Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Dokumentárny
  • Animovaný
  • Akčný

Posledné recenzie (1 187)

plagát

One Hamlet, One Family (2023) (TV film) 

Žiť kdesi "na samotě u lesa" a viesť takmer plne sebestačný život nie je pre každého. Rodina Kimurovcov, na ktorú sa zameriava tento dokument japonskej televízie NHK z roku 2023, je dôkazom, ako náročné to v skutočnosti je. Necelú hodinu trvajúci film časozbernou formou mapuje rok štvorčlennej rodiny, ktorá do veľkej miery žije z toho, čo si sama vypestuje na poliach pri svojom dome v oblasti, kde dokonca nieto telefónneho signálu. V porovnaní so supermoderným Japonskom tak dokumentárna snímka vytvára zaujímavý a diametrálne odlišný protiklad. One Hamlet, One Family dokáže zaujať svojím námetom, jednoduchým, ale fungujúcim spracovaním, ako aj pohľadom na obyčajne neobyčajný každodenný život jednej rodiny.

plagát

Seek Nothing, Just Sit (2021) (TV film) 

Dokumentárny film japonskej televízie NHK z roku 2021 privádza diváka do chrámu Antaiji, v ktorom skupinka ľudí z viacerých kútov sveta praktizuje zenový budhizmus. Snímka sleduje takmer nezávisle fungujúcu komunitu počas niekoľkých mesiacov, zameriavajúc sa nielen na život v chráme, ale takisto na motiváciu jednotlivých ľudí, ktorá ich viedla k tomu, aby do Antaiji prišli. Obsahovo zaujímavý počin, odhaľujúci že hlavnou náplňou dní v chráme sú práca a meditácia, je spracovaný typickým NHK štýlom, o ktorom sa dá povedať, že sa vyznačuje funkčnou jednoduchosťou. Adekvátnou vizuálnou formou aj v tomto prípade odovzdáva divákovi informácie o pozoruhodnej téme. Seek Nothing, Just Sit je pohľadom do svojského sveta, v ktorom neraz nevydržia ani tí, ktorí doň dobrovoľne prišli. Tisíce hodín meditácie ročne a značne asketický život sú psychicky aj fyzicky náročné, ale nahliadnutie na ne prostredníctvom tejto snímky stojí za to.

plagát

Puraido (2004) (seriál) 

Ľadový hokej a Japonsko nejdú zrovna ruka v ruke. V krajine vychádzajúceho slnka je tento šport skôr okrajovou záležitosťou, čo však nebránilo vzniku tohto seriálu z roku 2004. Napriek tomu, že jeho príbehová línia je vystavaná okolo hokeja, respektíve fiktívneho hokejového tímu Blue Scorpions, dielo kladie dôraz najmä na zachytenie medziľudských a ľúbostných vzťahov. Najväčšmi si potom všíma budovanie spočiatku zvláštne pôsobiaceho vzťahu medzi kapitánom tímu Halu Satonakom (Takuya Kimura) a úradníčkou Aki Murase (Yuko Takeuchi). Naprieč jedenástimi epizódami, ktoré seriál ponúka, sa dráma rôznymi smermi prehlbuje, pričom sa však nedá hovoriť o tom, že by diváka výraznejším spôsobom bavila. Snaha tvorcov v príbehovej rovine je síce citeľná, ale spôsob realizácie je pomerne plochý a nezáživný. V praxi ide o drámu, ktorej do veľkej miery dráma chýba. A rozvíjanie ďalších a ďalších rovín v rámci príbehu jej nijako nepomáha. Navyše, seriál vďaka opätovnému využívaniu mnohých predovšetkým interiérových lokácií budí dojem štúdiového počinu, čo takisto nie je plusom. Najvýraznejšou slabinou celého seriálu je však jednoznačne zobrazenie hokeja a hokejových zápasov. Tie vo väčšine prípadov vyzerajú takmer až tragikomicky, pričom na nich dobre vidno, že hokejová stránka seriálu má byť v skutočnosti iba atraktívnou kulisou pre rozvíjanie drámy, na ktorú sa kladie najväčší dôraz. Puraido je nepresvedčivým a nezáživným seriálom, ktorý neveľmi baví obsahovo aj spracovaním. Ak divák očakáva výraznú hokejovú stránku, nedočká sa jej. A z dramatického príbehového hľadiska to takisto nie je najlepšie, nehovoriac o tom, že naprieč všetkými epizódami znie hudba ohranej a preceňovanej skupiny Queen.

Posledné hodnotenia (1 641)

All Elite Wrestling: Double or Nothing (2024) (relácia)

27.05.2024

One Hamlet, One Family (2023) (TV film)

26.05.2024

Seek Nothing, Just Sit (2021) (TV film)

25.05.2024

Puraido (2004) (seriál)

24.05.2024

Dying Out of Sight: Hikikomori in an Aging Japan (2020) (TV film)

15.05.2024

Youth Falling Into a Life of Crime (2023) (TV film)

11.05.2024

Photo kano (2013) (seriál)

11.05.2024

Dark Side of the Ring - Season 5 (2024) (séria) (S05)

09.05.2024

Finding Satoshi (2022)

08.05.2024

Reklama