Reklama

Reklama

Obyčajné ráno úplne obyčajného dňa. Päť ľudí, ktorí sa navzájom nepoznajú, nastúpi do rovnakého výťahu. Ten sa rozbehne a nečakane zastaví medzi poschodiami. Spočiatku pokojná atmosféra začne s pribúdajúcimi minútami hustnúť. To, čo sa zdá byť len malý technický problém sa postupne mení na nevysvetliteľnú záhadu, s ktorou si nedokážu poradiť ani technici zo správy budovy, ani privolaní hasiči a policajti. Detektíva Bowdena (Chris Messina) sem pôvodne priviedla jedna zvláštna samovražda, lenže tento prípad je oveľa väčší a vážnejší. Ľudia vo výťahu totiž postupne začnú umierať. Tím sa síce zužuje zoznam podozrivých, lenže ukážte prstom na vraha, keď pred každou vraždou záhadne vypadne svetlo. Bowden navyše začína tušiť, že nejde o náhodu, ale o dobre premyslený plán, ktorého súčasťou je aj on sám. (TV Markíza)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (797)

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Toto je presne horor, aký som už dlhšie potreboval vidieť. Na malom priestore sa rozohrala veľmi zaujímavá a napínavá hra s postavami i divákom. Film ťaží z výbornej a stiesnenej atmosféry v zaseknutom výťahu vysokého mrakodrapu. Pätica ľudí je poriadne nervózna, pretože ako sa ukáže, je medzi nimi diabol. Prečo alebo pre koho si prišiel sa postupne dozvedáme spolu s policajným vyšetrovateľom. To, že osudy niektorých ľudí sú navzájom poprepájané je zaujímavé a diváka to drží celý čas v napätí až do mrazivého záveru, v ktorom sa predstaví aj samotný diabol. Nie je to dlhé, má to švih, je to napínavé i strašidelné. Jednoducho spokojnosť. 80%. ()

DaViD´82 

všetky recenzie používateľa

Sedmdesát minut si to pečlivě buduje znepokojivou atmosféru, vztahy i tenze mezi charaktery, aby to pak celé místo vygradování a úderné pointy vyznělo vlastně úplně do ztracena. Škoda, protože u těchto žánrových jednohubek jsou právě závěry/pointy tím co odděluje zrno od plev; "pouze" zdařilé počiny od těch, na které bude vzpomínáno. ()

Reklama

petero 

všetky recenzie používateľa

Krásny príklad komorného filmu, kde si Diabol pohráva s uväznenými ľuďmi vo výťahu, hucká ich proti sebe a strážnici spolu s policajtmi sa len môžu prizerať čo sa pred ich monitormi odohráva. John Eric Dowdle konečne zabodoval, aspoň u mňa určite. Atmosféra je hororová od úvodných titulkov (mesto hore nohami skvelý nápad), s výberom hercov som bol tak isto spokojný (nejednoznační (ne)sympatickí) a záver rovnako nemal chybu. ()

Ketri 

všetky recenzie používateľa

Na prvním místě musím začít obdivovat plakát k filmu - jednoduché a zárověň všeříkající. A dále: Skvělí herci a dokonale vypilované dialogy. Svižný děj a krátká stopáž. Po dlouhé době konečně zajímavý psychohoror. Hvězdičku mu ubral pouze závěr filmu. No jo, ale on ten závěr byl vlastně úplně jasný - takto vystihnout logiku lidského jednání, to se podaří málokomu. Tu pátou ještě zvážím. ()

Adrian 

všetky recenzie používateľa

Vo filme sa sice pracuje so znamymi proprietami, avsak umne. I ked priznavam, ze viac ako horor je film v mojich ociach thrillerom, t.j. pocit strachu sa nedostavil, ale pocit napatia, nervozity bol pritomny takmer neustale. Predovsetkym vdaka vybornej hudbe, nachadzajucej inspiraciu v Herrmannovi, prip. obcas aj v Goldsmithovi (Omen) ako aj faktu, ze vsetci do jedneho neznami (a vdaka scenaru aj nesympaticki) herci stazovali presne urcenie poradia "vybijanej" ich zivotov. Inak v mojich ociach prave vztah horor - napatie robi odpoved na otazku "do akej miery je nazov filmu (ne)umyselne spoileroidny" znacne relativnu. Mat film iny nazov, a ak by vdaka tomu jednou z point filmu mala byt skrz pribeh snaha o odhalenie totoznosti "vraha", tak je film vacsinou odpisany ako totalne neoriginalny, s blbou pointou. Ovsem z pozicie "umyselneho" nasadenia tohto nazvu s cielom odstranit liniu patrania "kto je vrahom", ostal pre mna ako divaka vacsi priestor prave na uvedomovanie si tych momentov dobre budujuceho napatia (nie strachu) i vdaka osvedcenym postupom. Zaroven aj posunuta pointa filmu nevyzera po kratkom uvazovani az tak "na odpis". Inymi slovami, zvoleny nazov mi umoznil sustredit sa na ine aspekty filmu, ktore som si nasledne nalezite vychutnal. ()

Galéria (56)

Zaujímavosti (8)

  • Film se odehrává ve Philadelphii a detektivové jsou z policejního oddělení ve Philadelphii. Jde o jeden ze Shyamalanových trademarků. (becki_tu)
  • Ve filmu je několik odkazů na „ďábelské“ číslo 666: číslo budovy je 333 (666/2), číslo výtahu je 6 a výtah zastaví na patře 23 z celkových 42 (2*3=6, 4+2=6). (becki_tu)
  • Budova se sochou na věži, kterou můžeme vidět na začátku filmu, je radnice města Philadelphie, tuto budovu se sochou jsme také mohli vidět například ve filmu Ctihodný občan (2009). (Koldyn)

Súvisiace novinky

Shyamalanovy filmy bez Shyamalana

Shyamalanovy filmy bez Shyamalana

20.10.2009

Jeho pověst posledními filmy značně utrpěla, nápadů však má pořád na rozdávání. Klidně vymyslí každý rok nový thriller. Režírovat je však nestíhá, a tak založil produkční společnost The Night… (viac)

Reklama

Reklama