Reklama

Reklama

VOD (1)

12. apríla 1961 sovietsky kozmonaut Jurij Gagarin odštartoval zo Zeme v rakete Vostok 1 a ako prvý človek vo vesmíre obiehal 108 minút okolo Zeme. Bol v jednej z prvých skupín kozmonautov, ktorých vybrali z viac než troch tisícov stíhacích pilotov v celom Sovietskom zväze. Legendárna najlepšia dvadsiatka bola výberom tých najlepších letecký es, ale nikto z pilotov nevedel, kto z nich sa zapíše do histórie ako účastník prvého letu do vesmíru s ľudskou posádkou. Keď vyberú Gagarina, rýchlo sa pripravuje v tvrdom tréningu na životný výlet do neznámeho a nepoznaného sveta. Keď sa prvý raz usadí v interiéri svojej rakety, Gagarin premýšľa o svojom doterajšom živote a a spomína na všetko, čo zažil počas svojho výcviku. Ohromujúce je predovšetkým nesmierne odhodlanie sovietskeho vesmírneho tímu a jeho neúnavné úsilie urobiť všetko pre to, aby úspešne vyslal prvého človeka do vesmíru. (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (140)

SeanLSD 

všetky recenzie používateľa

P. S. Asi nie je náhoda, že film trvá rovnako dlho, ako Gagarinov let do vesmíru... ___ Súdruhovia prepáčia, ale keby bol Vostok skonštruovaný tak kvalitne ako tento film, rozpadol by sa už na kozmodróme. Prvú hodinu je to tak strašne mdlé a ukecané, že som skoro zhltol televízor. Plné veselých ruských ľudí a bodrej atmosféry ako v nejakom budovateľskom týždenníku. O pretekoch v dobývaní kozmu sa nedozvieme ani ň. Film ale ani celkovo nemá nijaký kontext - spolieha na to, že G. každý pozná. Ale načo sú tam potom tie dve scény s Chruščovom ? Z napätia sprevádzajúceho pioniersky počin dobývania vesmíru sa sem dostane len o mikropascal viac, celá tá vzrušujúca, nervná, súťaživá a paranoidná éra vesmírnych pretekov je tu neviditeľná, prekrytá vysmiatymi rozjuchanými mládencami, ktorých súperenie je až na výnimky priateľské, vedúcimi neveľmi dobre napísané dialógy, ale s dramatickou hudbou znejúcou aj keď netreba. Jediná negatívna postava je Nemčúr z druhej svetovej, ktorý takmer obesil Juriho brata, keď mu chceli ukradnúť vajcia – toť jedna z vecí, ktoré mali ukázať čo – že Rusom bolo ťažko a aj tak dobyli kozmos ? Celú hodinu sa tu vedie nemotorné rozprávanie, ktoré nedokáže vyhmátnuť nejakú zaujímavú linku alebo filmovo zdôrazniť dramatický moment, podobne ako vybudovať sympatie k postavám. Retrospektívne momentky z Gagarinovho života sú zaraďované mechanicky a pravidelne ako reklamy do kozmického letu, ktorý nemá žiadne mimoriadne filmové kúzlo - a keď ho konečne začne chytať, preruší ho ďalšia nesúvisiaca spomienka z kozmonautovho života. Celkovým dôsledkom je nulové napätie (nuda) a len veľmi slabé emocionálne zaangažovaniu diváka (mňa) – a púha sterilná prítomnosť ženušky a detí ako povinného doplnku na tom nič nemôže zmeniť. Herecky jednoznačne vedie Gagarin starší, ale jeho charizma skoro nemá čo hrať. Jedinou zaujímavejšou postavou filmu (vrátane prvého človeka vo vesmíre) je tak inžinier Koroljov – ale aj u neho sa film vyhýba akejkoľvek kontroverzií, ktorá by tento film učinila zaujímavejším. Až pri návrate na Zem sa konečne trochu zdramatizuje (plus zaujímavá scéna rozpravy o tom, prečo letí Gagarin a nie ten druhý), ale celkom zostáva rovnako rozhasený. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Nedávno uplynulo presne 60 rokov od prvého letu a tak som siahol po tomto stále nevidenom filme. Zatiaľ som sa zaberal viac menej dokumentmi. A tie boli menej oslavné a nie tak rýchle. Gagarin len trochu pospomínal, pohladil psa a už bol v rakete. Našťastie film skákal v časových rovinách a tak sme sa dozvedeli aj čosi o tom, ako prebiehal tréning, výberové konanie, rivalita či priateľstvo s Titovom atď. Ten vzlet samotný bol celkom vzrušujúci, hoci viete vopred ako to dopadne. Zároveň obrázky na planétu Zem mohli byť fascinujúcejšie. Celkový obrázok Gagarina nie je ani tak oslavný, ako až romantizujúci. Je zahraný ako totálny dobrák, milujúci manžel a najvernejší priateľ. Že by bol až taký svätec? Manželka by o jeho neverách asi vedela hovoriť. Inak chyby v historických filmoch veľmi neriešim, ale tu je zaujímavý článok s niekoľkými: https://kob-forum.eu/2021/04/11/%d0%bf%d0%be%d0%b5%d1%85%d0%b0%d0%bb%d0%b8/ ()

