Reklama

Reklama

Život je krásny

  • Česko Život je krásný (viac)
Trailer
Dráma / Fantasy / Rodinný / Romantický
USA, 1946, 130 min

Réžia:

Frank Capra

Hrajú:

James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore, Thomas Mitchell, Henry Travers, Beulah Bondi, Frank Faylen, Ward Bond, Gloria Grahame, H.B. Warner (viac)
(ďalšie profesie)

George Bailey (James Stewart) je čestný a skromný občan, ktorý vedie malú rodinnú banku, napriek pokusom silného bankára ho zničiť. Na Štedrý večer náhle zmizne veľká suma peňazí, hrozí mu, že vina padne naňho. To by znamenalo nielen úpadok rodinnej banky, ale aj veľký škandál. A tak sa rozhodne spáchať samovraždu, ale keď sa to chystá urobiť, stane sa niečo mimoriadne...Známa filmová klasika od amerického režiséra Franka Capra. (TV Lux)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (448)

Lacike

všetky recenzie používateľa

Vdaka Darabontovmu Majesticu som sa rozhodol, ze skusim nejaky film od Franka Capry. Vytipoval som si tento spickovo hodnoteny film a mna to uplne minulo. Vydrzal som polovicu filmu a strasne som sa nudil. Ak by bola aj druha polovica taka nudna, tak by som dal 2*, ale kedze som to nevydrzal, tak radsej nebudem hodnotit. Nakoniec v mojich ociach aspon trochu stupol Majestic. Darabont tu nasilu pozitivnu nudu dokazal podat predsalen zazivnejsie. ()

Djoker 

všetky recenzie používateľa

Celé kouzlo této filmové legendy tkví v tom, že i v nejzarytějším pesimistovi dokáže vydolovat chuť do života na několik měsíců dopředu a také víru v to, že všude kolem nejsou jen ziskuchtivé svině, jejichž smyslem života je potopit ten váš. Možná se to nezdá, ale není to málo. Při závěrečné katarzi navíc slušně mrazí z toho, že ve 40. letech řešili úplně ty samé problémy, které máme teď my, ale stejně jsme suverénně najeli na stejně nemocný systém jako v té době Spojené státy, i když lék stále nikdo nenašel. Už jen proto se jedná o nadčasové dílo. ()

Reklama

boshke 

všetky recenzie používateľa

Je to pěkný film. Dojemný příběh, všechno. Zároveň je ale tak trochu schizofrenní. George se vzdal všeho, komplet všeho, čeho chtěl kdy v životě dosáhnout... Pro co? Kvůli čemu? A přesto je na světě rád... Co si z toho má / může člověk odnést? Neplňte své životní ambice, nenásledujte své sny, nedělejte, to co chcete, je to úplně jedno, protože přes to přese všechno budete spokojení? Nemohu to nějak uchopit. Kdybyste si chtěli někdo zafilosofovat, dejte vědět... 70% ()

Webb 

všetky recenzie používateľa

První setkání s Caprovou klasikou a musím říct, že je velice zručný režisér. Scénář včetně dialogů za ním vůbec neztrácí dech a nápaditá dvojice tomu dodává to správné kouzlo. Film, který Vás naučí vážit si života, vhodný na vánoční svátky. [8/10] (Liberty, RKO) (Čb. /// Produkce: Frank Capra /// Scénář: Frances Goodrich, Albert Hackett, Frank Capra podle povídky Philipa Van Doren Sterna /// Nominace na Oscara: Frank Capra (nejlepší film), Frank Capra (režie), James Stewart (herec), William Hombeck (střih), John Aalberg (zvuk)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Schopnosť dojať diváka poukázaním na Charakter je zjavná a tak populárna, že Život je krásny patrí k americkej rodinnej televíznej Vianočnej pohode. Čosi ako v našich geografických šírkach Tri oriešky pre popolušku, Perinbaba alebo Mrazík. Nuž ale, ak sa na zápletku pozriem podrobnejšie, čo spôsobí hlavný emočný zlom? Nuž: nedostatok peňazí. Rodina plače, tata zúri, demoluje zariadenie domu a ide sa o Vianociach hodiť do rozbúrenej rieky. Všetko len pre stratené prachy. Áno, uvedomí si, že nie sú všetko. No scenár pod rafinovanou tézou: "V núdzi spoznáš priateľa" ťahá myseľ diváka záverečnými výjavmi práve k tomu, že mať peniaze = šťastie, rodina, pohoda. Takže, hoci naozaj dojímavý a slzopudný film, stále pevne ukotvený v propagácii najsilnejšej drogy a jej hromadenia - peňazí. S pridaným morálnym imperatívom: správne zarábajúci podnikateľ je zároveň humanista, ľudský, pozorný, vnímavý, nápomocný a citlivý. Hodnotenie by teda malo oscilovať kdesi v priemere. No za okúzľujúcu vetu černošskej darkyne v závere: "Tu máte peniaze, čo som sporila na rozvod, keby som sa niekedy do budúcna vydala.", dávam vianočnú hviezdu navyše. ()

Galéria (69)

Zaujímavosti (71)

  • James Stewart a Donna Reed si svoje role zopakovali v roce 1947 v rozhlase. James Stewart pak ještě v rozhlasové verzi pro NBC Radio Theater (1949). (džanik)
  • Tri neúspešné pokusy o napísanie scenára dočasne uložili potenciálny film k ľadu. Až keď si príbeh prečítal Frank Capra, rozhodol sa snímku nielen režírovať, ale po prvýkrát v živote i produkovať. (classic)

Súvisiace novinky

Letní filmová škola - akreditace již v prodeji

Letní filmová škola - akreditace již v prodeji

16.06.2022

Slavnostní zahájení 48. Letní filmové školy proběhne již tradičně v sobotu, festival ale své brány otevře už v pátek. Celosvětově první veřejnou projekci dokumentu o Michaelu Kocábovi uvedou jeho… (viac)

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

12.05.2006

Nepřišlo vám někdy, že ve skupině rodinných amerických filmů o Vánocích a Santa Clausovi a znovunalézání Ducha Vánoc něco chybí? Mně ne a velmi jsem se mýlil. Jean-Claude La Marre, herec, producent a… (viac)

Reklama

Reklama