Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Akčný
  • Animovaný
  • Krimi

Recenzie (3 220)

plagát

Víkend na Zuydcoote (1964) 

Výborný vojnový film, ktorý je takým Dunkirkom z francúzskej strany. Jean-Paul Belmondo tu snaží dostať ako francúzsky vojak, Julien Maillat, preč z obliehaného Dunkirku. Vďaka jeho spoločenskej povahe môžeme stretnúť množstvo ľudí a zažiť množstvo rôznorodých situácií, a hoci sa vojnová vrava odohráva mimo samotného diania, ostreľovanie a nálety sú na každodennom poriadku. Produkcia je veľmi dobrá a aj keď to s dramatizáciou veľmi nepreháňa, herci to vynikajúco zvládajú aj takto. Možno akurát záverečnú scénu Belmondo trošku odflákol, ale je to len pár sekúnd z výpovede o dobrom človeku uprostred vojny.

plagát

Rosmersholm (1974) (TV film) 

Priemerná televízna inscenácia s vážnym dramaticky tajuplným príbehom vzťahu bývalého pastora a jeho spoločníčky Rebekky. Samotná dráma stavia na postupnom rozkrývaní tohto vzťahu a podiele postáv na samovražde Rosmerovej manželky. Počiatočné reči o vzbure proti spoločnosti a oslobodení, ktoré viac zahmlievajú ako objasňujú podstatu problému sa postupne vytratia a dráma, ktorú Ibsen ukryl na dne príbehu sa nakoniec dostane na povrch. Herci svoje role stvárnili veľmi dobre a Božidara Turzonovová, hoci mi jej postava spočiatku nezapadala do atmosféry, nakoniec výborne zvládla shakespearovské finále. Žiaľ produkcia nie je hercom okrem kulís a kostýmov, ničím nápomocná, takže dialógy strieda ohlušujúce ticho a len slabá dramatizácia strihom.

plagát

Asterix a Obelix: Misia Kleopatra (2002) 

Celkom vydarená filmová verzia príbehu dvoch galských bojovníkov na území Egypta. Produkcia je kvalitná a celkom dobre sa podarilo vystihnúť ducha animovanej predlohy. Žiaľ pri množstve gagov sa tvorcovia nezdržali a vpašovali do príbehu moderné prvky a odkazy, ktoré narúšajú konzistenciu pôvodného diela. Či už je to Itineris, Caius Céplus odkazujúci na Hviezdne vojny alebo kung fu súboj. Zároveň došlo k niekoľkým zmenám v hereckom obsadení a hoci Alain Chabat v roli Cézara je možno vítaným omladením, ale komickú pózu Gottfrieda Johna nedokáže nahradiť. Podobne Claude Rich už nie je ten Panoramix, ktorého stvárnil Claude Piéplu a v kontexte príbehu už aj Asterix a Obelix pôsobia unavene a Jamel Debbouze je slabou náhradou za Roberta Benigniho.

plagát

Smrť krásnych srncov (1986) 

Pekný poetický film s typicky kachyňovskou atmosférou je vlastne remake Zlatých úhorov, len so zmenou hlavnej postavy, ktorou je v tomto prípade otec Leo Popper. Produkcia udržiava slušnú atmosféru, no pritom však na nič prehnane netlačí. Spočiatku takmer veselohra o trápeniach a úspechoch večne optimistického, a tak trochu záletného, pána Poppera a jeho záľube v rybárstve. Doba však židom nepraje a v dvoch tretinách už Leo musí čeliť neveselej realite protektorátnych Čiech a Moravy. Herecké výkony sú adekvátne nálade scény. Zo začiatku odľahčenejšie, postupne nadobúdajú vážnosti, ale stále sú rovnako presvedčivé. Karel Heřmánek stvárnil postavu Poppera výborne a o schopnostiach Rudolfa Hrušínského, ktorý si vlastne len zopakoval úlohu zo Zlatých úhorov, nemožno pochybovať.

plagát

Želary (2003) 

Výborná osobná dráma z obdobia 2. svetovej vojny. Príbeh zdravotníčky Elišky, ktorá sa po odhalení jej práce v odboji, skrýva pánu Bohu za chrbtom. Produkcia je výborná a divák sa s Eliškou postupne zoznamuje s členmi komunity, ktorí obývajú odľahlé lazy. Táto pestrá zmes samorastov je zdrojom množstva konfliktov, treníc a samostatných drám, ktoré vytvárajú silnú emocionálnu atmosféru, takže nechýbajú dramatické momenty ani napätie a pre nudu tu nie je miesto. Zároveň film skvele pracuje s príbehom Elišky, ktorá postupne, ako vzdelaná žena z mesta, privyká vidieckym zvykom a ťažkým podmienkam, no zároveň nachádza postupne vzťah k Jozovi, ktorý ju ukrýva. Podarilo sa aj veľmi dobre zobraziť rozdiely medzi postavami aj pomocou nárečového jazyka. Herecky ide o exhibíciu Aňi Geislerovej, ale každá z postáv pôsobí živo a presvedčivo.

plagát

Bačova žena (1972) (TV film) 

Celkom dobrá televízna adaptácia literárnej klasiky so silným dramatickým príbehom, ktorý vlastne začína tam kde scenárista Stroskotanca hodil flintu do žita a uzavrel film sladkobôľnym happyendom. "Sommersbyho" návrat baču Ondreja Muranicu, prináša morálnu dilemu kto je vlastne právoplatným mužom Evy Muranica, ktorá má v tomto prípade takmer shakespearovské tragické vyústenie. Je však nasiaknutý národným pátosom, velebiacim rodnú horu nad ruch amerických miest a ľudovú priamočiarosť nad panské móresy. Priemernú produkciu zachraňujú veľmi dobré herecké výkony aj keď sú často poplatné divadelným doskám deklamujúc ústami hercov patetické preslovy. Produkcia v tomto smere dokonca ani nepoužila farbu na to, aby tragický záver vyzeral reálnejšie ako divadelné predstavenie.

plagát

Rozprávky noci (2011) 

Vynikajúca animovaná koláž rozprávkových príbehov spojená kulisou divadla, kde zrejme režisér so svojimi dvoma mladými pomocníkmi pripravujú námety na predstavenia. Skladajú tak pestrú mozaiku príbehov z rôznych dôb a kútov zeme. Výtvarná stránka je pomerne jednoduchá, ale svojou kontrastnosťou čiernych postáv na jasnom pozadí veľmi pôsobivá. Samotné rozprávky sú jednoduché, priamočiare ale úderné a veľmi dobre vypointované. Didaktické vsuvky približujúce dobu, kostýmy či zvyky sú úrovňou skutočne určené deťom, Zbytok však dokáže osloviť nejedného dospelého. 75%

plagát

Predávkovanie (2022) 

Spočiatku celkom slušná krimidráma riešiaca pašovanie drog medzi Marokom, Španielskom a Francúzskom. Herci aj produkcia sú veľmi dobrí ale zdá sa, že si zobrali priveľké sústo. Postupne začínajú prevládať dialógy a informácie zahlcujú dej, ktorý začína riešiť viac vzťahy ako činy, takže sa postupne mení na C.S.I. Toulouse.

plagát

Maratónec (1976) 

Veľmi dobrý thriller postavený na konšpiračno-gangsterskej zápletke pôsobenia nacistického lekára, ukrývajúceho sa v New Yorku, na čele zločineckej organizácie pašujúcej diamanty. Kvôli bratovi pracujúcemu pre túto organizáciu je do problémov zatiahnutý aj mladík Babe trénujúci beh. Produkcia je výborná a napätá atmosféra strieda akciu prepletenú dobre napísanými dialógmi. Dustin Hoffman si touto úlohou poradil výborne a stvárnenie neistého Babea je skutočne presvedčivé.

plagát

Vlasy (1979) 

Výborný muzikál naplnený nie len piesňami, ale aj atmosférou detí kvetov a ich protivojnovými myšlienkami. Od úvodnej "Aquarius" po záverečnú "Let the sunshine" necháva scenár len krátky priestor na dialógy medzi piesňami, no napriek tomu neupadá do brodwayského pátosu aj keď často k nemu nemá ďaleko. Produkcia aj herecké výkony sú veľmi dobré, hlavným tromfom je však príbeh o priateľstve a láske podaný s uvoľnenosťou a hravosťou doby.