Reklama

Reklama

Alexander Veľký

  • Česko Alexander Veliký (viac)
Trailer

Obsahy(1)

V čase svojej smrti v roku 323 pred Kristom bol Alexander Veľký najväčším dobyvateľom vtedajšej doby - patrilo mu viac ako 3,2 milióna štvorcových kilometrov územia, čo predstavovalo temer 90 % plochy vtedy známeho sveta... Po smrti svojho otca, macedónskeho kráľa Philipa (Val Kilmer), ide ctižiadostivý a hrdý Alexander (Colin Farrell) tvrdo za svojím snom – chce dobyť všetky známe krajiny a kráľovstvá Východu. Po dobytí Egypta sa mu podarí rozprášiť i dovtedy za neporaziteľné považované perzské vojsko - a tiež dobyť legendárny Babylon. Krátko nato sa prebojuje cez nebezpečný Afganistan až do Indie, sprevádzaný obrovským vojskom a svojimi nie vždy lojálnymi spolubojovníkmi... (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (798)

Adrian 

všetky recenzie používateľa

História slávnych je dláždená ich činmi! Ak pochopíme ich pohnútky, pochopíme (i keď nemusíme súhlasiť) aj ich život. Na Alexandra - ako jednu z výrazných postáv dejín ľudstva platí vyššie uvedené dvojnásobne. Žiaľ Stoneov výklad jeho životných osudov mi túto snahu o pochopenie neumožnil hneď od začiatku filmu. Približne prvá hodina (po príchod do Babylonu, ktorého výtvarné riešenie mojmu oku silno lahodilo) tak vo mne rezonuje ako režisérova snaha obsiahnúť už zo začiatku všetko, pričom ale paradoxne vďaka tomu zostal stáť príbeh na mieste (resp. inak povedané, Stone ako keby sa do látky natoľko ponoril, že nevie nájsť nadhľad, z ktorého si treba vytýčiť úvodný bod prieniku do deja - túto myšlienku vo mne posiluje aj podľa mňa príliš prehnané používanie postavy Ptolemaiosa ako rozprávača a nadväzovateľa viacerých sekvencií). Našťastie táto nerozhodnosť ustupuje v druhej hodine, kde vďaka rozhovorom medzi Alexandrom (miestami presvedčivý a miestami máličko prehrávajúci Colin) a jeho blízkym priateľom Hefaistionom (výborný Jared Leto) ako aj bližšie vyobrazenému vzťahu k rodičom, začína režisér pred našimi očami budovať charakter človeka, výrazne ovplyvneného práve výchovou ako i rodinným zázemím. Rozpoltený nenávisťou medzi rodičmi, snahou vymaniť sa z vplyvu intrigánskej matky a prekročiť tieň svojho vlastného otca je ALexandrova duša preplnená túžbou ovládnuť a zjednotiť čo najviac vtedy existujúcich národov a civilizácii? Možno áno. Ale možno za tým všetkým stojí ešte niečo silnejšie. Možno je (bola) motorom činov najväčšieho muža svojej doby snaha nájsť ten svoj pravý domov. Lenže čo môže byť domovom dobyvateľa,hnaného neustálou túžbou ísť ďalej? Jedine celý svet (nepripomína vám to z dnešnej svetovej politiky niekoho až priveľmi...) a tým zároveň aj žiadne konkrétne miesto. A práve táto línia rozprávania tvorí pre mňa najsilnejšiu časť príbehu, ktorú sa Stoneovi podarilo do filmu úspešne vložiť. Vangelisov soundtrack (miestami je až priveľmi "inšpirovaný" predchádzajúcou autorovu tvorbou) sa mi páčil oveľa viac na samotný posluch než ako podfarbenie obrazu. Kamera dokáže byť miestami správne veľkolepá i keď bojové scény veľakrát nesníma zrovna najštastnejšie - v snahe simulovať dusnosť boja sa podľa mňa zbytočne pripomína značným roztrasením a nadmerným využívaním iba polocelkov až detailov. Vo výsledku 3,5*. ()

novoten 

všetky recenzie používateľa

Asi žijeme ve zvláštním světě, když i mnoho seriózních periodik nezapomene v prvních řádcích recenze na Alexandera zmínit jako nejprofláklejší fakta filmu dvě věci - Colin Farrell ukáže své odhalené pozadí a ano, jeho postava má bisexuální charakter. O co větší bylo pak moje překvapení, když tahle bulvarizace dopadne na neúrodnou půdu a z filmu se vyklubala krásná přemýšlivá podívaná. Na vztahu k Hefaistionovi není ani špetka skandálnosti, naopak jde o upřímný vztah a je mi líto, že současná společnost za svojí rádoby tolerantní tváří ve skutečnosti skrývá tolik posměšků. Dokázal bych pochopit stížnosti na to, že Oliver Stone už není jako býval, ale tady spíš jde o to, že už nechce tak okatě pobuřovat nebo píchat do politicko-společenského vosího hnízda za každou cenu. Natočil historický film podle svého měřítka a v mých očích uspěl. Nechal totiž nad vizuální stránkou zvítězit tu příběhově-duševní, dal dostatek prostoru vyhrocenému milostnému trojúhelníku a hlavně osudovému vztahu s matkou. A navíc dokázal napsat rozvláčný, ale přesto výtečně gradující příběh, jehož bitevní finále mě dostalo do kolen. Film, který podrazil v Hollywoodu nohy historickým velkofilmům, patří paradoxně k těm výborným. 85% ()

