Reklama

Reklama

Tajomná žiara nad Pacifikom

  • Československo Tajemná záře nad Pacifikem (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Výročie veľkej americkej hanby a historickej traumy stále zanecháva živé stopy. Útok na prístav Pearl Harbor bol dovtedy nepredstaviteľným. Teraz, po takmer štyridsiatich rokoch sa americká lietadlová loď na čele s kapitánom Matthewom Yellandom (Kirk Douglas) plaví vodami na miestach, kadiaľ prechádzala japonská flotila pri útoku na americkú základňu. Nikto nevie, ako sa to stalo, ale z radarov loď kapitána Yellanda zmizla. O malú chvíľu preletia nad loďou japonské lietadlá. Skvelé napobeniny, hovorí posádka, lenže lietadlá útočia. Znie to neuveriteľne, ale loď prešla časovou bránou do iného kontinua a pred ňou sa nachádza japonská flotila s cieľom zaútočiť na Pearl Harbor. Píše sa rok 1941 a kapitán Matthew Yelland má možnosť zmeniť beh dejín... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (262)

classic 

všetky recenzie používateľa

Neznámy béčkový režisér televíznych brakov Don Taylor, nakrútil svoj zrejme úplne najznámejší film, pretože sa ho zúčastnil i extra známy, už aj viditeľne stárnucí, herecky matador Kirk Douglas, ako kapitán lietadlovej lode USS Nimitz (CVN-68), Matthew Yelland, ktorý má taktiež na mohutnej palube tohto kolosu k dispozícii množstvo bojových stíhačiek, oproti ktorým sú napríklad také japonské lietadlá (Micubiši A6M Zerá) „iba obyčajnými, neškodnými vetroňmi” , čím naznačujem, že vďaka prírodnej anomálii sa táto lodisko, akoby nejakým nepopísateľným zázrakom, ocitne späť v čase, keď sa ešte neodohral „zbabelý” útok na námornú základňu Pearl Harbor, a to konkrétne japonským cisárskym námorníctvom, kedy “klasický” dátum 7. december 1941 už navždy vošiel do dejín (rovnako ako 11.09.2001), čo si isto uvedomujú najmä kapitán Yelland spolu s čerstvým pozorovateľom Warrenom Laskym + všetci ostatní členovia posádky, lebo dôkladne poznajú históriu, a tak teraz sa ponúka i nemenej podstatná otázka, budú chcieť zvrátiť blížiacu sa katastrofu, t. j. ohýbať časom, zmeniť dejiny a ich nasledovný vývoj, aj keď majú trebárs potrebnú techniku na to, aby šikmookých aspoň na chvíľu zdecimovali, čím by defacto varovali všetkých ostatných, ktorých sa to bezprostredne týka... ? Je to extrémne zložitá situácia, ale lokálnipatrioti už veľmi dobre vedia, ako sa majú zachovať, však, alebo, vôbec, či to nakoniec stihnú, lebo búrka už opäť klope na dvere ? _ Vzdušné sekvencie sú oku strašne príjemné i uchu, keďže zvukári neboli nečinní, ale sa poriadne blysli, a tak za spojenia kamery a zvuku, vzniká celkom obstojná „podívaná” , akú si musel i Don Taylor určite vychutnávať, pretože už nikdy nedostane takúto príležitosť dosýta sa vyblázniť na pľaci, aj keď silno pochybujem, že mu do toho Kirk Douglas občas niečo nezafrflal ? Martin Sheen stále kamsi pobehoval, ako splašený pes, čiže maximálne herecké opozitum, ako spred roka v Apokalypse. Katharine Ross mi nebola úplne neznáma, pamätám si ju predovšetkým z Absolventa, či aj z Butcha Cassidyho a Sundancea Kida. PS: Chviľu som uvažoval, predstavte si to, že filmu nadelím slušných 80%, síce som až tak nepociťoval nudu, ale nič extra zaujímavé tu nebolo ! PS2: Nie - Tajomná žiara nad pacifikom, ale «Posledné odpočítavanie» , čo oveľa viacej vystihuje, o čom je daný filmový počin ! ()

honajz2 

všetky recenzie používateľa

Příjemný film. Dobře se na něj dívá, skoro nenudí, dějem i jeho vývinem zaujme, jenže i tak má člověk po skončení pocit, že se s tím dalo mnohem víc vyhrát. Ten samotný syžet přímo zavání k vytvoření mnoha různých nápadů, ale celé to vypadalo, že režisér chtěl vytvořit jenom průměrný film. Ve finále je teda mírně nadprůměrný, ale stejně se tam toho dalo vymyslet víc. Třeba ve finále, kdy SPOILER se objeví časoprostorový portál podruhé a kapitán zabrání změně historie, přičemž jiní členové posádky jsou proti - kdyby se třeba ti dva mezi sebou pohádali, šlo o čas a nikdo neměl jasno, co bude teď, mohlo by to být zase o něco napínavější, jenže se tak nestalo... KONEC SPOILERU. Těch momentů, kdy se na tom dalo ještě zamakat, je dost, každopádně i tak je Tajemná záře nad Pacifikem příjemný film. Lepší 3* ()

Reklama

majo25 

všetky recenzie používateľa

Po rokoch som si opäť pripomenul tento viacmenej podceňovaný scifi-vojnový film. A musím povedať, že so svojej atmosféry neztratil nič. Cesta v čase, to ma vždy lákalo, efekty (hlavne prechodu časovou búrkou) pôsobia aj dnes veľmi efektne a príbeh má spád. Všetko toto dokopy ma ani raz neprinútilo pozrieť na hodinky. Herci na čele so Sheenom a Douglasom boli veľmi presvedčiví a výborne sa pre nich neobyčajných rolí zhostili. Za menšie mínus by som považoval to americké "honenie si brka" nad ich technologickými výdobytkami na lietalovej lodi, ktoré hneď niekoľkokrát opakovali...ako v nejakom lacnom TV-reality dokumente. Tiež exteriérových a akčných scén mohlo byť viac. Hodnotenie: 80% ()

cheyene 

všetky recenzie používateľa

Solidní sci-fi podívaná o cestování časem a alternativní historii. Příběhu dominuje Kirk Douglas a Martin Sheen, samotná myšlenka filmu mě zaujala a scény, kdy vojáci ještě netušili, co se děje, proč rádio vysílá zprávy ze 7. 12. 1941, apod., byly dost zábavné, podobně jako střet amerických stíhaček s japonskými letouny Zero. Celkově tedy velmi příjemná podívaná. ()

FilmFan24 

všetky recenzie používateľa

Kdysi, v éře počátků VHS a s "kouzelným" rychlodabingem se mi film velice líbil i přes závěrečnou "pointu", která nemá logiku a vyloženě pohřbí jinak velmi dobrý film. Myšlenka, co kdyby se změnily dějiny v roce 1941 během náletu na Pearl Harbor, kam se loď dostane, není vůbec špatná. Více než herecké výkony jsou v popředí americká válečná technika, především letadlová loď U.S.S. Nimitz. A to byl asi hlavní kámen úrazu, proč už v roce 1982 zakoupený a posléze i česky otitulkovaný film po zásahu "cenzorem", do československých kin nakonec celých dlouhých deset let nesměl. ()

Galéria (28)

Zaujímavosti (12)

  • Filmová postava senátora Samuela Chapmana je kompletne vymyslená a jeho zmiznutie sa nezakladá na žiadnej skutočnej udalosti z roku 1941. (Autogram)
  • Letoun Mitsubishi A6M-2 Zero filmový štáb samozřejmě k dispozici neměl. Natož pak dokonce v letuschopném stavu. Jeho roli převzal americký cvičný letoun z 2. světové války AT-6 Texan, v Británii nazývaný Harward. (duklak2)

Reklama

Reklama