Reklama

Reklama

Prvý napravený

(festivalový názov)
  • Česko Zoufalství a naděje (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Ernst Toller (Ethan Hawke) je nešťastný kněz z malého historického kostela na severu státu New York, jehož život se radikálně změní po setkání s Mary (Amanda Seyfried) a jejím manželem Michaelem, labilním ekologickým aktivistou. Prázdný kostel a stále silnější pocit, že svět se řítí vstříc katastrofě, Tollera donutí pustit se do nebezpečného podniku s nadějí, že se mu konečně podaří získat zpět nahlodanou víru a naplnit své poslání – napravit křivdy, které se kolem něj dějí. (Bontonfilm)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (150)

lamps 

všetky recenzie používateľa

Film jako z doby dávno minulé - pomalý, přemýšlivý a interpretačně vyzývavý, s voiceoverem hlavní postavy, se statickou kamerou a pečlivě komponovanými záběry. Ovšem chytře aktualizovaný tématem současné ekologické krize a sebevražedných aktivistů. Český název tentokrát výjimečně dobře odráží paralelní vývoj dvou myšlenkových linií, s nimiž reverend Toller zápolí, jejichž vývoji a momentální převaze je podřízena i rovina stylu a které ústí do finále, během něhož jsem byl jako na jehlách a v samotném závěru mi bušilo srdce jako o závod. Starosvětský zážitek podtržený skvělou hudbou a famózními herci - Hawke si svým odměřeným výkonem doslova říká o herecké ceny, Amanda je po delší době výborně obsazená a naplno prodává svůj potenciál pro někoho "miláščích", pro většinu andělských očí a celkové vizáže. Kdyby to trvalo o hodinu déle, drželo by mě to pořád zaháčkovaného a zvědavého... 90% ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Schrader s Hawkeom ma po celý čas extrémne znepokojovali, keď prvý pán bravúrne režíroval + napísal ekologický scenár, a zase ten druhý bol v kuse pred kamerou taký excelentný, že mi normálne behal mráz po chrbte ! Vkusne ich dopĺňali herci vo vedľajších úlohách, t.j. Amanda s Philipom vytvorili manželský pár „bezdetných” Mansanovcov. _ Ethan si zahral reverenda Ernsta Tollera, ktorého po bohoslužbe osloví Mary Mansana, ktorá vkročila sem do božieho chrámu so svojim manželom Michaelom. Obáva sa o duševné zdravie svojej polovičky, a tak pozve Tollera k nim domov, aby si pohovoril so zdeptaným mužom, ktorého ťaží na srdci stáv planéty Zem, a čo s ňou bude o 33 rokov... ? Nachádzame sa v roku 2017, keď jeho žena Mary je tehotná, ale na tom by inak nebolo nič zvláštne, ak by zaťatý Michael odmietal priviesť ICH dieťa na takýto znečistený SVET. Tí dvaja vedú depresívne debaty. Reverend sa snaží, aby sa Michael pozviechal, ale jeho snaženie mu bude prd platné ! Stane sa to, čo ma vydesilo k smrti, že Toller bude od tohto okamihu totálne posadnutý pôvodnou mužovov myšlienkou, keď sa rozhodne spáchať JEDEN radikálny čin...『 Videl som vôbec jeden z najlepších filmov nakrútený pre kalendárny rok - 2018, ktorý ma strhol svojim posolstvom, alebo, Ethan Hawke podal taký majstrovský herecký výkon, až som nedokázal uveriť, čo sa v ňom skrývalo, ale vždy som vedel, že má potenciál ! _ Seyfried s Ettingerom boli taktiež perfektní. Kamera, hudba, strih a a-t-m-o-s-f-é-r-a boli na nezaplatenie !!! Pán Schrader musím Vás pochváliť, aký vycibrený film ste mi ponúkli. 』 ()

Reklama

Happens 

všetky recenzie používateľa

Konečně film, u kterého opravdu nevím, co bude dít v následující scéně. Místy nudný děj jednoho kněze, který si píše deník, místy hluboká moudra, která mě posunují. Jeden pár však naruší "poklid" duše knězi a následuje sled událostí. Kdo koho reálně ovlivnil? Kdo komu prostoupil duší? Neuvěřitelné mysteriózní drama. ... Závěrečná scéna mi vzala veškerá slova a nechala mě poté sledovat titulky ještě dlouho bez dechu. "Moudrost je schopnost udržovat v mysli dvě protichůdné pravdy současně. Naději a beznaděj. Život bez zoufalství je životem bez naděje. Tyto dva koncepty v naší mysli představují sám život." ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Príkre rozpory medzi konaním cirkvi ako inštitúcie a slovom Božím. Farár ich postupne odkrýva reflexiou denníkových záznamov, no najmä oboznámením sa s trápením sa manželov, jeho farníkov a zároveň ekologických aktivistov. Poznáva neutešený stav sveta, pokrytectvo správcov a sponzorov náboženstva a silu odhodlania v správnu vec. Tentokrát tú, ktorá sa postaví na obranu Zeme a zabránenia jej ďalšiemu znečisťovaniu. Znečisťovaniu pôdy, ovzdušia, viery i jeho symbolov tými, ktorí ubližujú permanentne dnes a denne. Čo môže v tejto situácii kňaz? Teda ten, ktorý sa musí vždy podvoliť cirkevnej hierachicky vyššie postavenej persóne? Teda tej, ktorá rozhoduje o prijatí sponzorského daru na opravu kostola a výročnú slávnosť z rúk najväčšieho miestneho priemyselného podnikateľa a zároveň znečisťovateľa v okolí. Nuž, asi len návrat ku koreňom. Bolestivý, trpký, autentický. Prirodzene a nenútene pôsobí celý film, s ľahkosťou ukazuje každodenný život a strádanie duchovnej osoby, snažiacej si zachovať pôvodné kresťanské ideály v každodennom prežívaní. ()

castor 

všetky recenzie používateľa

„Prošel“ puritánskou křesťanskou výchovou, napsal pár uznávaných publikací, pro Scorseseho vytvořil několik ceněných scénářů. Režisér a scénárista Paul Schrader o sobě dal zase vědět a prostřednictvím bývalého vojenského kaplana se potýká s pochybnostmi o smysluplnosti svého poslání i svého života. Pozná manželský pár, kdy si on, labilní ekologický aktivista, sáhne na život. S ní se sblíží, do toho stále vzrůstá vnitřní neklid, hlasitěji se ozývá vážná nemoc, a navíc je jeho kostel pořád poloprázdný. V posledních letech se na jeho filmy spíš jen kdesi v policích prášilo, a ačkoliv Schrader natočil další ne zrovna divácky přístupný film, moc si tentokrát pomáhá vlastním přemýšlivým scénářem, a rovněž hereckým chameleonem Ethanem Hawkem, který je (znovu) jednoduše skvělý. ()

Galéria (11)

Súvisiace novinky

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

19.08.2021

55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná již zítra. Odstartuje světovou premiérou nového českého filmu režiséra Davida Ondříčka Zátopek, který je věnován legendárnímu atletovi… (viac)

91. ročník Oscarů vyhlášen

91. ročník Oscarů vyhlášen

25.02.2019

V noci ze 24. na 25. února 2019 byly vyhlášeny 91. ceny americké Akademie filmových umění a věd. Od roku 2002 se udílí v Dolby Theatre, a letos tomu nebylo jinak. Jedna výrazná věc se ale přeci jen… (viac)

Paul Schrader a tak trochu jiný western

Paul Schrader a tak trochu jiný western

19.02.2019

Režisér a scenárista oceňované letošní novinky Zoufalství a naděje Paul Schrader má možná 72 let, podle jeho aktivity byste to do něj ale nejspíš neřekli. Nově totiž chystá western Nine Men from Now,… (viac)

Ceny LA kritiků vyhlášeny

Ceny LA kritiků vyhlášeny

10.12.2018

Oscarový závod je v plném proudu a nebýt toho, že je nový snímek režiséra Alfonso Cuaróna cizojazyčný, byla by Roma definitivním adeptem na sošku za nejlepší film. Potvrdily to teď čerstvě rozdané… (viac)

Reklama

Reklama