Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pomocný učiteľ  Prvá časť 3-dielneho televízneho filmu o živote a práci francúzskeho svetoznámeho vedca, zakladateľa svetovej mikrobiológie Louisa Pasteura. Pasteurov objav anaerobiózy u baktérií maslového kvasenia, ktoré znamenal základné poznatky pre ďalšie štúdium procesov dýchania a kvasenia. Venoval sa štúdiu nákazlivých chorôb zvierat. Dospel k všeobecnému záveru, že všetky nákazlivé choroby spôsobujú mikróby. Pri výskume cholery hydiny využil poznatky E. Jenneru a dokázal, že infekcia organizmu oslabenou kultúrou choroboplodných zárodkov nespôsobí smrť, ale vyvoláva odolnosť proti príslušnému ochoreniu. Takto vytvoril základy aktívnej imunizácie, ako metódy preventívneho očkovania proti nákazlivým chorobám.

Člen akadémie  Druhá časť 3-dielneho televízneho filmu o živote a práci svetoznámeho vedca, zakladateľa svetovej mikrobiológie. Významný bol Pasteurov objav anaerobiózy u baktérií maslového kvasenia, ktoré znamenal základné poznatky pre ďalšie štúdium procesov dýchania a kvasenia. Venoval sa štúdiu nákazlivých chorôb zvierat. Dospel k všeobecnému záveru, že všetky nákazlivé choroby spôsobujú mikróby.

Tvrdohlavý penzista  Záverečná časť 3-dielneho televízneho filmu o živote a práci svetoznámeho vedca, zakladateľa svetovej mikrobiológie. Louis Pasteur vytvoril základy aktívnej imunizácie, ako metódy preventívneho očkovania proti nákazlivým chorobám. Veľký praktický význam Pasteurových poznatkov o ochrane proti besnote podnietil vznik špeciálneho strediska na výrobu očkovacej látky; z neho vznikol Pasteurov ústav, ktorý vyškolil mnoho generácií svetových mikrobiológov a lekárov. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (35)

majo25 

všetky recenzie používateľa

Svoju rolu hrá aj nostalgia, pretože už ako malý chlapec som si nenechal újsť túto trilógiu každý raz, keď sa v telke objavila a vďaka svojej popularite sa reprízovala dosť často. A je pozoruhodné, že to funguje dodnes. Je to životná Michaelliho rola, v ktorej dokázal pretaviť veľkú pokoru tohoto asi najznámejšieho francúzskeho vedca. Ale aj príležitostný humor hlavne vďaka roli Ivana Rajniaka skvelo funguje. Všetky tri časti tejto životopisnej, a v niektorých smeroch aj edukatívnej, trilógie sú vyvážené, ale najviac nezabudnuteľná je asi tá tretia časť s vynájdením očkovania. ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Profesor Louis Pasteur bol jedným z najvýznamnejších vedcov devätnásteho storočia. Bol to biológ, lekár a chemik. Člen prestižnej Francúzskej akadémie prírodných a lekárskych vied. Slovenský režisér Igor Ciel natočil v roku 1977, podľa kvalitného scénara Jaroslava Dietla, životopistný film o tomto významnom francúzskom vedcovi. Trojdielná mini séria prehľadne vykresľuje nie len vedecký, profesionálny, ale i osobný život Louisa Pasteura. Titulnú postavu vynikajúcim spôsobom stvárnil herec Daniel Michaelli. **** ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Vynikajúce herecké výkony a formát, v ktorom sa presne dozviete, prečo Pasteur bol taký významný. U nás o ňom nájdete jeden riadok, možno dva, v dejepise. A spomeniete si na neho pri konzervácii potravín. Inak všetko. Komplexná, pokroková osobnosť s ťažkým osobným životom, stratil priveľa detí aj na obdobie v ktorom žil. Obdivuje tieto filmy c čias komunizmu a zamýšľam sa, kde urobili naši demokratickí súdruhovia chybu, že nedokážu točiť takéto skvelé životopisné seriály. Ono to nemusí mať výpravu za multimilióny. Niekedy stačia kvalitní herci, kulisy, scenár a zaujímavý príbeh. Je to pre dnešných tvorcov také náročné? ()

javlapippi 

všetky recenzie používateľa

"Pocit bezmocnosti je u vedca rovnako častý ako pocit objavovania." Trojdielny historický seriál o živote a práci francúzskeho vedca v skvelom podaní Daniela Michaelliho a zástupu ďalšej slovenskej hereckej elity (miestami neznámo prečo predabovanej). Dojem Francúzska 19. storočia sa podarilo celkom dobre vyvolať, okrem vedeckého pokroku môžeme sledovať aj silnejúci vplyv médií. Viac v komentároch k jednotlivým epizódam. 1. Pomocný učiteľ "Lenže francúzsky námorník rozhodne odmietne piť varené víno!" A preto nášmu hrdinovi nezostalo nič iné, ako objaviť pasterizáciu. Predtým ešte stihne vyštudovať, oženiť sa, prežiť revolúciu, hrbiť sa do noci v labáku nad skúmavkami, viesť vedecké spory a postúpiť v školskej hierarchii smerom hore. Veľmi dobré. **** 2. Člen akadémie "Mám isté obavy o štátny majetok, pán profesor." Pasteur so svojimi asistentmi bojuje na vidieku proti chorobám priadky morušovej, zatiaľ čo mu na iné ochorenie v Paríži mrie potomstvo. Osvetu o mikroorganizmoch šíri na cisárskom dvore aj v medicínskych kruhoch tak úpenlivo, až je mu to skoro osudné. Vynikajúce. **** 3. Tvrdohlavý penzista "My, ruskí lekári, sa k vaším teóriám hlásime." Keď lekárska komora ustavične odmieta hygienické a dezinfekčné rady, rozhodne sa ju starnúci profesor zložiť na lopatky tým, že objaví liečbu besnoty. Cez pokusné psy, králiky aj ľudské mláďatá sa spolu s týmom verných spolupracovníkov dopracuje k úspechu aj uznaniu a môže spokojne zomrieť. **** ()

tahit 

všetky recenzie používateľa

Filmové i televizní životopisy mnohdy bývají povrchní a mají málo společného se skutečným jejich životem. Zde to je ovšem jiné. Přesvědčivá rekonstrukce opíraje se o portrét osobnosti Louise Pasteura se drží faktických dat. Vpravdě realističtěji to herec důstojného stylu Daniel Michaelli už nemohl ani ztvárnit. Vytěžil z toho skvělý příběh velké osobnosti na poli vědy a ještě k tomu zajímavě. A pro ty, co mají rádi životopisné filmy, by se slušelo napsat něco málo o ději příběhu. Lze napsat, že děj kultivovaně postihuje hlavní etapy života Louise Pasteura a přesně odpovídá tomu, co chtěl film říci k objevům vědy. Slovenská televizní tvorba dokazuje, že si vůbec nepočínala špatně v době totality, jak dokazují starší hraná díla. ()

Galéria (11)

Zaujímavosti (1)

Reklama

Reklama