Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tóno Pánik (Attila Mokos) vychádza z väzenia. Po piatich rokoch sa konečne slobodne nadýchne. Radostné zvítanie sa s kamarátmi naznačuje, že sa preňho začína nový život. Napriek tomu, že manželka Mária (Helena Krajčiová) ho pred bránami väznice nečaká, Tóno sa teší, že sa vracia domov, do rodnej obce Čierny Hron. Už cestou autom v ňom dôverne známe miesta vyvolávajú spomienky na spoločné zážitky s kamarátmi z detstva Petrom (Robert Więckiewicz) a Marekom (Jan Vondráček), údolie, v ktorom žije, je rovnako prívetivé, ako keď odchádzal. Má svoj domov rád. Hneď ako sa Tóno objaví v obci, nastávajú problémy. Miestny policajt Rovniak (Jevgenij Libezňuk) ho legitimuje, chlapi v krčme sa vyhýbajú priamemu pohľadu do očí. Tóno je predsa zlodej, sedel v base za krádeže dreva, treba byť obozretný. Čo na tom, že aj iní majú na rováši, sedel iba Tóno. A niekto ho udal. Tóno dodnes nevie kto. Ako býva zvykom, najlepším prostriedkom na prelomenie ľadov je štamperlík na privítanie. Tóno platí rundu a hneď má plno známych. Nič sa za tých päť rokov nezmenilo. Tóno prichádza domov, kde ho víta jeho žena Mária a dlhoročný kamarát Štefan (Roman Luknár), miestny podnikateľ. Mária by chcela Tónovi toho toľko povedať, aj malý Miško sa na tatinka teší. Tóno však dá prednosť Štefanovi. Spoločne bilancujú až do noci. Štefan ponúka Tónovi možnosť zarobiť si. A keďže oboch mužov spája nielen priateľstvo, ale aj spoločná kriminálna minulosť, je jasné, že sa Tóno bude musieť rozhodnúť – vráti sa ku krádežiam dreva alebo skutočne začne nový život? Tóno cíti voči Štefanovi dlh, veď postaral sa o jeho rodinu, kým bol vo väzení, postavil mu dom, pretože si Tóno odsedel trest aj za Štefana. Bude to ťažké rozhodovanie. To, že sa z väzenia vrátil iný Tóno, než ten, ktorý doňho odchádzal, vie iba jeho žena. Mária sa snaží poskytnúť svojmu mužovi útechu. Tešila sa naňho a stále ho miluje. Napriek tomu sa medzi ňou a Tónom otvára čoraz väčšia priepasť vzájomného odcudzenia. Tóno sa pokúša nájsť si prácu. V lese ani na píle ho však nechcú, veď kto by zamestnal zlodeja? Napriek opakovaným Štefanovým návrhom sa Tóno bráni tomu, aby sa vrátil k starému spôsobu života – ku krádežiam. A tak stráca aj Štefana. Priatelia z detstva – podnikateľ Peter a farár Marek sa snažia Tónovi všemožne pomôcť, majú však svoje vlastné trápenia a problémy mužov po štyridsiatke a sami hľadajú cestu, ako sa vyrovnať s tým, že ich predstavy o živote narážajú na tvrdú realitu. Tóno sa cíti sám a zúfalo hľadá východisko. Šancu má nakoniec ako jediný dá majiteľ miestnej železnice, strojvodca Smejkal (Jaromír Hanzlík), ktorý ako jeden z mála netrpí predsudkami... (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (197)

jhrasko 

všetky recenzie používateľa

Prečo, prečo, prečo??? Prečo je niekto schopný na Slovensku natočiť takýto film a ešte ho poslať do sveta? Prečo? Prečo sa má svet pozerať na to, ako chlasceme, bojujeme s cigánmi, nadávame a kradneme (bicykle, drevo, duše, srdcia)? Už úvodná scéna, keď Tono, Marek a Peter štia (požičiam si slovník scenáristu) je trápna. Zbytočná. Podobne ako scéna so zrazením detí na chodníku, podobne ako všetky scény v krčme! PREČO SA MÍŇAJÚ PENIAZE NA FILMY, KTORÉ MAJÚ BOLIEŤ, ALE BOLIA LEN TÝM, AKO SÚ SPRACOVANÉ A NIE TÝM, O ČOM SÚ?! Tak som sa tešil, že až...až Jankina pieseň na záver je z iného sveta ! Z toho, ktorý poznám ja a v ktorom sa celý film odohráva. Slovensko je najkrajšie !!! ()

triatlet 

všetky recenzie používateľa

Pokud je umění natočit film o ničem, pak je Pokoj v duši jedním z nejumělečtějších snímků. Nádherná písnička Jany Kirschner mi evokovala výpravný příběh ze života, ale dostalo se mi útržkovitých scén, v nichž se místy odráží Križanova lyrika, ale celkově mozaika obyčejných strarostí nefunguje - namátkou zcela vyčpělý motiv psíčka/ štěněte. ()

Reklama

Fleur6 

všetky recenzie používateľa

Pre mňa veľké prekvapenie v podobe solídneho príbehu a presvedčivej atmosféry. Film odohrávajúci sa v dedine Čierny Balog síce vyznieva ako by bol, ako sa hovorí, Pánu Bohu za chrbtom, ale opäť som po besede s režisérom nadobudla priaznivý dojem, že on si je tejto malej naivnosti vedomý a bolo to účelom. A skutočne nechápem tie výčitky istej časti publika, že film nie je zo súčasnosti. Koľkokrát Slovenská republika vstupovala v minulosti do eurozóny (reklama v pozadí filmu)? :) ()

kinderman 

všetky recenzie používateľa

Další z Křižanových easternů, do současnosti zasazený příběh propuštěného vězně, předkládá přehršel pro autora typických motivů (např. vina, trest, zrada, žena na piedestalu) řízné (tj. intelektuálským plkáním nezatížené) dialogy a důraz na vykreslení prostředí. Neustálá přítomnost slivovice a cigaret mě nepohoršila. ()

Yesqward 

všetky recenzie používateľa

!SPOILER! Čakal som nehorázny odpad, ale bol to taký lepší odpad. Neviem, slovenský film už asi nikdy nebude dobrý. Zlé konce v slovenských filmoch, na to som už zvyknutý, to už je samozrejmosť, ale tento bol extra zlý v zmysle nezmyselný, čiže hviezda dole. Ďalej nemám rád otrepaného Luknára, čiže ďalšia hviezda dole. No a príbeh bez duše (to je ale irónia), a chýbajúca sľubovaná pieseň od Janky Kirschner, to je ďalšia hviezda dole. Pre nematematikov, 2*, 40%. ()

Galéria (16)

Zaujímavosti (23)

  • Film sa dostal aj do rebríčka najúspešnejších domácich filmov od vzniku Slovenskej republiky a umiestnil sa na treťom mieste v celkovom rebríčku návštevnosti našich kín od samostatnosti Slovenska. (Smok)
  • Jan Vondráček (farár Marek) sa kedysi túžil stať farárom. (Raccoon.city)
  • Na nakrúcaní sa podieľalo 65 členov štábu. V príbehu účinkovalo 32 hercov a 650 komparzistov. Štáb celkovo nakrútil približne 35-tisíc metrov materiálu. (Smok)

Reklama

Reklama