Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sovietsky tajný experiment, ktorý mal slúžiť na paralyzovanie armády imperialistického nepriateľa socializmu rozšírením agresívnej smrteľnej nákazy (kódové meno Zaraza) sa vymkol spod kontroly a musel byť ukončený. Vinou súdruha neznámeho vojaka sa zvyšná vzorka bojového plynu dostala pod falošným označením dymovníc do konvoja inváznych vojsk varšavskej zmluvy smerujúceho na územie Slovenska. O niekoľko rokov neskôr sa tento plyn použije pri rutinnom stredoškolskom brannom cvičení a nakazí nič netušiacich študentov. Malá skupinka žiakov bojuje o prežitie, ich jediným problémom však nie sú len agresívni nakazení spolužiaci, ale aj školník (bývalý dôstojník SPECNAZ), ktorý sa snaží za každú cenu zabrániť hroziacej medzinárodnej blamáži. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (178)

Morholt 

všetky recenzie používateľa

Vlastně jediné, s čím jsem se nemohl srovnat, byli herci. Rozumím tomu, že tohle je projekt nadšenců a většina aktérů, ne-li všichni, hráli za dobré slovo, ale tady ta koncentrace lidí bez talentu byla na mě až moc velká. Ale jakmile to zombíci spustili, tak to bylo jedno. Překvapivě dobrá a svižná akce, solidní gore a navrch pár šukézních pionýrek, přičemž jedna z nich velmi. Aby toho na nebohé studenty nebylo málo, poslal jim tam tým tvůrců ještě školníka, ex-příslušníka SPECNAZ, kterému ruplo v kouli. To všechno v prostředí socialistické vymejvárny mozků, kterou mám ještě v živé paměti. Navíc je tu pár dobrých nápadů jako třeba motorovka. Tenhle nástroj se sice najde v každé zombie řežbě, ale nepamatuji, že se někdy jednalo o pilu elektrickou, což sebou nese mnohá úskalí. Další příjemné hororové překvápko z krajiny na východ od Ráje. 65% ()

Lhurgoyf 

všetky recenzie používateľa

Hodnotiť a kritizovať amatérske filmy mi príde hrozne nefér. Zapálení tvorcovia totiž nemajú k dispozícií techniku, vzdelanie, hercov, budget, (a častokrát ani talent) vytvoriť produkt, ktorý by bol čo i len zdiaľky pozerateľný. Tvorcom SZM sa však podarilo väčšinu aspektov filmu uchopiť z tej správnej strany. Najväčšiu zásluhu na fungovaní celého filmu má produkcia, ktorá i napriek guerillovým podmienkam dokázala vytvoriť fantastické prostredie, a navodiť tú správnu socíkovskú atmosféru. Taká kopa rekvizít (od detailov ako plagáty na stenách, násteniek, Leninových búst, BB pudingu, cez veľké rekvizity VB škodovky, či sovietského vojenského nákladiaku) sa v amatérskom filme vôbec nevidí. Nedá mi nespomenúť výbornú prácu maskérky Zuzany Paulini na hordách zombies, správne použitie praktických efektov (rozumej krvi a gore) tam kde to bolo možné, a perfektné kostýmy (som jediný, ktorému prišli uniformy dievčat hrozne rajcovné?). Veľké plus majú u mňa tvorcovia v tom, že nezabudli ani na tradičnú hororovú zložku v podobe T&A fanservisu (Tits&Ass). Potiaľto všetko v poriadku. Kde však drvivá väčšina amatérskych filmov začína padať na hubu, sú herci. Neberte to zle, Denisa Rőtlingová (Hanka) na niektorých záberoch vyzerá neskutočne cool, ale tým celá chvála končí. Žiadna z postáv nie je pamätihodná (niektoré sú dokonca neznesiteľné), a v momente keď niekto z nehercov začne rozprávať, ich prednes neskutočne píli uší. Zároveň je film plný drevenných dialógov, pičungu (patent pending), a hrozného bratislavského prízvuku, ktorý dokonale kazí ilúzu predrevolučných čias. Situáciu sa nepodarilo zachrániť ani v postsynchrónoch (bolo by to možné vylepšiť najatím profi dábérov?) Celá story je správne šialená, a graduje do fantastického záveru, avšak prostredná časť filmu sa značne vlečie a po úvodných mordách sa zvrháva do chodenia po triedach a hladania nejakého kľúča od kabinetu. Časť mňa si praje, aby sa filmári úplne utrhli z reťaze, a vhupsli do toho ako sa hovorí "po hlave". Len si predstavte, aké šialenosti by mohli vzniknúť, ak by tvorcovia obsadili Táňu Pauhofovú ako expertku cez sečné zbrane a Hviezdoslavov kubín, Tomáša Maštalíra ako beznohého telocvikára a bývalého držiteľa medaile v gymnastike, alebo vytovrením postavy výmenného študenta z NDR, ktorý využije situáciu a začne experimentovať s tvorbou zlúčenia socialistických a nazi zombies - ale to som si už asi vysnil úplne iný film. Dúfam teda, že sa chalani (a dievčatá) z Pezinka neurazia, ak ich film neohodnotím plným počtom. Etalónom pre päťhviezidčkový amatérsky film je totiž u mňa NIČ NEKRVÁCA VEČNE (2003) od chalanov z Metafora Films, ktorý u mňa vzbudili väčší dojem lásky k filmu a invenčnej amatérskej filmárčine. PS: Dík za výborný gag s veľkou prestávkou, veľmi chytrý odkaz na Romerov Dawn of the Dead! ()

Reklama

misterz 

všetky recenzie používateľa

Je to síce každým svojim kúskom a v každom smere amatérčina ako hrom, ale snahu treba oceniť. Ide o takú prvú slovenskú lastovičku, ktorých dúfam bude ešte viac. Navyše snímok dokázal miestami pobaviť, pár hlášok a vtipných momentov je vážne luxusných, oceňujem aj výborné interiéry školy a veľa doplnkov, ktoré mi pripomenuli časy dávno minulé a spomienky na základku. Lepšiemu celkovému dojmu pomohol tiež nápad s krátkymi sukienkami a peknými dievčatami, pričom dokázali zaujať aj slušne zvládnuté gore efekty, takže ja tu jednu hviezdu navrch pridám veľmi rád. 70/100 ()

Marius 

všetky recenzie používateľa

Prestrihať to o pätnásť minút a možno by to siahalo aj na Nič nekrváca večne (hoci taký sympaťák ako Slncomil sa tu nenachádza). Inak pár neuveriteľne dobrých nápadov, geniálne uniformy (pionierske) a všetko čo mám rád...zombi mord ešte nikdy nebol takto commies-exi. 8/10 P.S. Inak ďalšia facka našim do seba zahľadeným filmom o totáči alebo "komplikovaných vzťahoch v súčasnosti"; ak som pri nič Nekrváca večne napísal, že Metaforisti skryjú dve tretiny´slovenskej filmovej produkcie po ´89 do vrecka, tak pezinskému teamu sa to podarilo tak u polovice. ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Mam rad filmy o zombiekoch, ale nie v takomto trashovom prevedeni. Jednu hviezdicku davam zato, ze na amatersky film natoceny na kolene to ma solidne triky, kameru, strih a celkovo rôzne rekvizity, ktore sa tvorcom podarilo zohnat. Nadsenie vsetkym zucastnenym evidentne nechybalo. Druhu hviezdicku davam za odvahu natocit v nasich koncinach zombie zanrovku a zaroven za to, ze sa im to po rokoch podarilo dat dokopy. Bohuzial ako celok to nie je nic extra a mna to nebavilo. Nie je to cielene zabavne a ani to nie je natolko mizerne, aby to bolo vtipne na ukor tvorcov. Po prvotnom nadseni, ze sledujem slovensky zombie film to proste bolo pre mna väcsinou iba nudne. Mozno keby si tvorcovia okrem technickej stranky dali zalezat aj na scenári alebo aspon na poriadnych hlaskach, ktore tu uplne absentuju. Ten neustaly drsnejsi slovnik vsetkych postav to nevynahradi. Skôr naopak. Po chvili to pôsobilo otravne. Rovnako ako Blavacky prizvuk a račkovanie viacerych strnulych ochotnikov v hlavnych ulohach. Vysledok je tuctovy zombie film vhodny hlavne pre fanusikov trashu. Najväcsie WTF je, ze to vysielala STV. :))) 5/10. ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (12)

  • V Hankinej spálni si na jednom z časopisov môžeme všimnúť americkú speváčku Britney Spears. (GTS_PUNK)
  • Filmári zorganizovali dva kastingy v Pezinku aj Bratislave. Na konkurz prišlo celkovo 320 ľudí. Piatim z nich ponúkli hlavné role, zhruba pätnástim vedľajšie. (Zdroj: sme.sk) (Raccoon.city)
  • 36-členný komparz si za pivo a guláš zahrali prívrženci žánru anime z Anime crew a šermiari zo združenia Vargar. (Zdroj: sme.sk) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama