Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adam Krajňák (T.Maštalír) je otcom rodiny i hlavou kriminálnej skupiny, ktorá pašuje cigarety cez slovensko-ukrajinskú hranicu. V kruhu svojich najbližších zohráva nenahraditeľnú rolu starostlivého dôverníka, ale aj zásadového a nekompromisného vodcu, ktorému ani v rozhodujúcich okamihoch nechýba temperament. Pokojné spolužitie dvoch prelínajúcich sa svetov sa však začne otriasať, keď novovybudovaná hranica Schengenského priestoru spôsobí nárast nervozity z nejasnej budúcnosti. A keď jedna z pašeráckych zásielok stroskotá, spustí sa nezastaviteľná lavína udalostí, počas ktorých bude musieť Krajňák spochybniť svoje vlastné hranice, ktoré doteraz odmietal prekročiť. Réžia Petra Bebjaka vnáša do kriminálneho námetu s prvkami trileru nákazlivú iskru, ktorá ho na míle vzďaľuje od obyčajnej žánrovej zábavy, a odhaľuje univerzálny ľudský príbeh zasadený do prostredia, v ktorom sa prelínajú kultúry, zvyky i životy... (Continental film)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (317)

Lucjen 

všetky recenzie používateľa

O tom, že ide o slovenský film vás uistí hneď prvých päť minút, kedy zaznejú všetky možné nadávky nášho národa - anglické titulky k tomuto filmu musia byť veľmi nezáživné. Ťažkú, temnú atmosféru veľmi rafinovane, zľahka prelína humor - no naozaj iba na chvíľku, aby vás nasledujúca scéna prudko schladila (niekedy doslova). Všetko podporuje fakt, že reálie sú bezchybné (možno až na ružový mercedes... i keď, ktovie.) Bebjak sa nevyhýba brutalite - no nestavia na nej. Mala by som pár výhrad k vlažnému záveru a práve preto nemôžem dať plné hodnotenie. Možno stačilo vymedziť trošku viac priestoru aj psychológii postáv. Veľká škoda, pretože si oň film naozaj kričal. Keď sa Slováci nesnažia zo slovenskej kinematografie spraviť niečo, čo nie je, sú naozaj výborní. Nie som hrdá na to, o čom Čiara hlavne prostredníctvom postavy Andyho Hryca hovorí - o tom, že sa v tejto krajine dá za peniaze kúpiť všetko a každý - no za to, že na Slovensku vznikol takýto film sa rozhodne nehanbím. Spolu s Únosom plnia aj inú úlohu než len zábavu - pripomínajú, čo sa tu neustále deje. PS: Neodpustím si to, som predsa iba žena - Maštalírovi to v tých obtiahnutých tričkách naozaj seklo! ()

Fr 

všetky recenzie používateľa

„KDYŽ TĚ NĚCO TÍŽÍ, TAK SE TOHO ZBAV…“ /// Slovenskej mafiánskej film, kterej ukazuje, jak to chodilo (chodí?) na Slovensko - Ukrajinský hranici. Chválím výbornej casting a příběh. Sice nejdou do hloubky kšeftů, ale zajímaj se víc o lidi – hlavně o šéfa „gangu“ a jeho rodinu, ale neutápěj se ve zbytečnejch kecech. Překvapilo mě, jak jim vyšla snaha o to, aby příběh neměl hluchý místa. Tak tohle je pane Bebjak na pochvalu před nastoupenou pohraniční jednotkou! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Pamatuju ten den, kdy všichni parchanti na Ukrajině měli v držce cigáro. 2.) Vím, že na Slovensku se lidi potkávaj pod vodou. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Reklama

Flego 

všetky recenzie používateľa

Úvodné zoznamovanie sa diváka s postavami a prostredím boli trochu zmatočné, ale po pár minútach bolo všetko jasné. Hutná dráma spred postavenia Schengenskej hranice s Ukrajinou mala silný potenciál a dokázala ho bezosporu využiť. Vykreslená realita, drsné postavy aj dialógy, temnota. Všetky atribúty fungovali a pomáhali im aj herecké výkony. Predovšetkým by som vyzdvihol Eugena Libezniuka a našu hereckú ikonu Emíliu Vášaryovú. Jej postava matky hlavného hrdinu bola démonicky temná a úžasná. ()

