Reklama

Reklama

Neznáma Antarktída

všetky plagáty
Trailer 1

Obsahy(1)

Prvý deň bezvetria. Zradné slnko svieti nepretržite deň i noc. V ušiach desivé ticho. Priteká zovšadiaľ, doslova bolí. A zima. Bolí taktiež. Ozajstná až nepredstaviteľná. Všade, kam oči dovidia, nedozierna biela púšť. Sneh a obloha. Nič iné len dve farby: biela a modrá. A hlavne – čisto. V hlave, pod nohami i navôkol. Neprenosná skúsenosť. Dvadsaťštyri miliónov štvorcových kilometrov ľadu a oni – sami, kdesi uprostred najchladnejšieho kontinentu. Rozhodli sa, že pôjdu pešo od hraníc antarktického kontinentu až na jeho najvyšší bod. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (19)

genetique 

všetky recenzie používateľa

Škoda, že Barabášove dokumenty sú také krátke, pretože by mohli ukázať divákovi viac z prežitých dobrodružstiev v nepoznaných lokalitách najatraktívnejších miest na svete. Z miest, kam predtým ľudská noha nevkročila a kde panenská príroda stále čaká na odhalenie pred ľudským okom. Krásna príroda, skvelé dobrodružstvo pred obrazovkou, pri ktorom som túžil aj ja zažiť niečo podobné. 85%. ()

nunka 

všetky recenzie používateľa

Čistá beloba a sem tam nejaká modrá obloha. Nepoznané (kde ešte ľudská noha nevkročila) je frekventovanou témou Barabášových investigatívnych dokumentov. Na tomto novom snímku sa mi páčila kamera, ktorá pekne sprostredkovala tvár Antarktídy. Ako celok sa mi ťažšie hodnotí, beriem to skôr ako správu - ...tak takto to tam vyzerá a toto sme dokázali (pred čím samozrejme všetka česť). Má to slabší rytmus a málo vzrušivý potenciál, musím priznať občasnú nudu. Možno je chyba v očakávaniach... ()

Reklama

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Novinského hudba podfarbuje ticho. Cinkavé zvuky rezonujú v obraze, ktorý sleduje piatich ľudí šlapajúcich cez nehostinné a opustené územie Antarktídy. V hlave sa mi vynára obraz Carpenterovej Veci. Nikde ani náznak života. Jediné čo spája hrdinov so svetom sú rádiové správy. Práve tento prvok obohacuje film o nový rozmer. Sledujeme totiž ako svet, ďaleko od hlavných hrdinov funguje. Stále je plný problémov, katastrof, prevratov a terorizmu, zatiaľ čo hrdinovia tohto filmu, bojujú s chladom a tichom, ktoré je všade prítomné. Ďalšia z expedícií, ktoré posúva hranice poznania človeka ďalej. Aj napriek tomu, že sa počas cesty nič nedeje - rozhodne sa to nedá porovnať so 118 dňami v zajatí ľadu, kde boli ľadové medvede a topenie sa ľadu na dennom poriadku, má film tempo - umocnené strihom, a výpovednú hodnotu - umocnená prázdnotou, ktorá ho robí zaujímavým. Ako divák rozmýšľate nad odvahou a silou týchto ľudí, ktorý dokazujú sami sebe, čo všetko dokážu. Na tomto stavajú Barabášové filmy a je to obsiahnuté aj tu. Keď lietadlo odlieta s tohto neobjaveného kontinentu a my sledujeme biele pláňe, rezonuje v nás zvláštny pocit dosiaľ nevídaného. Neklamný znak že film splnil svoj účel. ()

Marze 

všetky recenzie používateľa

Tyto dokumenty pochod Antarktidou jsou si podobné jako vejce vejci, lišíce se množstvím útrap a průserů, ale tento je ozvláštněn závěrečným stoupáním do zasněženého pohoří. Vždy jen kroutím hlavou, proč si ty lidi platí takové prostředky zas trýznění. Zde v závěru podává autor osobní odpověď - kvůli splynutím s čistou dálavou. Tedy pocit čistoty. ()

jojinecko 

všetky recenzie používateľa

Nádherné scenérie a RESPECT všetkým, ktorý sa na neprebádaný terén vybrali...Avšak pozerať 45 minúť na ľad a sneh bez väčšej dynamiky je predsa len trochu veľa (u fantastického 118 dní v Zajatí Ľadu by som vydržal aj tri hodiny!!!). Prvý krát sa u skvelého Barabáša dá hovoriť o väčšej nude, "oživenie" o rádiové správy nepovažujem tak isto za najšťastnejšie... ()

Galéria (12)

Reklama

Reklama