Reklama

Reklama

Veľká železničná lúpež

  • Československo Velká železniční loupež (viac)

Obsahy(1)

Film, který je považován za vůbec první western, tedy za zakladatele později tolik oblíbeného žánru. Zápletka Velké vlakové loupeže vám jistě bude známa z mnoha a mnoha jiných westernů. Čtveřice banditů nejprve přinutí telegrafistu k poslání zprávy, která zajistí neplánované zastavení vybraného vlaku. Ten poté přepadnou, s lupem prchnou, ale ne na dlouho. Download filmu zde. (HOODY)

(viac)

Recenzie (165)

anais 

všetky recenzie používateľa

Skutečná klasika, na které nelze než obdivovat nápadistost a odvahu přicházet s novými prvky na filmové plátno (viz slavný výstřel do diváků). Jak tomu ale u těchto průkopnických snímku často bývá, zub času jim odkousal kontroverznost a dostavilo se spíš lehké, leč obdivné pobavení. Kdo si rád zavzpomíná , nechť neváhá a sežene si tento skvostík. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Oproti často porovnávanej Ceste na mesiac mi to pripadalo o niečo slabšie, obsahuje hluché miesta, kde sa nič nedeje alebo sa deje nejaká monotónna činnosť. Ale zase nie je to čisto divadelná vec, obsahuje poväčšine exteriéry, čo vtedy a asi ani dnes nie je celkom jednoduché. Kamera už nie je čisto statická, dokáže sa otáčať aj nakláňať, sledovať lúpežníkov. Trikovú scénu s vyhodením postavy z vlaku som si pozrel až dvakrát, aby som presne postrehol moment výmeny človeka za bábku. Záver celkom nápaditý, vtedy to musela byť nenormálna bomba. ()

Reklama

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Western z dávnych dôb, ktorý má prvky, ktoré k tomuto žánru neodmysliteľne patria. Western s celku komickými hereckými výkonmi, najmä hranie smrti nebolo dôveryhodné, taktiež typicky zlou kvalitou na dávne doby, ale so zaujímavým obsahom. Že je ťažké hodnotiť niečo takéto je jasné, dôležité je, aby to bolo niečím zaujímavé a mne hlavne okradnutie toľkých ľudí, takým spôsobom, nepôsobilo dôveryhodne. Nuda to nebola, ale prepad vlaku som si predstavoval inak, taktiež záverečný boj a vypátranie banditov. Úplný záver mohol kedysi pôsobiť šokujúco, chlapík na plátne obrátený k publiku a strieľajúci naň, to bol šialený motív, ktorý mohol byť však veľkým zážitkom, tým ma to asi najviac zaujalo a prekvapilo. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Iba štrnásť scén obsahuje tento krátkometrážny film, napriek tomu mu príbeh nechýba. Samozrejme, zastrelenia ľudí a vyhodenie figuríny z vlaku dnes pôsobia komicky. Koniec sa mi páčil, zlodejov a vrahov postrielali namieste a nemilosrdne - kiež by to tak ľahko išlo aj v dnešnej dobe. Hodnotenie: 70% ()

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

Sergio Leone to nie je, no Edwin Porter bol jedným z prvých režisérov, ktorý do svojich filmov vkladali viac než len náznaky deja. A práve vďaka tomu môžeme v legendárnom snímku vidieť kompletné prepadnutie a vylúpenie vlaku, ktoré sa nezaobíde bez mŕtvych. Úspešná lúpež sa však musí aj poriadne osláviť, lenže pri zábave sa vytráca ostražitosť, a tak musí nakoniec dôjsť k nevyhnutnému stretu so zákonom, ktorý skončí riadnou prestrelkou. Na svoj vek stále veľmi životaschopné a technicky výborne vyladené dielo, ktoré položilo stavebný kameň westernu tak, ako ho dnes poznáme. ()

Galéria (5)

Zaujímavosti (23)

  • Film se točil v Delaware a na železnici Lackawanna v New Jersey. (ČSFD)
  • Tento kultovní snímek stál pouhých 150 amerických dolarů a byl to 201. film Edisonovy filmové společnosti. (HOODY)
  • Vo filme bolo toľko akcie, koľko sa dokopy za osem rokov existencie filmu neobjavilo. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama