Reklama

Reklama

VOD (1)

Príbeh filmu je zasadený do Mississippi, kde sa po druhej svetovej vojne vracajú dvaja muži rôznej pleti, aby nechali hrôzy vojny za sebou a vymysleli, čo ďalej so svojimi životmi. Jeden z nich, Ronsel Jackson (Jason Mitchell), sa vracia späť k svojej rodine, kde jeho otec Hap (Rob Morgan) pracuje na pôde, ktorú sám nikdy nebude vlastniť. Druhý, biely muž menom Jamie McAllan (Garrett Hedlund), sa vracia na farmu, ktorú kúpil jeho starší brat Henry (Jason Clarke), na ktorej práve pracuje Ronselova rodina. Je to príbeh silného priateľstva, ktoré dohromady stmelilo blato rozvodnených polí i napriek nenávisti a rasistickým predsudkom vtedajšej doby, ktoré vládli voči farebným obyvateľom. (sochoking)

(viac)

Videá (5)

Trailer 1

Recenzie (89)

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Totálně vzorové drama z amerického venkova na konci druhé světové války, ve kterém je úplně všechno, za co by americká historie vůbec neměla být hrdá. Hloupí a arogantní vidláci, rasisti, černoši a s tím vším spojený ku-klux klan, který se tu projeví jen tak mimo řeč, aby se neřeklo. Tvůrci, podle mě, naprosto vzorově představili jeden výrazný rodinný příběh na zdejších plantážích, ve kterém se promítlo úplně všechno. A jelikož tvůrci nebyli zaujatí, tak tu hlavní postavy docela slušně drtí pod náporem okolí, kterého bych nikdy nechtěl být součástí. Lidskej humus, na který se hodně těžce kouká. Těžce proto, že na něm nic hezkýho není. Na druhou stranu jsem se nenudil a postavy, které tu ztvárnili Hedlund, Mulligan a Clarke měli něco do sebe. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

N-E-T-F-L-I-X ( americký poskytovateľ internetových streamovaných médií na požiadanie... ) je akurát vo veľkej MÓDE. Majú nízke rozpočty, a filmy nie sú distribuované do kín po celom svete, ako je tomu zvyčajným, hollywoodskym, komerčným snímkom, ktoré sú schopné k prvému, premiérovému víkendu zhltnúť len v Severnej Amerike, aj cez 4000 kinosál na jeden záťah. To sú astronomické cifry, ktoré sa napríklad týkajú najnovších STAR WARS. Ak môžem ešte dodať, z tejto „tvorivej, stolárskej dielne” ma asi najviac zaujal film : BEASTS OF NO NATION, kde herec IDRIS ELBA podal fenomenálny herecký výkon, na aký sa nezabúda. O taktiež pozoruhodné herecké výkony nie je núdze ani v tomto snímku s názvom MUDBOUND, ktorý by sa dal preložiť do slovenčiny rôznymi spôsobmi, ale pre istotu sa nebudem v tom vŕtať, lebo každý divák si to môže vyložiť inak. V rasisticky naladenom štáte na juhovýchode USA - Mississippi sa to dávno aj po zrušení OTROCTVA ( 1865 ), “v hádam že modernejších 40. rokoch, 20. storočia” , tesne pred útokom na PEARL HARBOR ( zatiaľ sú stále neutrálni ), neustále hemží abnormálnymi, nenávistnými pohľadmi a náladami zo strany BELOCHOV na už minulosťou bičovaných černochov, ktorých priviezli z AFRIKY, aby si tu z nich spravili novodobých otrokov. Síce doba už o niečo pokročila, ako takmer pred nejakými cca 80. rokmi, ale taktiež to má v sebe istý, určitý háčik. Dajte vedľa seba DVE farmárske RODINY ( bielu a čiernu ), keď jedna z nich je poddajná tej druhej, a KONFLIKT je už len otázkou času, kedy k nemu príde... ? Každý po jednom členovi z rodín bude povolaný do TANKU a na OBLOHU. Po vrátení sa do „vlasti ” , sa onedlho Ransol Jackson opätovne presvedčí, že zatiaľ, čo bol preč, a zachoval sa hrdinsky, tam ho uznávali, tu ho majú len za „čiernu hubu” , čiže nič sa NEZMENILO. Pomocnú ruku mu podáva Jamie McAllan, ktorý jednak patrí k spomínanej, nadradenej rodine, ale aj bol účastníkom bojov druhej svetovej vojny, keď mu podľa neho Pán Boh zachránil v KOKPITE život, a odteraz chce urobiť hocaký dobrý skutok. Bohužiaľ, kamarátiť sa s černochom, nebolo v tej dobe extra populárne, čiže jeho rasistický TATKO povolá kamošov "Bielych rytierov" ... Výborný film, ktorý má vo svojom OBSAHU - viacero rozprávačov ( postáv ), ktorí / é sa vyjadrujú k hlavnému dejstvu. Atmosféra je zvláštnym spôsobom obalená do nepríjemného pocitu. V samotnom úvode sledujem, ako bratia kopú „niekomu” hrob. V retrospektíve sa dozviem komu, a prečo, čo je za tým ? Celý herecký ansámbel podáva svedomité a ukážkové výkony, dominujú najmä : Garrett Hedlund, Mary J. Blige, Carey Mulligan a tatko Jonathan Banks. Perfektná réžia režisérky Dee Rees a kamera kameramanky Rachel Morrison. Možno sa javí, že sa pozerám na čosi strhujúce, čo aj z časti je pravdou - nefalšovanou. Pri spätnom pohľade ? Dobré... A ničím extra odlišujúce to nie je. ()

Reklama

terunka003 

všetky recenzie používateľa

Lidské, vztahové, rodinné, předsudky, černošské, bělošské, depresivní, válečné. Myslím, že Mudbound má šanci na sošku. Je tu všechno - láska, rodina, válka, hnusný domov, špína, rasové problémy. Většina postav je charakterově dost zkažená, a ani o válečných veteránech nemůžete říct, že jsou to morální lidé. V tomhle filmu život vůbec není férový. A to vše podtrhuje zablácené prostředí a věčně trvající deště. Dvě hodiny utečou jako nic. Herecky dobré, dohromady úžasné, v paměti zůstane lepkavé bahno ještě hodně dlouho. ..konečně se mi Carey vrátila z mateřské, už se mi po ní stýskalo.. ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Dosť dobré! Síce tých filmov s tématikou bieli vs. čierni zasadených na americký juh už bolo pomerne dosť, ale toto malo vďaka tej vojnovej vsuvke dosť kvalitnú zápletku. Až kým sa Jamie a Ronsel nevrátili z vojny, tak príbeh bol viacmenej slabý a nevýrazný. Avšak keď sa vrátili vojnoví hrdinovia ku svojim rodinám, až vtedy chytil film skutočne kvalitný spád. Bolo smutné sledovať ako sa Ronselova nádej na zmenu postavenia farebných v Mississippi razom rozplynula hneď po návrate, no o to viac ma upútalo to vznikajúce priateľské puto s Jamiem, ktorý bol mimochodom tou najsympatickejšou postavou celého filmu (až na ten alkoholizmus). Ten záver bol veru drsnejší ako som čakal, možno trošku prepálené, ale rozhodne silno emotívne. Inak, akosi nechápem to všeobecné nadšenie z hereckého výkonu Mary J. Blige. Mňa osobne skôr očarili vynikajúci Garrett Hedlund a Jason Mitchell. ()

campix 

všetky recenzie používateľa

Netflix vystrkuje drápky a za Mudbound dokonce shrábl i několik nominací na Oscary. Pro akademiky se jedná o atraktivní látku popisující nelehký život afroameričanů v cca polovině dvacátého století. Zároveň to, jak se vyrovnávají vojáci s návratem z Druhé světové války domů a tento pohled je také zpracován ze dvou stran. Té černošské a bělošské. Atmosfericky zajímavě zpracované, ale celkově mi nepřijde, že by šlo o něco výjimečného. Pouze kvalitně zpracované téma, které jsme kvalitně zpracované viděli už mnohokrát. ()

Galéria (163)

Zaujímavosti (4)

  • Když Ronsel Jackson (Jason Mitchell) nastupuje do auta Jamieho McAllana (Garrett Hedlund), je promočený na kost, protože venku leje jako z konve. V dalším záběru v kabině auta už však má košili naprosto suchou. (mkali)
  • Filmovanie snímky prebiehalo predovšetkým v americkom štáte Louisiana. Filmári však navštívili aj Budapešť. (MikaelSVK)

Súvisiace novinky

Netflix mění filmovou strategii

Netflix mění filmovou strategii

26.08.2018

Jestli Netflixu něco nelze upřít, je to způsob, jakým ovlivnil televizní výrobu na roky dopředu. Co se týče filmového formátu, tam to ovšem streamovacímu gigantovi poměrně drhne. Jediný opravdový… (viac)

Nominace na Oscary

Nominace na Oscary

23.01.2018

Letošní 90. ročník Oscarů bude velký duelem Tváře vody se Třemi billboardy kousek za Ebbingem. Nová fantasy Guillerma del Tora se teď ale proměnila v jasného favorita, jelikož uzmula třináct… (viac)

Reklama

Reklama