Reklama

Reklama

Signum laudis

TV spot

Obsahy(1)

V psychologickej dráme z prvej svetovej vojny je ústrednou postavou bývalý priekupník koní kaprál Hoferik, ktorý prevezme velenie po padlých dôstojníkoch na ruskom fronte. Na statok, kde sú vojaci ubytovaní, prichádza generál Berger, ktorý mu odovzdá vyznamenanie. Signum laudis. Situácia sa však vyhrotí v momente, keď statok obkľúčia nemeckí vojaci. Hoci generál na Hoferikovu radu vyšle proti nim pluk vojakov, štáb sa rozhodne vzdať sa. Ale najskôr sa musia zbaviť fanatického Hoferika, a preto sa rozhodnú postaviť ho pred vojenský súd... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

TV spot

Recenzie (172)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Vlado Muller v ničom nezaostáva za Klausom Mariom Brandauerom v podobne ladenom Kapitánovi Riedlovi, uznanlivo musel hlavou pokyvovať aj tvorca Paths of glory, Stanley Kubrick (ak by film videl, čo pochybujem), nad vyváženosťou všetkých filmových zložiek antimilitaristického filmu zpoza "opony". Mňa najviac Signum laudis okrem nepredvídateľného deja (najlepšie vopred nič nevedieť) a zobrazeného násilia dostal svojim cynizmom. Hláškami, ktoré nie sú ani tak fórikmi, ako skvele pasujúcimi mrazivými bonmotmi jednotlivých postavičiek. Kedykoľvek otvorí hubu napríklad Zedníček a dáte si to do kontextu deja, začnete chápať Hollého perspektívu zobrazovaných udalostí a charakterov. "Veď on nie je predsa žiaden vodca! V danom momente je ten najlepší..." O dvadsať sekúnd divák pochopí... ()

Autenticita 

všetky recenzie používateľa

Celkový dojem z filmu: zklamání. Film ukázal, co ukázal měl, to ano, ale... Jako první, co mi nesedlo, byla hudba, dále slovenská čeština hajného Horyny, ale ta se dá, vzhledem k československému původu filmu pochopit. Když jsem do toho šla hlouběji, přišla jsem na to, že nejvíc ze všeho mi vadila absence charakteru. Mužů spousta, živých i mrtvých, a mezi nimi žádný s pořádným charakterem, aby se mi ten film něčím líbil... co s "pořádným" charakterem, ani s ucházejícím charakterem se tam nenašel. ()

Reklama

genetique 

všetky recenzie používateľa

Vynikajúci film na viac opakovaných pozretí, ktorý patrí medzi elitu vojnových filmov v našej produkcii. Müller je dokonalý, takisto ako aj scenár, výprava, na tú dobu odvážne dialógy a hlavne zobrazenie boja, ktoré by sa vtedy vyrovnalo akémukoľvek filmu. Jediným mínusom bola snáď až príliš heroická hudba a malá minutáž. 75%. ()

brooklyn73 

všetky recenzie používateľa

Pro mne neuveritelne herecke obsazeni .Ve filmu se objevi pouze jedna zena.Nezdala se,nesedela mi role pana Prachare jakozto generala-vrchniho velitele.Myslim si, ze na tento post mel byt vybran nekdo jiny.Blaha byl fantasticky, ukazal co v nem je. Scena kdy Vlado Muller zabiji palici kone je natocena velice pusobive, dojem z ni zustava velice silny. ()

vyfuk 

všetky recenzie používateľa

Nenápadný film, ale o to více šokující. Záležitost tak silně promyšlená a psychologická až z toho mrazí. Jednoduchá krátká záležitost, kde válka hraje v podstatě až poslední roli a nad zbytkem jenom nevěřícně kroutíte hlavou. Je v tom něco výjimečné. Je v tom něco, co ve vás zanechá nějaký ten otisk, kterého si je nutno cenit. Navíc napěchované více než kvalitními herci. Nenápadné a skoro zapomenuté. Ale výjimečné. ()

Galéria (10)

Zaujímavosti (15)

  • Ve filmu mají někteří herci/vojáci v rukou pušky Mauser 98 K, které se vyznačují zahnutou klikou odsuvného závěru. Tyto karabiny byly ale zavedeny až v roce 1935, a to do německé armády. (Pavelkedar)
  • Scenárista Jiří Križan dostal za film cenu Klementa Gottwalda, tu ale odmítl převzít z odvodněním, že Gottwald podepsal jeho otci v 50. letech trest smrti. V podstatě zázrakem za to nebyl potrestán a dál zůstal jako dramaturg na Barrandově. (sator)
  • Film získal Velkou cenu na 22 Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. (M.B)

Reklama

Reklama