Hamaradža 

všetky recenzie používateľa

Po spackanom traileri veľmi príjemné prekvapenie. Čiara má svoje muchy a nedotiahnuté momenty, ale iba ťažko si vybavujem lepší slovenský film za posledných 10 rokov. Domáca kinematografia sa hýbe správnym smerom, najmä prínos Čiary pociťujem vo vyzretosti, chápaní vnútorných pravidiel žánru, čo žiaľ na Slovensku vôbec nie je samozrejmá vec. Klobúk dole Bebjakovi a Maštalír je slovenský godfather. 4,5* ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Láska moja, kraj môj drahý, tu sme boli chlapci malí. Raz ma nájdeš pod tou hlinou, letia vtáci nad krajinou.“ Ak aj nie rovno najlepší, tak určite jeden z najlepších slovenských filmov od deväťdesiateho tretieho. Perfektná, skúsená ruka režiséra, ktorý veľmi dobre vedel, čo robí, čo chce a že si to s takým sebavedomým produkčným krytím a kvalitným scenárom môže dovoliť (viď. scény sexu a nadávok, kedy najčastejšie poznáte, či je filmár prirodzený alebo to len hrá). Scenár sa vzácne vydaril, je plný silných momentiek (návšteva mafiána v kuchyni, prsty) a prepracovaných postáv. Mimoriadne ma však potešili i skvelé dialógy a hlášky, ktoré sú občas veľmi vážne a výstižne tnú do živého. A hneď nato sú fakt poriadne vtipné („Vravel si, aby som do toho jeb*l.“ – „Ale nie aby si to roz*ebal. Svieti tam aspoň to svetielko?“ – „Hm. Nie.“ – „No tak si to fakt rozj*bal.“ alebo „To ktorý ko*ot písal?“ – „Ja.“ – „Myslel som si.“). Škoda, že sa neurobil väčší running gag zo „Si ko*ot?“ – toto ak by vo filme zaznelo o dva tri razy navyše, je to behom týždňa kultové. Scenárista sa vyžíva vo vydarených, dlhých, slovných konštrukciách, ktoré v divákovi dlho rezonujú (mrazivý Vášáryovej monológ o manželovi, z ktorého vám zlezie koža z tváre alebo Maštalírov preslov o psovi, ktorý za ňou pravdupovediac moc nezaostáva). Oceniť musím aj pôsobivú pohraničnú výpravu (kameňolom, hlboké lesy) a iné „technické“ veci, ako je napríklad Žiaranova kamera, či ústredná pesnička od IMT Smile a Ondreja Kandráča o sokoloch. V neposlednom rade je tu silné posolstvo o tom, ako to na Slovensku chodí. Za jediný výraznejší mínus (aj to čisto subjektívny) by som označil snáď len občas haprujúcu logiku (týpek má morálny problém s pašovaním drog, ale ak ho naštvete, v pohodičke a bez výčitiek svedomia vám vlastnoručne odstrihne prsty) a relatívne poslabšie finále, SPOILER ktoré je také typicky slovenské: namiesto poriadnej akcie postavy pochmúrne hľadia do zasnenej kamery a nechajú sa len voľne, neaktívne voľne unášať SPOILER. Cinemax Trenčín 2017 ()

Galéria (67)

Zaujímavosti (23)

  • Tři měsíce před natáčením filmu spadla Emília Vášáryová na jevišti a s komplikovanou zlomeninou stehenní kosti skončila na operačním sále. Nikdo nevěřil, že bude natáčet. (blackrain)
  • Film mal predpremiéru v Michalovciach. (_Jimmy_)
  • Ukrajinskému štábu z Kyjeva trvala cesta vlakom do Bratislavy 2 dni. Kamiónu s technikou táto cesta trvala viac než 4 dni. Pri prechode slovenského tímu na Ukrajinu sa kamión s technikou zdržal na hraniciach 8 hodín, pri ceste späť až 10 hodín. Na colnici bolo treba spísať vyše 30 stranový dokument, ktorý obsahoval zoznam všetkej techniky, ktorú prevážali cez hranice. (WalterIK7)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (viac)

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

17.04.2018

Jubilejní dvacátý ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která se pravidelně koná v Českém Těšíně a polském Cieszynie, se blíží. Letos se uskuteční od 27. dubna do 3. května 2018.… (viac)

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (viac)

52. MFF Karlovy Vary

52. MFF Karlovy Vary

08.07.2017

52. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlédnout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 a půl tisíce… (viac)

Reklama

Reklama