Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Animovaný
  • Krátkometrážny
  • Dráma
  • Akčný
  • Komédia

Obľúbené filmy (4)

Rodinka úžasných

Rodinka úžasných (2004)

10/10 Tento film som si pozrel znovu po vyše desiatich rokoch a musím sa priznať, že stále vo mne dokáže vzbudiť emócie, ako keď som bol malým chlapcom, ktorý sa svojim spôsobom našiel v povahe Dasha a svoju sestru som videl ako Violet. Po dekáde zase dokážem rozumieť hlbšiemu aspektu tohto animáku a skôr sa zameriavam na manželov Úžasných. Je to dôkazom, že táto Pixarovka dokáže plnohodnotne zabaviť ako aj mladšíe, tak aj staršie publikum, no na absolútne porozumenie celkového odkazu filmu je vo výhode starší divák, pretože tá myšlienka so mnou teraz zostala niekoľko dní a predstavoval som si svet, v ktorom títo výnimoční ľudia žijú. Krásna nostalgia s neskutočným stále trvajúcim message-om!

Encanto: Čarovný svet

Encanto: Čarovný svet (2021)

10/10 Od Encanta som nemal zo začiatku žiadne očakávania a chcel som si sám urobiť vlastný obraz, lebo som všade na Reddite videl nejaké fanúšikovské teórie a vždy som to preskakoval a povedal si, že si to musím pozrieť. To, čo som videl, ma strašne milo prekvapilo. Páči sa mi, ako je to atmosfericky spracované, je to celé farebné a človek sa prostredníctvom tých pesničiek (čo si mimochodom extrémne idem, We Don't Talk About Bruno & Surface Pressure sú TOP!) dokáže vžiť do toho príbehu a do toho, čo tie postavy naozaj cítia a príde mi to také naturálne. Pokiaľ by sme sa mali baviť o príbehu, tak sa mi na ňom páči to, že nie je až tak úplne predvídateľný, a niektoré veci si človek začne uvedomovať až po niekoľkatom pozretí, a vďaka tomu aj chápem nespočetné množstvo fanúšikovských teórii, ktoré vznikajú. Za mňa je Encanto dôkazom, že Disney je stále fresh a dokáže ponúknuť divákovi originalitu, ktorá ho donúti sa zamyslieť a očarí ho.

Zootropolis

Zootropolis (2016)

Zootropolis je už na prvý pohľad veľmi podarený svet, ktorý bol do posledného detailu prepracovaný a výborne sa mi páči aj myšlienka toho, že cicavce sú tu v životných veľkostiach, preto musel byť vymyslený spôsob, ako vyhovieť či už slonom, tak aj malým hlodavcom.    Príbeh by som zaradil k typu tzv. buddy-cop filmom, ale nemôžem povedať, že by bol opozeraný a reálne som bol prekvapený z toho, ako sa to začalo celé zamotávať, dokázal som sa do toho vžiť a dúfal som v uspokojivé rozuzlenie, ktoré nakoniec prišlo.   Jedinú vec, ktorú by som možno vytkol, je fakt, že mi uzatvorenie prípadu prišlo až príliš uponáhľané, ale emócie a celkové fungovanie vzťahov a vykryštalizovanie všetkých latentných prvkov by som považoval za vhodné ospravedlnenie tohto drobného nedostatku.   K celkovému zhrnutiu poviem len toľko, že celý tím Byrona Howarda a Richarda Moora dal do filmu Zootropolis maximum, podarili sa im aj joky (scéna s Flashom a Priscillou je ikonická!) a referencie na klenoty filmografie boli čerešničkou na torte.    Očakával by som aj pokračovanie, aj keď mám trošku strach z toho, že už by tam nebolo čo ponúknuť a myslím tým to vyzdvihnutie originality sveta, v ktorom cicavce žijú. Ak by ale Zootropolis 2 malo vzniknúť, museli by tvorcovia dobre premyslieť prvky, ktoré divákom predstavia. Každopádne im držím palce a teším sa na to!

Keď sa červenám

Keď sa červenám (2022)

10/10 Ono to nie je tak úplne klasická Pixarovka, ale niečo do seba má, vďaka čomu som si tento film tak zamiloval.  Režisérsky debut Domee Shi je o to osobnejší, že sa tu reálne pohybujeme v meste Toronto z roku 2002, a tú kultúru 00s tu dokonale cítime prakticky všade. Verne je aj spracovaná myšlienka boybandu 4 Town, inšpirovaný Backstreet Boys, NSYNC, či O-Town.   Čo sa týka príbehu, tak ten výborne korešponduje s tým, že sa tu nerieši boj medzi dobrom a zlom, a hrdina tu nezachraňuje svet, ale skrátka to je o emóciách dospievajúceho dievčaťa so všetkým, čo k tomu patrí. Plus, že sa pri výraznejšom vyjadrení emócie zmení na pandu, čo tento dej ešte viac oživuje. Je aj o priateľstve a spoločnom cieli, dostať sa na koncert 4 Town-u. Zároveň je tu výborne vykreslený vzťah medzi mamou a dcérou, ktorá už nechce byť len tou perfektnou Mei-Mei, za ktorú ju jej mama má a túži si presadiť svoje názory.   Záver filmu bol taktiež výborne spravený a miestami som bol aj napätý, pretože pri Pixare človek nikdy nevie, ako sa dej môže zvrátiť, ale v konečnom dôsledku som maximálne spokojný a ešte niekoľko dní po tom, ako som ho videl, mi zostal v mysli. Páči sa mi spôsob, akým sa toto štúdio s lampičkou v logu uberá!