Reklama

Reklama

Čierna mačka, biely kocúr

  • Česko Černá kočka, bílý kocour (viac)

Obsahy(1)

Grga Pitic and Zarije Destanov sú dvaja starí priatelia a zároveň rivali, ktorí sa už štvrť storočia nevideli. Veľmi sa tešia na stretnutie po rokoch, ktoré sa však odohrá za veľmi zvláštnych okolností... Syn jedného z nich pokazí pripravovanú vlakovú lúpež a nutne potrebuje peniaze, ktoré sa rozhodne získať dohodnutým sňatkom svojho syna. Nádejní mladomanželia sú však obaja proti a stále sa zrýchľujúci tok udalostí vtiahne všetkých zúčastnených do zbesilého víru komických situácií v rytme strhujúcej balkánskej hudby. (STV)

(viac)

Recenzie (526)

claudel 

všetky recenzie používateľa

Viděno během Challenge Tour - Filmový lov: Úkol číslo 13 - Film s barvou v názvu. Málem začínám propadat panice, že se můj filmový lov začíná měnit v lov na filmové blbosti. Kusturicova poetika se se mnou naprosto míjí, nežeru mu to a nezasmál jsem se ani jednou. Pokud budu chtít vidět bizarní postavičky jako z nějakého panoptika, pustím si rozhodně jiné filmy. Dvě hodiny nudy, jedna hvězdička za ústřední píseň a nostalgii spojenou s No Mercy. ()

_Berunka_ 

všetky recenzie používateľa

Co k tomu říci? Byla to smršť, která mě nabrala na rohy a už nepustila. Dílo plné elánu, bláhového veselí až bláznovství, protančených bot, všude překypujícího optimismu nakonec zalité omáčkou ze slunných dní. To je ve zkratce popis tohoto velice vytříbeného díla... V našem obvyklém vnímání něco naprosto nového, skoro nepochopitelného. Nekonečný kolotoč situací, které se zaplétají a rozplétají, čímž tvoří neuvěřitelnou směsici výbuchů smíchu a minimálně jednou znechucení (scéna s kadibudkou, při níž se mi chtělo takřka zvracet při živé představě dané scény ). To celé propojené temperamentní balkánskou hudbou, která mi tak imponuje a dodává to správné exotické kouzlo. Ona hudba je tu vždy a všude, někdy šílené kousky jako "Ja sam mala Pitbull Teriér" ( zřejmě takhle nějak to tam zaznělo ) nebo mistrovské skladby místní dechovky. Celý film bych ale rozdělila do dvou částí. První polovina měla jistý šmrnc, ovšem neustále jsem tak nějak očekávala víc. Vše se rozjíždělo a plynulo pomaleji, než bych si přála. Nemohla jsem se ale zbavit pocitu zklamání a nepochopení. Už mne napadaly myšlenky, proč má snímek tak vysoké hodnocení. A ejhle! Pak ale netrvalo dlouho a jako když utne, děj se začal odebírat tím správným směrem. A proto nasajte tu kouzelnou atmosféru Balkánu a ponořte se do jedné z nejbláznivějších, nejveselejších a nejvtipnějších komedií, jaké se vám kdy mohou dostat do rukou. Emir Kusturica je prostě chlapík, který to umí setsakramentsky rozjet... ()

Reklama

kinej 

všetky recenzie používateľa

Hodně ulítlej film. Jak je ulítlej, tak je vtipnej. Tamten kokain man je fakt hustej týpek. Je to zatím jediný film, který od Kusturici znám, ale určitě si u mně udělal dobrou reklamu. Do ruky se mi dostal soundtrack. Hudba Gorana Bregoviče je neuvěřitelně našláplá. Je to perfektní podklad k takovému filmu. ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Taký cigánsky film. Opäť veľa kusturicovských motívov ako lietajúci svadobný závoj nevesty, svadba, chodiaca krabica, v ktorej je človek, dokonca tu aj pník, aj keď je sranda, že zrovna dutý, do ktorého sa nevesta zmestila. Sú tu hlúposti ako výbuchy granátov a následné začiernenie postáv, zabudnutá črievička a následné náhodné zastavenie nákladiaka pred ňou a nájdenie jej a následne aj nevesty v pníku, veľa obrovských ľadov, ktoré nechápem odkiaľ brali a následné prebudenie po dňoch a tak rapídnom ochladzovaní starých cigáňov, o ktorých si mysleli, že zomreli. Srandy ako mačka a kocúr ako svedkovia, pád do hovien, starý cigáň na aute pripomínajúcom prvé fordove modely a jeho presný výstrel do ruky a slabá streľba iných cigáňov z blízka. Vysoký ženích s klobúkom alá Clint Eastwood a nízka nevesta. Film ma však v prvej časti veľmi nudil a preto si myslím, že z niektorých hovien ho nemožno vytiahnuť tak ľahko a v druhej polovici ma tak zabával, že som mal chuť tancovať a strieľať z pištole. Hudba bola skvelá, len škoda tej prvej polovice, lebo opis bohatých cigáňov a ich životného štýlu bol skvelý a nostalgicky na mňa zapôsobil dres jedného cigáňa a tiež pieseň v tej limuzíne. Nadávky však aspoň raz mohol Kusturica vynechať, aspoň v tejto komédii, inak celkom v pohode film. ()

keddy79 

všetky recenzie používateľa

Co to k čertu bylo (o_O). U tohoto snímku si tedy opravdu nemůžu stěžovat, že se nic nedělo. Prase hodující na trabantu? Vesele si povídající mrtví dědečkové? Granáty, jako žonglující náčiní? Zpěvačka, vytahující hřebík zadnicí? Tohle a spoustu dalších snad ani nikde jinde vidět a slyšet (!) nejde... Možná jsem přízemní, ale tohle na mě bylo příliš. Pochybuji, že by mně někdy přepadla touha podívat se znova. ()

Galéria (20)

Zaujímavosti (11)

  • Po komerčnom neúspechu Arizona Dream (1993) a protichodných recenziách na Underground (1995) Kusturica oznámil svoj odchod z filmovej tvorby, len čo mal 41 rokov. Čoskoro zmenil názor a začal pracovať na dokumente o cigánskej hudbe, predbežne nazvanom "Musika Akrobatika", ktorý sa postupne pretavil do tohto filmu. (MTManiak)
  • Keď prichádzajú Rusi a je na lodí ruská vlajka, v skutočnosti je holandská. (MTManiak)
  • Jedná se o první snímek, k němuž si režisér Emir Kusturica zajistil hudbu sám se svou domovskou kapelou The No Smoking Orchestra. (Gabrielle)

Súvisiace novinky

Kusturica rozpoutá revoluci

Kusturica rozpoutá revoluci

09.02.2009

Konkrétně mexickou. Koncem roku totiž začne natáčet biografii psance, pak generála a nakonec guvernéra Pancha Villy. Film nazvaný Seven Friends of Pancho Villa and the Woman With Six Fingers (uf)… (viac)

Reklama

Reklama