Reklama

Reklama

Devínsky masaker

  • Česko Děvínský masakr
všetky plagáty
Trailer 3

Obsahy(1)

V našich zemích ojedinělý film žánru dokudrama nabízí detailní rekonstrukci tragické události, kdy Lubomír Harman vyvraždil obyvatele sousedního bytu na bratislavském sídlišti Devínská Nová Ves. Film podle skutečné události představuje masovou brutální vraždu, která loni v létě otřásla celou slovenskou i českou společností a stala se nejmedializovanější událostí za poslední roky a dodnes vyvolává řadu otázek. Film představuje klíčové okamžiky jako rekonstruované hrané scény a to jak z pohledu vraha, tak obětí, zároveň však pracuje s autentickými záběry, skutečnými výpověďmi svědků, přímých účastníků a pozůstalých. Snímek se zabývá i tím, co tragické události předcházelo. „Co vedlo elitního střelce k tomuto hrůznému činu? Měla vražda rasový podtext? Co vedlo do té doby slušného a tichého člověka k tomu, že se rozhodl takto řešit nějaký problém? “, to vše se snaží zodpovědět tento film, který na Slovensku po své premiéře letos v únoru vyvolal vášnivé debaty a reakce. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (3)

Trailer 3

Recenzie (68)

Wacoslav1 

všetky recenzie používateľa

Atraktivní téma. Zmatený a nedodělaný zpracování. Asi takhle bych tohle dílko charakterizoval. Jako by nevědělo čím chce být, jestli seriózním dokumentem nebo masovou zábavou pro konzumenty komerčních tv. Ve finále pak není ani jedním. Na jednu stranu na nás film chrlí spousty nepodstatných informací přitom to zásadní a podstatné odbyde rychlostí blesku. Na konci pak vlastně zjistíte, že nevíte o nic víc než na začátku. Proč asi? No protože to zřejmě nevěděli ani sami tvůrci... Jo aha. No pak se na to měli vysrat. O osobě pachatele a pozadí celého činu se jenom spekuluje. Vysvětlení, že mu prostě jeblo je přímočaré, ale nepřesvědčivé. Oběti byli fajn cikáni co nikomu nevadili a nedělali vlastně žádný problémy. Tak co je tohle do prdele za dokument?! Dám 2* jenom za pěknou rekonstrukci. I když z toho dělají kovbojku. Jinak ztráta času.25% ()

SOLOM. 

všetky recenzie používateľa

Ono je úplně jedno – jestli jde o bílé, žluté, černé nebo cigány – vraždit se nemá…Co Lubomíra Harmana vedlo k jeho hrůznému činu – to věděl jen on sám, nicméně si nemyslím, že ti jeho sousedi byli takoví svatoušci, jak se nám je snažili nejen tvůrci ale i někteří sousedi (sousedky) a rodinní příslušníci vyobrazit…Tento dokument je svým způsobem zajímavý, nicméně si nemyslím, že je objektivní. I ti policajti si to snažili všemožně žehlit, přitom pochybení by se tam dalo najít i z jejich strany…Já u toho ale nebyl, takže se dost možná pletu… ()

Reklama

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Až príliš štylizovaný aby mal nejakú výpovednú hodnotu. Až príliš sa snaží podobať na nejaké americké akčné filmy. Projektily spomalene dopadajú na zem, v pozadí si to vyhráva buď temná, zlovestná, kŕčovitá hudba, alebo hip hop. Spovede svedkov sú podávané chladne. Reptanie bez emócií o hroznej udalosti pôsobí až neuveriteľne hlúpo a celý čas som nedokázal pochopiť prečo sa to vlastne hádže do nejakej formy. Čo nezabili digitálne efekty( voda striekajúca z radiátoru ma naozaj rozosmiala) to zničili protichodné názory a teórie, ktoré sa nikam nedostávajú a ktoré samy pôsobia umelo. Najviac ma mrzí že na to koľko rôznych životov ovplyvnila táto udalosť a koľko strachu vyvolala v ľuďoch, nedokáže film ani z polovice zachytiť emóciu jednej, alebo druhej strany. ()

kaylin 

všetky recenzie používateľa

Docela by mě zajímalo, jestli informace, které jsou zde prezentovány, nesouží sami proto to, aby se předaly polopravdy a nejasnosti. Nejde mi ani tak o rasový podtext, ale spíš o to, jestli se tvůrci prostě nesnažili vytvořit něco, co dá jasnou odpověď, která ale nepřinese skutečný vhled do problému. Jako kdyby pořád nikdo pořádně nevěděl, co se stalo, ale natočí se o tom film, aby to vypadalo, že se něco ví. ()

Avathar 

všetky recenzie používateľa

Nedá mi, ale musím DEVÍNSKY MASAKER porovnať s podobnou doku-drámou MASSACRE AT COLUMBINE HIGH. Oba dokumenty o šialených strelcoch, v oboch sa vyskytuje hraná rekonštrukcia prestrihávaná na výpovede svedkov, príbuzných... V tomto ohľade DEVÍNSKY MASAKER zlyháva na celej čiare. Vidno na ňom, že je spichnutý horúcou ihlou, nepremyslene a chaoticky, až z toho smrdí pocit, že bol natočený len a len kvôli prachom. Výpovede svedkov mi prišli určite zaujímavé, rekonštrukcia tragédie je však nezvládnutá po všetkých stránkach. Štylizuje sa do akéhosi pochybného akčného hávu, ktorý akoby vypadol z nejakej nemeckej kriminálky. Rádobyefektné spomaľovačky sú skôr trápne, rovnako ako hudba, ktorá absolútne nevystihuje dianie na plátne. V COLUMBINE HIGH bola hudba mierna, tichá, dalo by sa povedať až mrazivá a počas streľby neznela vôbec. Tu to do vás hustia gitarové riffy (WTF) či hip-hop (WTF 2), k zemi padajú projektily v spomalených záberoch, herci sú kŕčovití a do jedného mizerní. Presný opak dokumentu o Columbine – kde tvorcovia síce tiež nepredostreli žiadne teórie, že „prečo sa to stalo,“ ale vďaka sústredeným hercom a netlačením na pílu vedeli diváka emocionálne rozrušiť, zdesiť, podnietiť k premýšľaniu, diskusii... Lacno spichnutému DEVÍNSKEMU MASAKRU sa nič také nepodarilo a obávam sa, že po pár mesiacoch po ňom neštekne ani pes. ()

Galéria (9)

Zaujímavosti (4)

  • Hudbu k filmu o tragédii, ktorá bola medializovaná po celom svete, zložil Marián Čurko, brat takzvaného Kanibala z Kysaku, ďalšieho v zahraničí neslávne známeho kriminálneho prípadu zo Slovenska. (PeterFLJilek)
  • Tvorcovia chceli natáčať film presne podľa policajného spisu, no polícia im ho neposkytla. (Raccoon.city)
  • Filmovanie prebiehalo v Petržalke a vo Vrakuni. Z technických, ale aj morálnych dôvodov sa nenatáčalo priamo v Devínskej Novej Vsi. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama