Reklama

Reklama

Frankenstein

  • Kanada Frankenstein
Krátkometrážny / Horor
USA, 1910, 16 min

Réžia:

J. Searle Dawley

Predloha:

Mary Shelley (kniha)

Hrajú:

Charles Ogle

Historicky první filmové ztvárnění adaptace románu Frankenstein. Příběh vypráví o doktorovi, který stvořil monstrum. Později toho však litoval, protože se jeho experiment vymkl kontrole. Film je němý, pouze za doprovodu hudby. (Amroth666)

Recenzie (84)

Astaroth12 

všetky recenzie používateľa

Je to prvé sfilmovane dielo o Frankensteinovi a určite nie zásadné. To prišlo až o niekoľko rokov po tomto snímku. Tie prejavy hercov neriešim, však sme skoro na začiatku dlhej cesty, ale zas zobrazenie monštra bolo celkom slušne znázornené aj zaujímavé. Je to rozhodne pekný odpich a je krásne sledovať, ako sa toto známe dielo rokmi vyvíjalo a zdokonaľovalo. A preto nie je toto žiadny zázrak, ale história sa nepýta na dohady, ale na fakty a toto je prvé spracovanie veľkolepého diela od Mary Shelley a tak len kvoli tomu nemôžem dať menej ako 3* a ja troska nadhodnotím, za tu snahu si to celé osadenstvo filmu zaslúži. ()

Oskar 

všetky recenzie používateľa

Pojďme nechat falešného cukrování a řekněme si otevřeně, že to není dobrý film. Je to nenápaditý záznam teatrální pantomimy, motivované spíš imperativem "mělo by se to hýbat" než nějakou motivací a vývojem postav. Mezititulky nedoplňují děj o věci nesdělitelné obrazem, ale předem vysvětlují, co se v dané scéně stane. Že je monstrum utaveno v jakémsi tlakovém kotli a vypadá jinak, než jsme zvyklí z pozdějších adaptací, je jediný náznak invence ve filmu, který IMHO nemá jinou než dokumentární hodnotu a z hlediska kinematografických postupů hodně zaostává za svou dobou. 30% ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Veľmi zjednodušený dej oproti predlohe, čo je dané samozrejme možnosťami doby a faktom, že u Edisona to na celovečerák v tomto čase nevyzeralo. Monštrum je veľmi úsmevné, jeho zrod mi pripomínal Raťafáka Plachtu. Po vyše storočnici ale stále môžeme oceniť filmovú reč, každý, kto film videl, bude spomínať predovšetkým na scény, kde sa nachádza zrkadlo a ich metaforický význam. Ale aj prostriedok na budovanie napätia. ()

Arkanoid 

všetky recenzie používateľa

James Whale, Colin Clive a Boris Karloff tu nemali čo prekonávať. Originál to síce je, ale čo z toho, keď všetky scény, ktoré by mohli z predlohy byť vo filme dobre adaptované, tu nie sú, Frankensteinovo monštrum je stvorené inak, vyzerá ako Vaša predstava zanedbaného bezdomovca, na môj vkus sa hýbe príliš rýchlo a záver vyznieva síce zaujímavo, no nelogicky. Postavy sa hľadajú ťažko, ich charaktery totiž absentujú. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Ďalšia moja skúsenosť s nemým horrorom dopadla konečne podľa priemeru kritiky. Možno preto, že to bolo krátkometrážne a podarilo sa do toho napchať skutočne veľa hrôzy, hlavne pomocou hudby, depresie a zúfalstva. A vôbec ide asi o najstarší film, čo som doposiaľ videl, takže som rád, že mu môžem dať 80%. ()

Galéria (10)

Zaujímavosti (8)

  • Celý film, včetně děsivých scén, které musely být odstraněny, byl znovuuveden až o 110 let později v roce 2017. (hrnpol)
  • Krátce po natočení byl film zakázán, protože prý „propagoval čarodějnictví“. (paja_r)
  • Tohle je jediná z adaptací slavného románu Mary Shelley, kde je monstrum doopravdy stvořeno. Všechny následující adaptace pracovaly se spojením částí těl z různých mrtvol, aby se stvořilo monstrum. V tomto filmu doktor Frankenstein ke stvoření používá chemických sloučenin a lektvarů. Scéna stvoření pak byla udělána natáčením hořící figuríny, přičemž se pak natočený materiál ve filmu použil puštěný pozpátku. (JayZak)

Reklama

Reklama