Reklama

castor 

všetky recenzie používateľa

Vybudoval nejmocnější impérium celé historie, ve tříhodinové stopáži se ale spolehlivě zakopává. Netradiční, vizuálně bohatý a zejména NEVYROVNANÝ epos je hodně silná káva, která má místy pod rukama manipulátora Olivera Stonea zajímavé momenty, svého psychicky narušeného hrdinu ale většinou utápí v nedojemných a prázdných situací, které se natáhnou až do neúnosných výšin. Naštěstí se tu a tam objeví estetizovaná jatka velkolepé kamery Rodriga Prieta, dokonalá výprava, střih i hudba seskupení Vangelis nebo silné herecké obsazení v čele s Farrellem, víc mě ale potěšil Jared Leto nebo naprosto odzbrojující, typově přesně obsazená dvojice Angelina Jolie a Rosario Dawson!! Divák se ale po projekci jen zvedne ze sedadla, protáhne dokonale unavené tělo a hlouběji neosloven tak pronáší spíše soucitné povzdechnutí, že tentokrát to Stoneovi nevyšlo!! ()

Enšpígl 

všetky recenzie používateľa

Zřejmě jsem udělal chybu , že jsem šel na film očekávajíce další " tróju" . Tento film je uplně jiný, nepůsobil na mě jako film o dobývání postavený na velkolepých bitvách, ale spíše na poznávání osobnosti Alexandra Velikého . Bohužel pro mě příliš dlouhé a zdlouhavé poznávání . Je to škoda Oliver Stone už přeci dokázal , že dlouhý film stopaží nemusí být zdlouhavý svým kouskem JFK . Rozhodně si cením toho že vzniknul tak trochu " jiný " historický film v tomto časovém období,akorát že tolik času prostě příště mít nebudu. Angelina se mě opět líbila , překvapil Val Kilmer, nerad to říkám ale postava Anthonyho Hopkinse byla zbytečná.Co mě zklamalo byla kamera!!Možná toto byl uzel celého filmu . ()

BadoXXII 

všetky recenzie používateľa

Obrovský potenciál skrýval príbeh Alexandra Veľkého. Je mi preto veľmi ľúto, akým spôsobom ho Oliver Stone natočil. Zbytočne sa veľkú väčšinu minutáže zameriava na vzťah matky so synom a na Alexandrovu orientáciu a jeho romániky. Bolo to vážne potrebné? Veľmi podrobný pohľad do Alexandrovej duše a rozbor jeho pocitov a problémov. Vyčerpávalo ma to. Na filme ale vidno obrovskú prácu po vizuálnej stránke. Niektoré kulisy sú fenomenálne, rôzne dekorácie (je ich veľké množstvo) a použité farby. Radosť pozerať! Keď sa bojuje, tak sa bojuje zaujímavo a veľkolepo. Hudba od Vangelisa sa k filmu tiež veľmi hodí. Ešte raz - bolo vážne potrebné tak detailne rozoberať hlavnú postavu a jej sexuálny život? Toto mohol byť jednoznačne najlepší historický veľkofilm poslednej doby. Škoda a veľká. 65% ()

Galéria (130)

Zaujímavosti (40)

  • Jedna ze knih, které Alexander (Colin Farrell) čte, je psaná anglicky místo latinsky. (Terva)
  • V jedné ze scén bitvy u Hydaspés je Alexander (Colin Farrell) zasažen šípem. Ve skutečnosti k této události došlo až později. Při návratu do Persie byl panovník zasažen šípem při přelézání hradeb jednoho z měst v oblasti dnešního Pákistánu. Bolestivé následky zranění plíce ho provázely do konce života. (stefji)
  • Film bol nakrúcaný okrem štúdií v Londýne predovšetkým na území Maroka a Thajska. Okrem toho boli niektoré scény natáčané (bez účasti hercov) na Malte (podobne ako Trója, 2004) a v Indických Himalájach. (Blackberry)

Súvisiace novinky

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (viac)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (viac)

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (viac)

Anthony Hopkins a Transformers 5

Anthony Hopkins a Transformers 5

04.06.2016

Sir Anthony Hopkins si v blockbusterech zrovna nelibuje. Nikdo se sice nedivil tomu, když ho Oliver Stone ukecal do Alexandera Velikého a Kenneth Branagh do Thora, kdyby vám ale někdo řekl, že bude… (viac)

Reklama

Reklama