Reklama

Reklama

V roku 2002 je center tímu amerického futbalu Pittsburgh Steelers, Mike Webster (David Morse), nájdený mŕtvy vo svojom pickupe. Posledný, kto s ním hovoril, bol jeho spoluhráč Justin Strzelczyk (Matthew Willig). Ten sa Websterovi zdôveroval, že pomaly stráca pamäť, útočí na svoje deti a fyzicky napadá manželku. Webster ho ale nevníma a hovorí, že je potrebné dokončiť hru. Justin od neho odíde a na druhý deň je päťdesiatročný Webster, člen siene slávy NFL, mŕtvy. Oficiálne Webster zomrel na infarkt pri predávkovaní opiátmi, ale nariadenú pitvu vykonáva Dr. Bennet Omalu (Will Smith), forenzný neuropatológ. Zaujíma ho, prečo sa inak zdravý muž dokázal tak rýchlo zdevastovať a prečo zomrel taký mladý. Dr. Omalu starostlivo analyzuje jeho mozgové tkanivo a dochádza k zisteniu, že trpel neurotraumou. Jeho záver je, že zomrel v dôsledku dlhodobého účinku opakovaných úderov do hlavy, čo je porucha, ktorá sa nazýva Chronická traumatická encefalopatia, CTE. S pomocou bývalého klubového lekára Steelers Dr. Juliana Bailesa (Alec Baldwin), neurológa Dr. Stevena DeKoskyho (Eddie Marsan) a svojho nadriadeného, okresného koronera Dr. Cyrila Wechta (Albert Brooks), publikuje v odborných časopisoch svoje závery. Vedenie NFL bije na poplach a všetko odmieta. Lenže postupom času umierajú ďalší hráči... (TV Markíza)

(viac)

Videá (3)

Trailer 1

Recenzie (198)

maddy 

všetky recenzie používateľa

Will Smith sa môže durdiť koľko chce, ale faktom je, že Concussion jednoducho na Oscara nemá, ani na tu nomináciu. Síce je evidentné, že bol za týmto účelom natočený, ale skôr v tom negatívnom slova zmysle. Od začiatku je totiž vidieť, že tu sa prvoplánovo útočí na ceny. Celé je to prikrášlené, maximálne uhladené, nekonfliktné, neustále sa ospevuje aká je Amerika úžasná krajina, v ktorej sa oplatí žiť a bohužiaľ tým sa vytráca aj akýkoľvek emočný dosah. Samotná téma je síce zaujímavá a o problematike by sa u nás pravdepodobne málokto dozvedel nebyť Concussion, keďže americký futbal u nás nie je takmer nijako populárny, no film skôr než na hlavný problém o tom ako to funguje v rôznych športových organizáciách, aký nátlak museli zo začiatku vyvíjať, aby sa všetko ututlalo a čo sa zmenilo po odhalení problému s otrasmi mozgov sa Concussion venuje výhradne postave Benneta Omalu a často rozoberá pre príbeh jeho pomerne nepodstatný súkromný život. Keby sa celá línia s jeho partnerkou vypustila filmu, ani samotnému príbehu by to nijako neuškodilo. Namiesto strhujúcej drámy o boji s veľkými organizáciami tu tak máme takmer až rozprávkovú story o jednom Afričanovi, ktorý si prišiel do USA splniť svoj american dream, občas mu niekto podhodil polená pod nohy, ale nakoniec sa dočkal kúzelného happy endu. Príde mi, že Bennet si musel v skutočnom živote prejsť podstatne náročnejším bojom, než to zobrazuje tento film. Samotný Will Smith je v úlohe síce dobrý, ale na Oscara skutočne nestačí naučiť sa africký prízvuk. Vo výsledku tak priemerný, príliš štandardný životopis, ktorý síce absolútne ničím neurazí, ale ani ničím nezaujme. CELKOVO: 3* (6/10) ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Takých ľudí ako je doktor Bennet by sme na tomto svete potrebovali viac. Keď si ide človek za svojim, môže sa smelo postaviť aj veľkej korporácii a dosiahnuť úspech. Pozitívna záležitosť, slušne zahraná. Len toho patetizmu a patriotizmu tu bolo na môj vkus veľa, no na druhú stranu to ale asi k tomu americkému futbalu patrí. 70/100 ()

Reklama

Shakers 

všetky recenzie používateľa

Zaujímavý námet, nezaujímavo sfilmovaní. Will Smith je opäť raz vynikajúci a celému príbehu pomáha aj hudba od Jamesa Newton Howarda. No čo ho ubíja je dlžka. Prvá polka mi prišla dosť nemastná neslaná a až v závere sa to pohlo dopredu a začalo sa konečne niečo diať. Škoda, keby sme preskočili pár kapitol s nudného začiatku mohlo to byť lepšie. Obľúbený soundtrack: Concussion. 65% - 3* ()

kaylin 

všetky recenzie používateľa

Will Smith zase jednou dokazuje, že může být velkým hercem a nemusí hrát jen v mainstreamových trhácích. Ten snímek nemá pořádné finále, trochu mizí do ztracena, a to hlavní je pak řečeno v závěrečných titulcích, ale pořád je to velmi povedený náhled na to, jak vlastně funguje kapitalismus. Ano, těch pár mrtvých nevadí, protože podporujeme charitu a pomáháme ostatním. Nakonec, který debil, by se nechal takhle mlátit do palice? ()

FFilipCZ 

všetky recenzie používateľa

Will mne tímto hereckým výkonem velice příjemně překvapil a velice mne mrzí, že nakonec nebyl nominovaný na Oscara. Rozhodně by si to za tuto svou roli zasloužil. Stejně tak jsem byl nadšený také z celého snímku, který mi americký fotbal dal do trošku jiné perspektivy. Nikdo si určitě nedokáže představit, co to pro toho doktora muselo být, bojovat proti takové mase lidí, pro které je americký fotbal hned na druhém místě po Bohu (někdy možná i před ním). Musím se přiznat, že sportovních dramat už jsem celkem dost přesycený a záměrně jsem je přestal poslední dobou vyhledávat. Proto jsem nadšený, že jsem si tento filmový klenot nenechal ují, jelikož téma (ne amerického fotbalu, ale těch místy smrtelných poranění mozků, která vyplynou až po ukončení aktivní kariéry) pro mne bylo jednou velkou neznámou. ()

Galéria (20)

Zaujímavosti (9)

  • V součastné době je v NFL hráč, který inkasoval extrémně tvrdý úder na hlavu, podroben vyšetření a pokud jsou u něj shledány příznaky otřesu mozku, není mu povoleno pokračovat v utkání. (Patriot.X)
  • Filmování probíhalo v Pittsburghu ve státě Pensylvánie. (Dio_Padre)

Súvisiace novinky

Kdo rozveselí Willa Smithe?

Kdo rozveselí Willa Smithe?

12.02.2016

Diagnóza: Šampión k nám dorazí v březnu a v srpnu Willa Smithe uvidíme v comicsovce Sebevražedný oddíl. Tím ale jeho letošní nadílka nekončí, na konci prosince by měl totiž dorazit ještě v dramatu… (viac)

Uprchlík Will Smith

Uprchlík Will Smith

20.02.2015

Už příští týden vtrhne do kin podfukářská krimi Focus, v níž se naplno vrací Will Smith. Bývalý Fresh Prince se v posledních letech věnoval hlavně kariérám svých dětí, teď si ho ale konečně užijeme i… (viac)

Reklama

Reklama