Reklama

Reklama

Pacho, hybský zbojník

  • angličtina Pacho, the Thief of Hybe
Československo, 1975, 85 min

Réžia:

Martin Ťapák

Predloha:

Peter Jaroš (poviedka)

Hrajú:

Jozef Kroner, Dušan Blaškovič, Karol Čálik, Slávo Záhradník, Július Vašek, Peter Debnár, František Velecký, Milan Fiabáne, Ivan Palúch, Juraj Kováč (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Pacho Matrtaj (Jozef Kroner)  z horskej dediny Hybe je takmer v každom ohľade opakom legendárneho Jánošíka - je malý a slabý, nemá rád veľké slová ani veľké činy. Arogancia miestnej šľachty ho však donúti, aby sa zastal poddaných. Vyzbrojený podrezaným jazykom, poriadnou dávkou drzosti, prefíkanosti a smrteľne silnou pálenkou frndžalicou, Pacho vyhrá súboj o miesto zbojníckeho vodcu. Napokon, nebolo až také ťažké poraziť skupinu neohrabaných konkurentov. Pod jeho vedením sa zbojníci okamžite preslávia. Chýr o Pachovi sa dostane až do Viedne k samotnej Márii Terézii (Slávka Budínová), ktorá - podobne ako grófka Erdödyová (Ida Rapaičová) - považuje zbojníkov za veľmi príťažlivých chlapov. Preto vyšle do Pachovej skrýše v horách svoju armádu, aby zbojníkov priviedla na viedenský dvor. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (172)

xaver 

všetky recenzie používateľa

Ještě než jsem ten film viděl a četl jsem různé ohlasy, přemýšlel jsem, jestli nedošlo k dehonestaci slovenského národního hrdinu Jánošíka. Po shlédnutí mohu říct jediné. Nedošlo. Báječná parodie na zbojnické motivy, skvělé herecké obsazení a výkony. Frndžalica a slavná hláška - na koně, koně nemáme, tak utěkajme - zůstanou už navždy v paměti diváků. Takže za 5. ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Hybe je maľebná obec v Liptovsko Mikuláškom chotári. Jej najznámejším rodákom je dozaista Pacho. Malý, rúči chlapík, ktorý sa musel dať na zbojnícke chodníčky. Stal sa vodcom zbojníckej partie a poriadne prikuroval uhorským zemepánom. Ktorýže Slovák by ho nepoznal? "Pacho, hybský zbojník" a jeho frndžalica sa stali folklórom. Táto komédia je vtipnou parafrázou jánošíkovskej legendy. Pacho síce nie je historická postava, ale na Slovensku plne zľudovel. *** ()

Reklama

Darth Maul 

všetky recenzie používateľa

"Nerob nikdy ústupky v živote, kým nevisíš za galoty na plote." /// Až s odstupom času som si uvedomil aký krásny, sofistikovaný a inteligentný humor zdobí film o slovenskom Herkulovi, Pachovi. Určite je to do veľkej miery zásluha pánov Lasicu a Satinského, ktorí ani nemohli byť, kvôli perzekúciám zo strany režimu, uvedení v titulkoch. Pacho, hybský zbojník je na slovenské pomery veľmi nevšedný a zábavný počin. Jedna z najlepších slovenských komédií. ()

Jard 

všetky recenzie používateľa

Pacho, hybský zbojník je fantastický film vynikajúceho režiséra Martina Ťapáka, ktorý tu zanechal neopakovateľnú komédiu so zbojníckou tématikou. Určite ešte desaťročia bude tento film zabávať všetky vekové kategórie a generácie. Na Slovensku sa predtým a asi ani potom nanatočí taký úžasný film, akým bol Pacho, hybský zbojník. 90% ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Každé Vianoce doháňam určité resty, čo sa týka slovenskej klasiky, tento rok prišiel na pretras aj Pacho, Hybský zbojník. A je z toho hneď najrozpustilejšia zábava sviatkov! Ako vznikajú mýty, ako sa dá urobiť z celej našej vážnej histórie poriadna švanda a ukážka toho, že naše pudy sú v živote to najdôležitejšie! V slovenskej kinematografii nemáme veľa bláznivých komédií, o to viac si treba Pacha vážiť a vidieť ho je rovnaká povinnosť, ako hociktorého Jánošíka. ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (19)

  • Natáčalo sa v Bielovodskej doline, Manínskej tiesňave, Rajeckej Lesnej, na Súľove, Červenom Kameni, v okolí Bratislavy a v Lakšárskej Novej Vsi. (corona)
  • Pacho, hybský zbojník byl soutěžním filmem časopisu Film a Divadlo "Komu dáte svoj hlas 1976?" (kosticka7)
  • Eva Máziková (Hanka) povedala, že podľa režiséra musela mať jedna slovenská baba veľké kozy, preto si vybral do úlohy ju. Aj tak jej však ešte výstrih vypchával pančuškami a ponožkami. (Zdroj: topky.sk) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama