Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na opustenej samote ukrytej v marhuľovom sade sa odohráva príbeh mladej ženy, ktorá rozpúta vášne medzi dvoma bratmi. Nikto z okolia netuší, čo sa medzi nimi deje, obyvatelia blízkej dediny sledujú ich životy z diaľky, z tepla svojich domovov. Jediným svedkom ich utajenej a prudko prebudenej lásky, ktorá ich beznádejne ženie k tragickému koncu, je len nádherná príroda v okolí dunajských ramien. Svitania a západy slnka, horúce leto, zrelé marhule, široký, lenivo tečúci Dunaj a láska vo všetkých jej tragických, no i komických polohách sa spoja do jedného celku a ponúknu divákovi výtvarne i obsahovo sugestívny film. Film, ktorý veselo i vážne rozpráva o dvoch národoch, dvoch odlišných kultúrach, ktoré hrou osudu žijú vedľa seba a nikde inde už žiť nemôžu. Aj preto si jeho hrdinovia dokážu nájsť k sebe cestu a pochopiť jeden druhého. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (86)

fredisek 

všetky recenzie používateľa

Když ze slibného dramatu uděláte frašku, nemůžete čekat ovace. Námět zní zajímavě, ale to je asi tak všechno. Jsou tu hezké pasáže, hezké záběry, hezká atmosféra. Hudba je šíleně nesourodá, jako by autor chtěl vyzkoušet od všeho trochu, takže mu z toho vznikl guláš folkloru, popu a filmové klasiky, jaká je slyšet v každém druhém dramatu. Také nechápu název Meruňkový ostrov, kdyby sad, no budiž, ale ostrov? Vlastně nejlepší by bylo pojmenování Meruňkovice, film je podobně špatně "pitelný" (omlouvám se všem přívržencům pálenek, ale tyhle drijáky fakt nesnesu). Příběh se vleče a ve chvíli, kdy divák čeká velké finále, které všechno rozetne, přichází pro současnou kinematografii snad už klasická resignace a titulky a pocit, že scenárista to všechno rychle dopsal, aby mohl na kafe...nebo meruňkovici? (také si odnáším pocit, že na jižním Slovensku se chlástá jak na Sibiři). ()

Noddy odpad!

všetky recenzie používateľa

Ako rodený žitnoostrovčan musím povedať, že je to absolútne zavádzajúci a falošný obraz o živote na Žitnom ostrove. Takto nežili ani moji starý rodičia v 50.-60. rokoch. Oblečenie, čo mal na sebe Andráš báči sa nosilo niekedy medzi vojnami. Keby mal od Komárna voziť niekto marhuľe do Bratislavy na Zil-e 151, s filmovou korbou, postavenou na podvozku ťahača prepravníka rakiet, tak by na benzín (napriek vo filme spomenutej nafte, jazdili tieto Zil-y na benzín) dal aj gate. Navyše u nás sa pije skôr české pivo alebo víno, ako barackovica. Hlavní hrdinovia hovorili tou najčistejšou spisovnou maďarčinou, pri ktorej by sa zahanbil aj obyvateľ Budapešti. Jediný raz som tam začul žitnoostrovský dialekt a to od krčmárky. Totálny brak, dopozeral som to len kvôli tomu, čo ešte za blbosti tí tvorcovia vymyslia. ()

Reklama

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Taka ta nevera po madarsky na sposob rezisera Petra Bebjaka. Slovensko mam vyborne prekrizovane, a mozem zodpovedne povedat/napisat, ze TAKTO SA NA ZITNOM OSTROVE ROZHODNE NEHOVORI. A Szidi Tobias krasne predviedla, ze je hereckou tragediou na pohladanie. Filmov ako Marhulovy ostrov tu mame tolko, ze ich mozeme kludne lopatami prehadzovat. Sracka za 5 % ()

=woody= 

všetky recenzie používateľa

Zdravíčko, na začátek bych rád podotknul, že slovenská filmová produkce se shodně s českou, na přelomu milénia, odrazila ode dna, a teď pomaloučku stoupá vzhůru. Celovečerní debut seriálového matadora nabízí příjemnou podívanou, mísící humor s vážnější linkou (slovo ´drama´ podle mě není na místě) a jeho návštěvou v kině rozhodně nic nezkazíte. Jasně, je tu spousta filmařských bot, ale doslova "nad vodou" vás celých sto dva minut bude držet výborný mix Francie s východní Evropou Juraje Dobrakova, a taky neokoukaná Szidi, která celý film uhrála svýma krásnýma očima! ;-) Mějte se filmově. Woo. ()

Marina111 

všetky recenzie používateľa

Krásny, jemný, dojemný, príjemný, poetický, baladický ... aký len chcete. Balans medzi realitou dnešných dní a osamelým domčekom stratenom v marhuľovom sade autorom - podľa mňa - mimoriadne vyšiel, herecké výkony si ozaj zaslúžia ovácie (KONEČNE dialógy, ktorým som ochotná veriť, vykreslenie maďarsko-slovenských i mužsko-ženských vzťahov zodpovedá realite a zďaleka sa vyhýba zaužívaným klišé ... Čo viac si priať ? Snáď len tolerantnejších divákov. Osobne tento film však považujem za slovenský filmový počin roku 2011. ()

Galéria (24)

Zaujímavosti (6)

  • Dej ľúbostnej drámy je zasadený do prostredia Bodzianskych lúk na južnom Slovensku. (BathoryMan)
  • Pre finančné dôvody a tiež pre nevyhovujúce poveternostné podmienky sa výroba filmu natiahla na 5 rokov. (BathoryMan)
  • Autor scenára Peter Lipovský je v skutočnosti manželom predstavitelky Bábiky, herečky Szidi Tobias. (BathoryMan)

Reklama

Reklama