Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh filmu je založený na skutočných udalostiach odohrávajúcich sa v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Do detského ústavu v Gudbjergu sa dostanú dvaja bratia, Elmer a Erik, na obdobie, kým sa ich matka (Sonja Richter) nevylieči z vážnej choroby. Avšak z týždňov sa stanú mesiace, z mesiacov roky a chlapci si uvedomujú trpkú skutočnosť, že na to, aby prežili v ťažkých podmienkach, ktorým panuje násilná autorita riaditeľa ústavu (Lars Mikkelsen) a neustále ponižovanie zo strany vychovávateľov, sa musia stať "duchmi", ktorých si nikto nevšíma. A práve mladší z bratov, hendikepovaný Elmer, ktorému sa darí zvládať ťažký život v ústave lepšie a to vďaka inteligencii prevyšujúcej ostatné deti, sa rozhodne svojmu osudu jedného dňa postaviť. (sochoking)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (113)

merit1 

všetky recenzie používateľa

Nie je jednoduché hodnotiť film, v ktorom je útok na emócie hlavným ťahom na bránku. Rôzne ústavy a inštitúcie, kde je šikana často tolerovaná a prehliadaná, nie sú žiaľ nič výnimočné. Násilie, páchané z pozície sily, je jedno z najhorších. Obeť je zväčša odkázaná len na pomoc „vyššej“ sily, čo bezmocnosť ešte viac zvýrazňuje. Jediná možnosť je potom únik. Napríklad aj do sveta fantázie. Elmerova empatia a schopnosť tvoriť príbehy, aj keď často vymyslené, priniesli do pochmúrneho sveta násilnej disciplíny náznak ozajstného života. A začiatok zmeny a vzdoru. Pomoc, vo forme vnímavej učiteľky a inšpektora, ktorý svoju prácu berie vážne, urýchlila nevyhnutné. Film, ktorý síce nie je ojedinelý, ale rozhodne nie zbytočný. ()

Rob Roy 

všetky recenzie používateľa

Silné téma samo o sobě (podmínky v některých dánských dětských domovech v 60. letech aneb strašák Barnevernetu), zručně zrealizované a s působivým castingem hlavní dvojice dětských herců. Retro kvalita, jen občas až příliš melodramatická. Dánsko poslední dobou vymetá kostlivce ze skříně pěkně (viz Under Sandet). ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všetky recenzie používateľa

Zpočátku mě film příliš nelákal, ale už od úvodních minut film vtáhne diváka, chytne za srdce a přiměje ho zuřit nad ošklivě nespravedlivým systémem, který v té době byl. Hlavní dva mladí představitelé jsou výborní, Lars Mikkelsen jako zákeřná slizská svině ústavu je zahrána přesvědčivě, ale i ke zbytku vychovatelů divák od začátku chová velkou nenávist až na Učitelku, která jako jediná má soucit. Místy hodně drsná nepříjemná podívaná. Dětem tedy nezávidím. Paráda a silná záležitost. 90% ()

Karamanlis 

všetky recenzie používateľa

Šikana počas núteného pobytu v detskom domove + škandinávska kinematografia - to znie ako zaujímavé spojenie, kupodivu však išiel Der kommer en dag dosť mimo mňa. OK, bratia si v zariadení vedenom despotickým personálom vytrpeli svoje, na rozdiel od podobne ladených filmov ako Ondskan, King of Devil's Island, Sleepers či Bad Boys ma však The Day Will Come akosi nedokázal poriadne vtiahnuť do deja a neobjavilo sa v ňom nič, čo by ma vyslovene dostalo. ()

corpsy 

všetky recenzie používateľa

Rozhodne to nieje jediný prípad ,,šľachetného´´ sa správania na sirotách, v rôznych zariadeniach všade po svete. Hlavne pre ich ,,dobro´´. Až do kosti lezúci, drsný snímok, plný emócií rôzneho druhu. Občas poplačete, občas zatínate päste od zloby voči násilnostiam. Film herecký, film, ktorý vás dostane. ()

Galéria (10)

Zaujímavosti (5)

  • Kytarista na ulici hraje píseň „Shadow of a Gypsy“ dánské rockové skupiny Ache, v červenci 1969. Píseň ale vznikla až v srpnu 1970. (vojacekr)
  • Začiatok deja filmu je zasadený na jeseň 1967. Malý Elmer, ktorý túži byť astronautom, poučuje ostatných chovancov v ústave, že doposiaľ ešte nebol vo vesmíre človek, iba zvieratá (ktoré tam umreli). Prvý človek však cestoval do vesmíru v apríli 1961 a v tom čase tak malo za sebou cestu do kozmu až 31 ľudí. (jakeer)
  • Písnička, která hraje na začátku filmu, je „The Bird's The World“ od The Rivingtons. (Duoscop)

Súvisiace novinky

Začíná Severský filmový podzim

Začíná Severský filmový podzim

07.11.2017

Severský filmový klub již poosmé pořádá tradiční přehlídku kinematografie severských a pobaltských států. Festival divákům nabídne 24 snímků ze 7 severských zemí. Přehlídka začíná 9. 11. v Praze a… (viac)

Reklama

Reklama