Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ľudová komédia z dedinského prostredia 70. rokov rozpráva príbeh mimoriadne činorodého údržbára poľnohospodárskych strojov Vavřinca (Josef Bláha). Okrem svojej práce na družstve, kde si dokonale vie zorganizovať prácu t. j. zamestnať všetkých okolo seba veľmi rád sa pletie aj do záležitostí ostatných členov svojej rodiny manželky (Libuše Havelková), svojhlavého starého otca (Vlastimil Brodský) i babičky (Valerie Kaplanová). K jeho posledným výčinom patrí aj organizácia svadby, o ktorej netuší, že už nie je potrebná... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (15)

  • Dagmar Havlová (Štěpánka) odchádza zo železničnej stanice na štúdia do Prahy súpravou M 262.0, červenou lokálkou motorovým vozňom ktorý vznikol po druhej svetovej vojne ako prvé veľké, štvornápravové vozidlo. (Raccoon.city)
  • Budova školy, kde chodila Dagmar Havlová (Štěpánka), bola kedysi arcibiskupský zámok a v dobe natáčania mestské múzeum Týnh nad Vltavou. (Raccoon.city)
  • Filmári si miestny komparz z Chlumca vyberali jednoducho. Stačilo ráno dôjsť do krčmy, povedať, že človek bude k dispozícii a večer si došiel pre 150 korún. Vedenie družstva sa ale hnevalo, že ľudia chceli miesto práce na poli radšej hrať v komparze. (Raccoon.city)
  • Na scénu zo svadbou produkcia priviezla skutočné torty, žiadne atrapy. Keď bolo po natáčaní, Dagmar Havlová (Štěpánka) potom všetko ponúkala miestnym deťom z Chlumca, aby to pojedli. (Raccoon.city)
  • Kľúčovú úlohu mal statok čp. 2 - v komédii rodové sídlo Vavřinců, v skutočnosti majetok rodiny Reitingerů, ktorí spomínajú: "Sedeli sme v nedeľu pri obede, keď prišli dvaja páni v nezvyčajne veľkých autách. Hovorili, že sú z Barrandova, a či si to môžu u nás vyfotiť. Potom prišla ponuka, že si vybrali práve náš dom." Štáb, ktorý strávil u rodiny asi mesiac, žiadne vonkajšie úpravy statku nepožadoval. Interiéry sú točené v ateliéroch. "Na našej žumpe si urobili studňu. Na nej postavili falošnú pumpu. Pri tej pumpe bola priviazaná koza, ktorú im požičal pán z obce, kde sa natáčalo, spomínajú si, že deti kozu kŕmili a zrejme to prehnali, pretože zviera potom nechcelo filmárom konzumovať kvety pri natáčaní." (Raccoon.city)
  • Film v kinech navštívilo přes milion diváků. (Duoscop)
  • Dům Vavřincových stojí v obci Chlumec č.p. 7 - Olešník. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Natáčelo se i na nádraží v Temelíně, v Chelčicích (filmový Kácov), Praze na Zemědělské univerzitě v Suchdole, na nádraží v Lomnici nad Lužnicí. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Natáčení probíhalo necelý měsíc v Týně nad Vltavou. (carott)

Reklama

Reklama