Reklama

Reklama

Mahuliena, zlatá panna

  • Československo Mahulena, zlatá panna (viac)

Obsahy(1)

Zlý Zlatovlad núti kráľa, aby mu odvádzal každý rok všetko zlato, ktoré v jeho kráľovstve vyryžujú, alebo posielal ľudí do otroctva. Keď sa o tom dozvie mladý princ, postaví sa na odpor. Sprevádzaný verným pobočníkom sa rozhodne nájsť krásnu Mahulienu, ktorá skrýva tajomstvo Zlatovladovej sily. (STV)

Recenzie (54)

Charms 

všetky recenzie používateľa

Poměrně příjemná záležitost na pomezí pohádky a fantasy, přírodní krásy v každém druhém záběru jako bonus. Postava prince ale neskutečně nesympatická, dialogy dost nanicovaté, hlavní záporák je hrouda zlata s očima, co se ani nemůže bránit. Hajdu ušel (vážně na tomhle výkonu táhne celý film?), Mahulena pěkná, no suma sumárum, čekala jsem horší věci. ()

SeanLSD 

všetky recenzie používateľa

MAHULIENA, ZLATÁ PANNA rozhodne nie je rozprávka pre deti, ale až na pár rozprávkových prvkov a riešení takmer čistokrvný fantasy príbeh z dávnych čias s mystickou až fatálnou atmosférou. Natáčaný celý v exteriéroch, Malířova kamera maximálne využíva rozličné typy divokej slovenskej krajiny. Dojem nejakej temnej legendy zo slovanského dávnoveku je umocnený aj výpravou a rekvizitami (kde kráľ na svojom skromnom hradisku rozhodne nepripomína rozprávkový pseudostredovek alebo imaginárny novovek, na ktorý sme v našich rozprávkach tradične zvyknutí...). Zameraním na psychologické otázky (podobne ako v predchádzajúcej Lutherovej rozprávke KRÁL DROZDIA BRADA) sa potom definitívne odkláňa od bavenia detského diváka. Rozklad osobnosti a priateľstva pod vplyvom chtíča, žiarlivosti a paranoje, s vyslovene až hororovými psycho-momentami (z viacerých svedectiev vidno, ako film v detstve dokázal uživateľom nepekne pocuchať nervy) má na míle ďaleko od dobromyseľných českých kostýmových klasík. Vlastne je až škoda, že to muselo byť natočené ako rozprávka, lebo s prihodením nejakých rekvizít, súbojov, postáv, vylúčením happy-endu a rozpracovaním kľúčovej časti v jaskyni u Zlatovlada kľudne mohol vzniknúť regulérny fantasy fenomén na pomedzí CONANA, PÁNA PRSTEŇOV, tradičnej - teda strašidelnej - podoby rozprávok a historického filmu z obdobia Veľkej Moravy... Bez srandy! ()

Reklama

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Temná až hororová atmosféra tu nechýba, hlavne pri pohľadoch zombíkov. Na rozprávku je to príliš filozofické a pre detského diváka môže byť nepochopiteľné a chvíľami až nepríjemné, a tak sa to javilo aj mne. Okrem jedinej postavy Adyho Hajdu sú ostatné nesympatické bez možnosti vytvoriť si k nim vzťah a platí to aj pre neznáme zahraničné herečky s pekným zjavom, ale vo filme nedostali zmysluplné úlohy. Neviem, či sa film zakladá na nejakej starej rozprávke alebo povesti, ale príbeh sa nevydaril. Naviac je film pokazený dabingom a to aj u slovenských hercov. –––– Zlato je vzácnejšie! Človek zostarne a zomrie, zlato je však večné. Jeho krása nikdy nepominie. Tak ako krása zlatej panny, Mahulieny. ()

Jezinka.Jezinka 

všetky recenzie používateľa

Depresivní, divně stylizované, nepříjemný na zabití princ, divná Kráska (v moc hezkých šatech z doby bronzové), sympaťák Jan, kterému bych nejradši poradila, ať se na mladého prince vykašle, nebo lépe, umlátí ho tupým předmětem. Jenže - nejtupější široko daleko byl princ, museli by ho umlátit jeho vlastní hlavou. Úlevnou skutečností bylo, že Mahulena, byť nebyla zlatá, byla opravdu krásná. ()

Narciska 

všetky recenzie používateľa

Můj oblíbený tip pohádek, rozuměj o velkém putování vyvolaném srdce touhou, jež je nejen plné dobrodružství, ale též zkouškou odvahy, věrnosti a vůbec lidské povahy. Co mě vždy irituje je Mahuleny krása (asi jsem přece jen soutěživá žena :) a ještě více blbost kralevice, jež zaslouží jednu do čumáku, aby se probral a pravdu zřel! ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (20)

  • Na pohádce se v komparzu podíleli herci z brněnského ochotnického divadla Svatoboj. (BrianStorker)
  • Pri scéne, kde sa Princ (Rémi Martin) topí v Malom Dunaji, sa herec skutočne topil. (Raccoon.city)
  • Vladimír Hajdu (Ján) spomína, že herec Remi Martin bol anarchista a divoká povaha. Dokonca to došlo tak ďaleko, že Hajdu sa bál s ním nakrúcať náročné scény. V dobe natáčania ako na zahraničného herca sa doslova nalepila celá Bratislava, ktorej výstredný herec platil pijatiku. Hajdu ho priviedol na chalupu Maťa Landla, kde preverovali, či pijú viac Slováci alebo Bretónci. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama