Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Posledný deň prvého roku mladej slovenskej republiky sa chýli ku koncu. Všetci oslavujú. Kráľ podsvetia Efendi, aj Prezident. Iba Predseda nemá čo oslavovať. Prezident, ktorému on sám vyšliapal chodník k funkcii, odmietne vymenovať jeho šikovného Chalaniska za ministra. Prezident sa stane nepohodlným. Ako ho prinútiť počúvať, čo chce Predseda? Prezidentovho syna o niekoľko mesiacov neskôr za bieleho dňa organizovaná skupina zmláti a zavlečie do zahraničia. Mladý agent Tajnej služby Oskar, gniavený svedomím, sa prizná vyšetrovateľovi, že sa zavlečenia zúčastnil na príkaz svojich nadriadených. A mafia si počas únosu podala ruky s Tajnými, ktorým šéfuje Predsedov Chalanisko. Oskar sa v strachu o svoj život s pomocou kamaráta Roba ukryje a zdanlivo sa po ňom zľahne zem. Robovo auto o niekoľko mesiacov vybuchne a chlapec, jediný kontakt na Oskara, v ňom zhorí zaživa. Marta sa snaží domôcť spravodlivosti pre seba, pre mŕtveho, pre jeho mamu, pre svojho zavraždeného brata a pre nás všetkých, ktorí sme mlčanlivými svedkami udalostí, na ktoré nikdy nesmieme zabudnúť... (Continental film)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (263)

leila22 

všetky recenzie používateľa

Veľmi odvážny film. Už v deň premiéry sa mu podarilo pritiahnuť do kina veľký počet divákov a to mladých, aj starých, čo ma teší hneď z niekoľkých dôvodov: 1, učíme sa podporovať a chodiť na vlastné filmy 2, čím viac videní, tým lepšie, pretože práve o týchto veciach treba hovoriť, diskutovať, možno sa aj pohádať 3, starší si bolestivo zaspomínaju, mladí získajú jasnejší pohľad na dávne časy. A možno aj práve takáto udalosť akou je návšteva kina ľudí viac spojí. Únos obsahuje niekoľko fakt kvalitných scén a niekoľko fakt dobre zahraných postáv. Solčanská odviedla jednoducho dobrú prácu a za jej odvahu dotiahnuť film až dokonca môžeme len ďakovať. ()

Wacoslav1 

všetky recenzie používateľa

Pokud nemáte ani šajnu o tom jak to vlastně v kauze : Předseda vs Prezident bylo, tak pro vás bude tenhle film jenom nesourodou směsicí na sebe zdánlivě nenavazujících scén, ale ono to jakýsi smysl i dává, ale za průměrně dlouhou stopáž to dané téma pouze načrtne a působí to dost zkratkovitě a jakože já o tom něco málo vím, ale moc jsem se nechytal, ale i tak zajímavý pokus. Snaha tu byla.50% ()

Reklama

sulimo 

všetky recenzie používateľa

Zajímavé a silné téma o divokém evropském východě v devadesátkách. Sice filmu hodně ubírá na kvalitě mizerný zpracování a dementní obsazení, ale i tak to stojí za ten čas, už jenom pro zjištění, že na Slovensku v 90. letech by chtěl žít leda ten, kdo ví, že tam žít nikdy nemusí. Jako bonus je pak skvělý pozorovat, jak se tvůrci snaží obsazovat hlavnim aktérům fyzicky podobný herce, ale do role Mečiara obsadí Maroše Kramára, sice jsou oba podobně prkenný, ale jinak z toho byl maximálně facepalm, až to plesklo. ()

Johnny.ARN 

všetky recenzie používateľa

Celý film stojí a padá na réžií. Žiaľ. Námet skvelý, herci sa so svojimi predlohami nezhodovali, ale sral to pes. Lokality a financie také slovenské. Réžia je ale kameň úrazu, kedy sa nedokáže vybudovať tempo, niektoré scény sú ako vystrihnuté z príručky "ako natočiť dokument", celé je to pozliepané vedľajšími postavami, ktoré prídu, niečo spravia a väčšinou zomrú. Pri porovnávačke s videofilným Kandidátom bude Únos ťahať za kratší koniec, a to som do neho dával nádej, že by to mohol byť plnohodnotný nástupca a ešte aj s dobrým dejom. MČ-S niekde spravila chybu, rozhodne ale film stojí za pozretie, zamyslenie. Najočakávanejší slovenský film tohoto roka v určitých intenciách toto očakávanie naplnil. 3 z 5 (Kino Dukla Svidník) ()

marhoul odpad!

všetky recenzie používateľa

Ale no tááák... tohle, že má být nějaká extra Sk dívanda? Tak předně: je mi fuk, že Kramár není podobný Mečiarovi, ale postavám není rozumět ani zbla, co říkají (logoped by tohle rozhodně vidět neměl...), děj není jasný, vlastně ani nevyvolá pocit, cokoliv si k tomu zjistit. Na konci filmu naskočí písmenka, které jsou tak malé, že neobjasnily taky nic víc. V ústřední roli zaujme nějaká děvčica (reportérka), co souložila s kolotočáři- mafiány už od 14 let a tahala z nich prachy , ale její intelekt jaksi nestačil na to, aby vnímala, že patrička fičí v kde čem jiném... Následuje obrovské překvapení nad tímto zjištěním, až když najde uřezanou hlavu... Zaujme tedy svoji tupostí. A pozor spoiler: hlavně hodně modleníčka, to je ohromně IN. Na to, jak je téma únosu prezidentova syna silné a děsivé, je film bída. Špatná režie, mizerný scénář. Béčkový tv seriál často vypálí lépe. Do kin mimo Sk ani náhodou! ()

Galéria (19)

Zaujímavosti (19)

  • Podstatnou chybou vo filme boli mobilné telefóny. Prvý hovor v celom Československu síce uskutočnili vtedajší predsedovia Českej a Slovenskej národnej rady Dagmar Burešová a František Mikloško - 21.9.1991, ale spoločnosť Eurotel, ako prvá na Slovensku zaviedla komerčnú prevádzku mobilných sietí GSM (dovtedy bola iba analógová sieť NMT, ktorá mala v roku 1992 iba necelých 150 zákazníkov) až 1.2.1997, teda až po všetkých udalostiach vo filme. (De Large)
  • Vo filme sa dá zachytiť hneď niekoľko dobových nezrovnalostí. Bratislavský hrad bol v dobách, kedy sa film odohráva hnedý, nie biely ako je tomu v súčasnosti. Na automobiloch môžeme pri únose vidieť na prednom skle nálepky z emisnej a technickej kontroly, pričom sa v deväťdesiatych rokoch lepili tieto nálepky na ŠPZ. V jednej scéne sa tento nedostatok snažili zakryť čiernou páskou. Policajné vozidlá mali vtedy  modré osvetlenie výstražných majákov. Vo filme sa objavujú vozidlá s červeno-modrými, ktoré boli zavedené neskôr. V scéne, kde je hlavná hrdinka Marta (Rebeka Poláková) na policajnom riaditeľstve, je v pozadí vidieť prechádzajúcu električku, ktorá bola zavedená do prevádzky v našom hlavnom meste až v roku 2015. Na bankovkách hodnoty 5000,- Sk bol pridaný ochranný irizujúci povlak až v roku 1999. Nitrianske pivo Corgoň malo v tých rokoch iný druh etikety. (Lukoh)
  • Titulnú pieseň k filmu "Pravda je len jedna" naspieval slovenský raper Kali. (Patrik200s)

Reklama

Reklama