolu presvedčivo a s ľahkosťou. (STV)

(viac)

Videá (1)

Rozhovor  - Juraj Lehotský

Recenzie (45)

Radko 

všetky recenzie používateľa

Zo slovenských sociálnych filmov sa najlepšie k prítomnosti vyjadril zrejme Dom Zuzany Liovej. Pretože ostatné brali zobrazenie slovenskej reality cez trochu extrémnejšie zážitky. Tie pripomínajú skôr časopisecké reportáže ako plnohodnotnú sondu do reálneho života. Tématizovalo sa vysťahovalectvo mladých do otrockých tovární českého pohraničia (Až do mesta Aš), hysterizujúco nenávistné správanie slovenských au-pariek v Anglicku (Líštičky) aj rasizmus podmienený sociálnym strádaním a rozpadom rodiny (Môj pes Killer). V Zázraku ide o ťažký život v ústavoch aj mimo nich. Ladenie do chladných farieb tmavých odtieňov modrej a sivej príznačne dokresľuje neútulnú realitu panelákovej šedi sídliska, sociálno-nápravných zariadení i chlad vo vzťahoch. Hodnoverní herci, no scenár poskytuje len prevarenú schému. Neúplná rodina - nezhody s matkou- násilné odvlečenie do ústavu- rebélia - útek z ústavu - neschopný frajer - snaha pomôcť mu - nedobrovoľný sex - zisk z poníženia nevyvážuje veľká láska - pokorný návrat a napokon slabá nádej na zlepšenie prostredníctvom odovzdania génov. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Je to veru zázrak. Z amatérskych komparzistov a jednej hlavnej postavy sa podarilo urobiť celkom dobrý film. Dokonca by som povedal, že tá Bendulová to zahrala tak, že sa kľudne vyrovná našim akože hééérečkám z VŠMU, čo sa dostávajú do popredia za fajčenie správnych vtákov, viď Zábranská. Škoda, že dej nebol taký košatejší. Život jej dal po hube, aj pasáci jej dali po hube, i sfetovaný kamoš jej dal po hube aspoň teda duševne. Veľa depresie, ale takej prázdnejšej. Keby prišli silné emócie, moje hodnotenie by bolo aj dvojnásobné. Na festival asi stačí. ()

Reklama

Davson 

všetky recenzie používateľa

Fish Tank na slovenský způsob a s kratší stopáží, ale kvalitativně klidně srovnatelný s nedávným britským snímkem Andrey Arnold. Lehotský patří k nadějným jménům slovenského filmu, své dokumentaristické kořeny umně přetavuje do zdařilého hraného debutu. Vyvaroval se nebezpečných klišé typických pro sociální dramata - citového vydírání i kýčovitého dojímání se nad osudy postav ve filmu. Pokud se Lehotský bude dále zlepšovat, má určitě šanci prorazit i na světové scéně a bojovat o místo na výsluní třeba i s hvězdami současného realistického uměleckého filmu, bratry Dardennovými. Čas ukáže, jestli jsem nepřestřelil:) ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Samotný základ a tematika filmu veľmi dobré. Sociálne drámy si pozriem naozaj veľmi, a toto vyzeralo spočiatku naozaj veľmi lákavo. Atmosféra bola ešte viac umocnená prirodzeným prejavom dospievajúcej mládeže, slangom a vulgarizmami, čo mi však v tomto prípade absolútne neprekážalo - práveže to pridalo na vierohodnosti filmu. Bohužiaľ, najväčšou slabinou tohto filmu je obsah. Dráma jednoducho napriek veľkému potenciálu nerozkvitla tým správnym smerom. Michaela Bendulová bola výborná, a mňa osobne takáto téma filmu veľmi bavila - ale aj tak si myslím, že to malo na viac... ()

Sarkastic 

všetky recenzie používateľa

Cynicky řečeno, nečekejte žádný zázrak. Možná za něj ale lze považovat výkon hlavní neherečky, který byl na tomto filmu to nejlepší a držel snímek po celou dobu nad vodou. Jinak mi však nesedl příběh, dialogy ani postavy a také celá dějová linka se „stavem“ mladé hrdinky, ta mi přišla úplně mimo. Konel byl sice hezký, ale tak nějak bez účinku, vidím to pouze na horší průměr. ()

Galéria (6)

Zaujímavosti (12)

  • „Rád odkrývam nové životy, iné životy. Zamýšľam sa nad ich zmyslom a hľadám ich hodnotu. Inšpiráciou pre film bol príbeh dievčaťa, ktoré som stretol. Bolo ešte dieťaťom, ktorému sa zrútil celý svet. Stratilo všetko, čo malo rado, čo patrí k detstvu – diskotéky, detské sny a svoju prvú lásku. Začínalo žiť život, na ktorý nebolo pripravené. Chcel som vidieť život tohto dievčaťa taký, aký je. Žiť jej život s jej malým tajomstvom, v plnej jednoduchosti a obyčajnosti. Chcel som byť blízko pri nej,“ prezradil režisér Juraj Lehocký. (Zdroj: ASFK)
  • Riaditeľ reedukačného zariadenia, kde sa film nakrúcal, Marek Mikula, spomína: „Zrazu tu bolo dvadsaťpäť cudzích ľudí, veľa techniky a hlavne otvorené priestory. Počas nakrúcania sme museli preto posilniť služby. Samotné dievčatá však boli z filmu nadšené.“ (Arsenal83)

Súvisiace novinky

48. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

48. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

06.07.2013

Devítidenní karlovarské filmové prázdniny skončily a poroty v čele s Agnieszkou Holland udělily ceny nejlepším ze soutěžních filmů. Křišťálový glóbus pro nejlepší film si odnesl režisér János Szász… (viac)

Reklama

Reklama