Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dráma z občianskej vojny v Salvadore. Novinár Richard Boyle informuje o občianskej vojne, medzi pravicovým režimom, podporovaným USA, a ľavicovým Frontom národného oslobodenia Farabunda Martího.  Jeho stúpenci sú rovnako ako mnohí civilisti masakrovaní eskadrami smrti, riadenými armádou. Medzi zavraždenými je aj arcibiskup Oscar Romero. Boyle chce zachrániť svoju salvadorskú priateľku a preto sa rozhodne pre spoločný útek z krajiny... (STV)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (179)

kingik 

všetky recenzie používateľa

Navzdory tématu tenhle film působí ve filmografii Olivera Stonea poněkud nevýrazně. Jede v jedné linii ze které neuhne a to u tohoto harcovníka neznám a není to obvyklé.. V kinech to nesklidilo také žádný ohlas, ale zase až tak zlé to s tímhle filmem není. Jen si myslím, že na režiséra Stoneova formátu je to až moc tuctový film. Klady: James Woods je v roli válečného novináře autentický, syrovost některých scén, davové scény propojené se zachycením autenticity špinavých ulic stižených občanskou válkou. Zápory: film v sobě nenese žádnou vyjímečnost a to ani v podobě kontroverze, slabá dějová linie, nepříliš obratná snaha o divákovo zaujetí, nepříjemně prázdný dojem z filmu po jeho skončení. Mé hodnocení: 60% ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Oliver Stone ešte v čase, keď bol nazývaným "svedomím Ameriky" a záležalo mu na tom čo sa s jeho krajinou deje. Po filme World trade center si to už ale nemyslím. Aj keď sa film rozbieha skôr ako komédia, po príchode do Salvadoru sú večný looser J. Woods,ktorý dlhuje peniaze snáď každému na tejto planéte a alkoholik J.Belushi hodení do krutej reality. Film poukazuje na neľahkú novinársku prácu, kde nasadzovať krk akosi patrí k tomuto povolaniu. Aj po rokoch stále kvalitný film a ešte dlho bude.80%. ()

Reklama

genetique 

všetky recenzie používateľa

Najväčším mínusom je, že diabolsky dobrá, napínavá druhá polovica filmu je zhadzovaná miernym rozbehom v prvej polke. Ale zase plusom, aj v rozbehu až do konca, je duo Jamesov a neskutočný záver. Čudujem sa, že po týchto výkonoch im neboli ponúknuté role podobnej kvality. Škoda toho začiatku, no určite je to lepšia alternatíva, ako by sa mal film sľubne rozbehnúť a pri závere by som zaspával. 75%. ()

rastlinka 

všetky recenzie používateľa

Prvá polovica filmu mi pripomínala typický B-éčkový film so snahou ustáť scény pomocou humoru (no nie veľmi podarene). Našťastie (!) sa film v druhej polovici zlomil a ponúkol oveľa viac. Myslím, že práve vážnosť situácie a vedomie, že sa jedná o skutočné udalosti pridali na hodnote filmu ešte viac. Každopádne, je smutné, čoho sú vplyvní ľudia schopní a na druhej strane je obdivuhodné, akých krásnych vecí sú schopní niektorí jedinci. Preto by sme si mali takéto osobnosti vážiť. "Vôľu ľudu, ani chod dejín nik nezmení. Ani severoameričania." ()

Thomick 

všetky recenzie používateľa

Stoneovi polodokumentaristickej styl prostě sedí, ten chlap zkrátka přimontuje kameru kamkoliv, jen aby měl ten správnej úhel a filmařskej úder. Na Salvadoru si každopádně zatim jen připravuje půdu pro válečný a politický dramata, jaký plodil pozdějc, což je znát - a ne že ne. Scénář nepůsobí úplně domyšleně a uceleně, ten buddy tam fakt neměl co dělat, vtip přichází občejně ve špatných chvílích atp. Ale když uvážíte, jak rychle se Stoneovi povedlo reagovat, je tenhle kousek na každej pád neobyčejně záslužnej. ()

Galéria (41)

Zaujímavosti (13)

  • Poradce filmového štábu byl v době natáčení zabit v El Salvadoru. (StarsFan)
  • Scéna s vytažením zachráněné cívky fotografického filmu z podpatku byla Jamesem Woodsem, hrajícím novináře Richarda Boyleho, zimprovizována. To velice rozčililo Olivera Stonea, protože to byl poslední záběr potřebný pro film a protože měl na jeho natočení jen jeden pokus. Přesto Stone tuto scénu ponechal v konečném sestřihu a později se dokonce přiznal, že patří k jeho oblíbeným. (Aelita)
  • John Savage hraje fiktivní postavu založenou na skutečném fotografovi, buď Johnu Hoglundovi, nebo Olivieru Rebbotovi. (StarsFan)

Reklama

Reklama