Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Dráma
  • Animovaný
  • Sci-Fi
  • Komédia

Recenzie (171)

plagát

Furiosa: Mad Max sága (2024) 

Rovanko dobré ako "prvý" Max, akurát ten Max mi tam chýbal.Ale keďže súdne ťahanice si už konečne doriešili, snáď aj na ňho (v blízkej budúcnosti) dôjde :)

plagát

Obeť (1961) 

Čím lepším osláviť Pride month, než dobrým LGBT filmom? Victim (1961) pomohol dekriminalizovať homosexualitu v Británii a za jeho tvorbou sa skrýva veľmi unikátny príbeh, ale dokelu - toto je film, z ktorého by si všetcí tí aktivisti a hollywoodski "scenáristi" mali začať horlivo písať poznámky - má to kurevsky dobrý scenár s výborne napísanými postavami a stále dobrou, na dnešnú dobu možno príliš statickou kamerou - teda všetko to, o čo sa oni snažia a vôbec im to nejde. A koľké prekvapenie (suprise-suprise - spoiler), keď jeden zo záporákov je sám gay, ktorý nie je zo sebou vyrovnaný? Veľký odporuč, toto bola radosť pozerať.

plagát

Robot a Pes (2023) 

Zaujímavý európsky animák bez slov, príbeh s veľmi "dospelou" pointou - ktorá by sa vôbec nestala, keby protagonista priplával na dané miesto, alebo proste vysvetlil, čo sa stalo. Pochopil som, kam sa tým autori snažili smerovať, ale nestotožnil sa s tým.

plagát

Mars Express (2023) 

Audiovizuálna smršť nápadov s dynamickým a zaujímavým príbehom od prvých záberov, ktorý by som hodnotil vyššie, nebyť toho všedného konca. Slabšia štvorka.

plagát

Fallout (2024) (seriál) 

Úplne som zabudol napísať, že skoro 3 týždne dozadu som videl Fallout: Pre mňa je to historický míľnik, pretože spolu s nedávnymi Cyberpunk:Edgerunners sú to prvé filmové/seriálové podarené (!) adaptácie podľa hier. Nesadne každému, keďže kým neprístúpite k pravidlám hry tohoto univerza, príde Vám prestrelené a súhlasím s majstrom, že je tam zbytočne veľa pomrkávania na hráčov, ktoré tam nemá čo robiť (nemá to nijaký dopad na dej a žiaden zmysel v rámci príbehu), a odvíjanie príbehu je niekedy zbytočne pomalé, čo sú dve veci, ktoré, dúfam, napravia v druhej sérii, ktorá zrejme bude posledná. Ale teší ma, že vďaka nemu sa univerzum Falloutu dostalo do povedomia širšej (aj nehráčskej) verejnosti. Môžem si iba želať, že by sa s podobnou úctou správali tvorcovia pri tvorbe Zaklínača (haha).

plagát

Scavengers Reign (2023) (seriál) 

ak som práve dopozeral Scavengers Reign a ani moc neviem, ako mám podať daľej to, čo som videl - nevueriteľná audiovizuálna smršť nápadov v hardcore sci-fi kabáte o stroskotancoch na cudzej planéte. Mnohé veci sú len naznačené, a to stačí. Dozviete sa všetko podstatné a i keď tam bolo pár maličkostí, čo sa dali povedať inak/lepšie, tak sa jedná o kvalitne odrozprávaný príbeh a už teraz som zvedavý na chystanú druhú sériu.

plagát

Tři muži v negližé (1995) 

Jeden z tých filmov, ku ktorému som sa dostal bez akýchkoľvek očakávaní a po zhliadnutí som si myslel, že na CSFD to bude mať aspoň 74 percent, lebo by si ich zaslúžil. Filmu nepomáha originálny, zbytočne dlhý názov, Traja muži v negližé je oveľa výstižnejší. Absolútne som nečakal, že Patrick Swayze a Wesley Snipes (!!!) niekedy v živote hrali transky, ale zhostili sa tých rolí výborne a po počiatočných rozpakoch si to neskutočne užívali - rehotal som sa jak kôň, keď v jednej scéne Naomi Cambell ako náhodná fanynka povie Wesleymu, že by chcela byť taká pekná ako on, a on jej na to: "Honey, good luck." :D Obom zdatne kontruje John Leguizamo, ako začínajúca transka Chi-Chi Rodriguez zo silným mexickým prízvukom, ktorá je nemožne preafektovaná - a hrá ju skvelo. Scenár musel písať niekto, kto sa do trans scény vyzná, lebo tie repliky bolo svkosty počúvať v originále - alebo má napozeranú RuPaul´s Drag Show, ktorej je toto vlastne predchodca. Myslím, že dozrel čas a nabudúce už si spokojne môžem pozrieť Priscillu, kráľovnú púšte :D

plagát

Duna: Časť druhá (2024) 

Keď som temer 3 roky dozadu videl v kine prvý diel, povedal som, že ak ten druhý bude rovnako kvalitne zadaptovaný ako ten prvý, tak tomu dám plný počet.Po audivuzálnej stránke je to rovnaká poézia ako jednotka, a niektoré veci (Paulova skúška dospelosti, inaugurácia Ctihodnej matky, gladiátorský zápas Feyda Rauthu a vôbec celý jeho nástup na scénu) previedli na strieborné plátno výborne.Moje jediné výtky smerujú k scenáru: tentokrát tam bolo vidieť, že povynechávali podstatné veci z knihy(Paulovo dieťa, prečo bola dôležitá odvrátená časť planéty - toto som naozaj čakal, že tam uvidíme, keďže na to pomrkávali v jednotke; Paulovo dovtípenie sa, kto sú Saudaukari a ako sú trénovaní), alebo výrazne pomenili (Shani - chápem, kam tým smerovali, ale nesúhlasím s tým), a nie tým skvelým spôsobom ako v jednotke, kde pokiaľ niečo vynechali, tak zmysel toho textu delegovali do niektorých zvyšných scén, a teda už nebola potrebná, prípadne menej podstatné veci len naznačili.Z filmu nie je jasné, ako dlho niektoré veci trvali, a tak to vyzerá, že veci sa dali do pohybu v priebehu pár dní, možno mesiacov, ale v knihe trvali roky.Divák neznalý predlohy si ich možno ani nevšimne, ale už teraz tajne dúfam, že Villenue bude chcieť vydať Director´s Cut, kde aspoň niečo z toho doplní (i keď on DC nemá vo zvyku).A ani nástup Imperátora na scénu tu nemá tie grády jednotky - proste sa tam objaví a za celý film tam ani raz nie je ukázané, že je to geniálny stratég a nebezpečný oponent - tu je to proste len starý pánko.Stále sa však jedná o nadpriemernú adaptáciu a dobré ukončenie.Mnohí hovoria, že príbeh Paula Atreida je varovanie pred falošným mesiášstvom a mocou náboženstva.Ja v jeho príbehu vidím oveľa viac inú tému - tému prežitia. Paul je obeť, ktorá si prešla strašnou traumou; avšak prežil ju, naučil sa, ako to v ich svete chodí a tieto pravdlá potom vedel obrátiť proti tým, ktorí na ňho vztiahli ruku. Monštrum z neho spravili oni - svojimi vlastnými činmi.Zrejme by bol skvelým vládcom a nástupcom svojho otca, ale nikdy by nedosiahol svoj potenciál a nezašiel tak daľeko, keby nebol dohnaný okolnosťami.A preto podľa mňa je táto kniha aj film variáciou na príslovečné varovanie - kto druhému jamu kope, sám do nej padá.PS: Na film choďťe rozhodne do kina, toto je zážitok, ktorý chcete vidieť na veľkom plátne

plagát

Lékořicová Pizza (2021) 

Strašne je vidieť, že scenár si písal režisér sám. Anderson v 70. rokoch v Amerike vyrastal, a podáva osobný a vierohodný pohľad do života omladiny v tej dobe. Avšak žiadne Pelíšky ani Obecná škola sa nekonajú, scenár skôr pôsobí ako zmeť viacerých nesúrodých príbehov, ktoré spája ústredná dvojica, ale keďže ani jeden z nich nie je uspokojivo ukončený, vyzneje akosi tak do prázdna, rovnako ako koniec, ktorý mohol prísť skôr. Jediná scéna, ktorá z toho vyčnieva je tá s Bradleym Cooperom a následným šoférovaním - na pomedzí nezávislého filmu a profesionálnej produkcie.

plagát

Napoleon (2023) 

Jeden z tých slaších Ridleyho filmov (hneď za Robin Hoodom), ktorý mal byť skôr seriálom (až teraz som sa dozvedel, že to má aj vyše 4 hodinový Director´s Cut, takže tomu dám ešte druhú šancu) - všetko je tam ukázané strašne narýchlo a sústredí sa to najmä na vzťah s Josephine (pri tak malej stopáži tam akékoľvek iné dejové linky zanikajú - kam sa podel Josephinin syn z prvého manželstva? Kam sa stratil napolenov syn? V závere filme vidíme len dcéru a nedivil by som sa, keby mnohé veci boli ať príliš zjednodušené) a je to snáď prvýkát, čo vidím Joaquina, ktorý sa celý film tváril, ako keby nevedel, ako má Bonaparteho hrať   Ako pozitívum mi tak prídu bitky, tie proste Ridley točiť vie.