Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Írsky farmár Joseph Donnelly (Tom Cruise) vezme po otcovej smrti spravodlivosť a svoj život do vlastných rúk a rozhodne sa hľadať šťastie v „novom svete“. Na ceste do Ameriky ho sprevádza svojrázna Shannon Christieová (Nicole Kidman), ktorej sa priečilo žiť ako bohatej anglickej dáme so stovkami príkazov, zákazov a obmedzení. V Amerike sa chcú ako stovky iných ľudí pokúsiť získať kus vlastnej pôdy. Ružové sny o zasľúbenej zemi sa však veľmi rýchlo roztrieštia o drsnú realitu. Musia žiť v krutých podmienkach a tvrdou si prácou si zarábať na živobytie i cestu do Oklahomy, kde ešte možno získať pôdu. Navyše Joseph musí často tolerovať povznesenú a nadutú povahu Shannon. Napriek tomu zažívajú krátke okamihy šťastia i prehier. I keď sa však jeden druhému páčia, stále nemôžu nájsť k sebe cestu... (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (202)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Ďalší kúsok zo zlatých deväťdesiatok, kde pre mňa je nezabudnuteľná scéna ako Kidmanka obdivuje Cruisovi vtáka pod lavórom. Vynikajúca hudba – to Írsko z toho priam emituje do priestorov obývačky alebo kdekoľvek ten film budete sledovať. Po presune do slobodnej Ameriky je pekne zobrazená realita doby – na jednej strane pôda zadarmo prilákala množstvo nových imigrantov a to je vo svete unikát. Na strane druhej v uliciach vládne mafia, korupcia, ilegálna činnosť. To všetko v romanticko-dobrodružnom šate. Nemám čo vytknúť. ()

castor 

všetky recenzie používateľa

„To je ale složitá vražda!“ Je to možná s podivem, ale v mé sbírce DVD zastupují nejpočetnější skupinu právě filmy Toma Cruise. Pro někoho zřejmě stále ten chlapík z Top Gunu, co cení zuby a mhouří oči, pro jiné spolehlivá herecká star, která rozehrává svůj talent v rozmanitých kouscích, ve kterých se často „vykupuje“ ze svých komerčních hříchů. Dost často se objevuje v rolích na něj poměrně atypických a úmyslně na hlavu staví svou image hvězdy, stejně jako motá hlavu filmovým kritikům. Možná je to hlavně pečlivým výběrem rolí a obklopováním se výbornými režiséry (však posuďte sami: Brian De Palma, John Woo, J. J. Abrams, Bryan Singer, Ridley a Tony Scott, Barry Levinson, Cameron Crowe, Michael Mann, Francis Ford Coppola, Rob Reiner, Robert Redford, Sydney Pollack, James Mangold, Edward Zwick, Stanley Kubrick, Steven Spielberg, Martin Scorsese, Oliver Stone, Neil Jordan, Paul Thomas Anderson nebo jako v tomhle případě Ron Howard..), každopádně se zas a znova těším na další setkání.. I tahle irská pohádka o štěstí a kousku té vysněné americké půdy určitě stojí za pozornost. On prostý, nezlomný a irský venkovan, ona vzdělaná, rozmazlená a neposkvrněná dcera velkostatkáře. Spojí je útěk do Ameriky, kterou si ona pro její pokrok vysnila a on doufá, že na něj zbyde kus poctivé půdy. Z irských putyk se dostaneme do amerických boxerských krčem a bordelů. Ale nikdy se doopravdy neušpiníme. Ron Howard mezitím vypráví netriviální (ač jasně nalajnovaný) příběh bez zbytečných ran pod pás, Mikael Salomon pořádá poctivé kamerové jízdy, John Williams diriguje sympaticky rozmáchlé melodie a duo Cruise-Kidman nabízí uvěřitelnou chemii ve story, která se líbí i dvacet let poté. ()

Reklama

Arius 

všetky recenzie používateľa

Velmi ma mrzi ze s R.Howardom som doteraz videl len jeho menej uspesne filmy ako napr. Da Vinciho Kod a Navzdy a Daleko. Ak by som si nepozrel jeho filmografiu a nezbadal tam Cistu Dusu a Tazku Vahu, dva filmy ktore by som v blizkej dobe velmi rad zhlaidol asi by som ho uplne odsudzoval.Uz spominane dva filmy su totiz dost po ciarou priemeru a Ohen,Apollo 13 a Edtv z ktorych som videl iba niekolko minut nevyzerali byt prilis odlisne. Nuz co, u mna neni Ron Howard ziadna extra trieda nazor dufam zmenia dva spominane filmy. No ale este by som rad podotkol k filmu ze Tom Crusie a Nicole Kidman dve sucasne hviezdy odviedli slaby teatralny vykon(dost trapna poznamka vzhladom na predchadzajuce vety v komentari). ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $60miliónovTržby USA $58,883,840Tržby Celosvetovo $137,783,840 ║ Nemá to až také pôsobivé scény aké by si to zaslúžilo, plus rozmanitejšiu hĺbku, ale za to Tom Cruise a Nicole Kidman to slušne ťahajú, prim kamera, hudba, záver, slušný priemer. /70%/ ()

flanker.27 

všetky recenzie používateľa

Ron Howard mezi režiséry není žádná extratřída, jeho nejlepší film Čistá duše stojí především na hercích a hudbě. Tady se o nic takového opřít nemůže (nic proti Cruisovi a Kidmanové, ale tenhle film mezi jejich špičkové výkony rozhodně nepatří), navíc scénář je docela klišovitý, bez zajímavých charakterů a příběh, který byl už prákrát podán o dost lépe. V Howardově podání se pak film definitivně mění v sladkobolnou přesvícenou učesanou romanci, jak dva lidé z odlišného světa ke hroudě hlíny přišli. Film co vyloženě neurazí, ale znovu vidět mě ho nikdo nedonutí. ()

Galéria (31)

Zaujímavosti (8)

  • Boxerské scény boli natočené v čiastočne zrekonštruovanej stanici v Billings. Opustený Price Club v Billings slúžil aj ako továreň na výrobu gumových kurčiat používaných vo filme. Bordel bol postavený vnútri a požiarne čerpadlá poslúžili na vytvorenie dažďa. (misterz)
  • Zpěvačka Enya přezpívala skladbu "Book of Days" z původní irské gaelštiny do angličtiny právě pro soundtrack k tomuto filmu. Byla za ni nominována na Zlatou malinu. (Emzet)

Reklama

Reklama