Reklama

oLí 

všetky recenzie používateľa

Jako člověku narozenému až něco málo před Sametovou revolucí mi to přišlo natočené naprosto skvěle. Chápu, že to může každý brát jinak, míchat do toho politiku a svůj vztah k Rusům, ale to bych do toho vůbec nemíchal. Tady jde o lidstvo jako takové, tuto událost si, věřím, budeme připomínat navěky věků. Osobně na mě tato jedna z nejvýraznějších kapitol lidské historie působí téměř přesně tak, jaký mám dojem z jejího převedení na plátno - v nejzásadnějších momentech se mi tajil dech, po zádech běhala husina, do očí se mi draly slzy a s kamenou tváří, pohledem očí který nedokážu popsat a zvláštního pocitu tepla kolem svého sterna a vůbec celé hrudi sem musím zasadit pětku. I když film vypráví a popisuje právě let prvního člověka do vesmíru, nedal bych plné hodnocení, kdyby působil příliš televizně, nebo naopak megalomansky, nebo byl příliš patriotistický a patetický - jak na některé diváky dle komentářů působí. Ano, natočili ho Rusové a určitě si to zaslouží a do režisérských rukou tento námět naštěstí padl člověku, který si s ním poradil a natočil ho pro všechny a přitom věrně tomu, jak to v té době brali právě občané Sovětského svazu. Po stránce herecké ( hlavní role - velkej palec nahoru ), kamera a vůbec celé technické stránce k tomu nemám žádných výhrad. Díkybohu to není velkofilm, ale přitom je to celé natočeno tak, jak si J.A. Gagarin a celý tento milník v naší historii zaslouží a lepší filmový pomník si nemohl přát. 9/10 ()

ghatos 

všetky recenzie používateľa

Ruský ambiciózní počin, kde velkolepost Gagarinova úspěchu musí být podpořena zvládnutým filmovým řemeslem a financemi. To se podařilo. Hlavně přistání a obrazy zachycující bídu sovětského venkova v kontrastu s kosmickým programem, který vedl špičkový vědec Sergej Koroljov jsou poutavé. Velmi dobře je ztvárněn také Nikita Chruščov. Ten zmiňuje iracionální stalinistické předsudky, jenž nebude trpět (těmi si prošel nakonec i Koroljov). 72%. ()

Joges 

všetky recenzie používateľa

Uf, tak tohle jsem si užil. Životopisný film zprvu nenápadně připomněl dokument. Po chvíli se však slušně rozjel, a tak jsem jen se zájmem koukal a hltal okamžik za okamžikem. Jasně, "Gagarin: Pěrvyj v kosmose" zaváněl ruským patosem a pompézností, snažil se ohromit jako vždy, ale já to tomuto historickému snímku spolkl i s navijákem. A proč? Scénář je velmi dobře napsaný a propracovaný, postavy jsou dobře zahrané, závěr pak dramaticky vrcholí. To vše je podbarveno nádhernou instrumentální a sborovou hudbou, námět hudby je hrdinský, jak jinak. ()

Galéria (75)

Zaujímavosti (8)

  • Jedná se o první filmovou biografii, k jejímuž natočení dala Gagarinova rodina souhlas. (Snorlax)
  • Pri štarte rakety Gagarin údajne vyslovil: „Поехали!“ - „Ideme!“ Po návrate na Zem zas: „Keď som v kozmickej lodi obletel Zem, videl som, aká je naša planéta krásna. Ľudia, chráňme a rozmnožujme túto krásu, ale neničme ju!“ (Marek1991)

Reklama

Reklama