Reklama

Reklama

Americká fabrika

  • USA American Factory
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokument popisuje obrovské naděje spojované se znovuotevřením zchátralé továrny v Ohiu čínskou společností. Americký sen ale možná čeká pád kvůli kulturním odlišnostem. (Netflix)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (53)

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Námet tohto dokumentu mi pripomenul film Gung Ho v ktorom krachujúci americký podnik zachránili Japonci a snažili sa naučiť američanov pracovať japonským tempom. Tentokrát sú "záchrancami" Číňania, ktorý sa snažia donútiť robiť amíkov otrockým tempom na ktorý sú zvyknutý v Číne. Takže sa dočkáme vtipných hlášok typu: aspoň v sobotu by pracovať mali alebo hurónsky smiech číňanov nad tým, že amíkov nadčasy zadarmo nedonútia robiť, pritom pre nich to je samozrejmosť. Jednoducho stret dvoch pracovných kultúr, ktorý ukazuje, prečo ázijské krajiny na čele s Čínou tak napredujú a prečo starý vyspelý svet zaostáva. Len mi nejde do hlavy jedna vec. Pokiaľ čínsky robotník maká v továrni od nevidím do nevidím, tak kedy stihne splodiť potomstvo, ktoré navštívi vraj 1-2 krát do roka. To fakt nie je život. No a ten záver ktorý ukazuje, že nakoniec ani otrocký čínsky spôsob práce nebude stačiť a všetkých nahradia roboty je trpkou bodkou za celým týmto smutným dokumentom. P.S: tá hlavná nesympatická cibuľa vo vedení vyzerala jak žaba. Fakt humusák. 7/10. ()

NinonL 

všetky recenzie používateľa

Zajímavý dokument o zkrachovalé továrně v americkém Ohiu, kde se draví Číňané rozhodli postavit zbrusu novou fabriku. Jenže čínská a americká pracovní morálka jsou dva odlišné světy. Číňan pracuje minimálně 12 hodin denně, má měsíčně jen 1-2 volné dny a za svou rodinou jezdí maximálně 2 krát za rok. Číňan také neví, co jsou, a ani nikdy nepotřeboval odbory. Na rozdíl od Američanů. Jak se továrna vyvíjela a jací jsou Číňané v businessu, na to se podívejte v tomto dokumentu. ()

Reklama

Remivsremi 

všetky recenzie používateľa

Střet dvou různých kultur, myšlenek a celkových životních postojů. Tvůrci dostali pozoruhodnou volnost ukázat vhled všech zúčastněných stran. Díky tomu je krásně vidět proč a jak se Čína vypracovala na svoji současnou pozici v celosvětové ekonomice. Oběti však nejsou malé a největší část většinou poskytuje obyčejný občan. ()

Kwaichi 

všetky recenzie používateľa

Nová doba. V polovici 19. storočia, keď ázijskí migranti prichádzali do Ameriky sa z nich "miestni" snažil spraviť "američanov". Teraz číňania prichádzajú do USA so snahou transformovať američanov na číňanov, oddaných a verných pracovníkov vo svojej fabrike na výrobu skla. Tak ako predtým domáci američania nechápali kultúrne zvykolosti a tradície prichádzajúcich čínskych migrantov, teraz číňaňia nechápu kulturu a pracovné nároky američanov. Ako sa podarí tento gordický uzol rozseknúť? Riešenie na koci dokumentu je prozaické. Netýka sa len osudu Fuyao Glas. Podobný osud čaká aj ostatné produkčné linky po celom svete. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $-miliónov║ Jednoznačne zaujímavý dokument, spojenie života američanov s tým čínským režímom. Je vôbec šokujúce, že odbory im tam nedovolili v tej čínskej firme pôsobiacej na území USA ale s kamerou im tam dovolili pobehovať natáčať, troška čudné. Nuž je vidieť len že každému nevyhoviete, či už sú také či onaké praktiky. /70%/ ()

Galéria (21)

Reklama

Reklama