Reklama

Reklama

Beloch nemeckého pôvodu, ktorému po krátkom pobyte na Divokom Západe už nik nepovie inak ako Old Shatterhand (Lex Barker), sa dostane so skupinou zememeračov pre železnicu až na územie Apačov. Tu sa spriatelí s apačským náčelníkom Winnetouom (Pierre Brice) a po spoločnom víťazstve nad nebezpečným Frederickom Santerom (Mario Adorf) s ním uzavrie pokrvné priateľstvo a bratstvo. Aj naďalej spoločne bojujú za mier a spravodlivosť... (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

TV spot

Recenzie (506)

genetique 

všetky recenzie používateľa

Dokonale vyberaná príroda, scenérie na Plitvických jazerách, fantastický casting Barker - Brice a tá hudba, ktorá mi vždy zneje v hlave ešte tri dni po premietnutí si filmu. A tak ide o sériu najlepších - nebyť zosmiešnenia seriálom a dvoch slabšími časťami - westernoviek, ktorú majú na svedomí na všetko prekvapenie neamerickí tvorcovia. Chcel by som počuť film v origináli, pretože prízvuk národností hercov by mohol byť zaujímavý (komický?). To sa však ale zatiaľ nestalo, takže nemám prečo ísť na nižšie hodnotenia. Je zaujímavé, že vo svetovom rebríčku (imdb) si film až tak dobre nepočína. 95%. ()

novoten 

všetky recenzie používateľa

Nezapomenutelný film a pro mě i navždy kult v tom nejpůvodnějším slova smyslu. Odříkávám repliky naučené v šesti letech a čím jsem starší, tím mě závěrečná bitva na Nugget-tsilu dostává víc. Nedávno jsem přemýšlel, který film jsem viděl nejvíckrát a po delší úvaze jsem musel přiznat, že to Společenstvo Prstenu nakonec opravdu nebylo.. ()

Reklama

tron 

všetky recenzie používateľa

„A aká bude moja zbraň?“ – „Odvaha a rýchlosť.“ Tak takto to celé začalo. No, vlastne nezačalo. V skutočnosti sa to začalo už o rok skôr v Poklade na Striebornom jazere, o ktorom si mnohí myslia, že ide o predposledný diel série, ale v skutočnosti sa poklad hľadal ako úplne prvý a Winnetou 1 paradoxne (napriek číslovke v názve) prišiel až po ňom. Čo z neho logicky robí prequel, keďže v Poklade na Striebornom jazere boli Winnetou a Old Shatterhand „bratia“, kým vo Winnetou 1 sa ešte len spoznávajú a dôjde na legendárne rezanie zápästí na znak priateľstva. Zaujímavé na scenári je, že hoci obsahuje typického mayovského belošského fúzatého zlosyna bažiaceho po moci a peniazoch (a obklopeného tridsiatkou na všetko odhodlaných bastardov, ktorí najskôr strieľajú a potom sa pýtajú), je to skôr ako keby vedľajšia, pre dej nie príliš dôležitá dejová linka. Tvorcovia sa sústredili na prvopočiatky vzťahu náčelníka Apačov a nemeckého inžiniera so zmyslom pre spravodlivosť. Objavuje sa tiež Winnetouova sestra Nšo-či, ktorá sa absurdne zamiluje do Old Shatterhanda a na konci Old Shatterhand vraví, že aj on do nej, ale zdalo sa mi, že je mysľou pri výkresoch. Pozoruhodné je, že hoci tu Nšo-či umrie, tak v Old Firehandovi (ktorý vznikol o 3 roky neskôr) vystupuje. Nejde však o prequel, lebo v Old Firehandovi Winnetoua titulujú náčelník Apačov, k čomu ale došlo až tesne po smrti jeho otca v dnešnom filme, pričom ale Nšo-či zomrela pár minút po otcovi. Ešte stíhate? Winnetou 1 je vcelku drsný, krvavé detaily v ňom samozrejme nenájdete, ale bodnutie nožom do krku alebo finálna akcia (zakončená šplhaním sa očividne o vlastnej prehre presvedčeného zlosyna, ktorého ak nezabije pád z výšky, tak nabodnutie na pripravené oštepy zaručene) sú naturalistické aj bez explicitnej krvi. Páčilo sa mi, ako sebavedomo je poňatý Old Shatterhand, viď. napr. jeho likvidácia v saloone, ktorá vyzerá pomaly až ako superhrdinská paródia. Nad scenárom sa mi občas zastavoval rozum (to je aká férovosť, že Old Shatterhandovi nielenže nedali zbraň, ale rovno mu urobili dieru do kanoe?). ()

nash. 

všetky recenzie používateľa

Možná trochu naivní, možná pokulhávající ve srovnání s literární předlohou, přesto nezapomenutelná podívaná, která měla všechno, co správné dobrodružství mít mělo... pro mě osobně druhá nejlepší zfilmovaná mayovka (tou nejlepší byl Poslední výstřel)... navíc s kouzelnou aurou vzpomínek na dětství, kdy jsem po jejím prvním zhlédnutí svou překližkovou ručnici pobil stříbrnými... připínáčky a pohyboval se výhradně klusem imitujícím Oldu cválajícího na hřbetě Hatatitly... :-) ()

Pohrobek 

všetky recenzie používateľa

Karel May se díky Vinnetouovi stal věčným spisovatem (alespoň v Německu a u nás), přestože jeho všechny slavné romány včetně Vinnetoua jsou psány takřka jako podle kopíráku. Vlastně jde vždy o jedno: Old Shatterhand (ve skutečnosti ne příliš skromná pseudo-autobiografie samotného Karla Maye) se seznamuje s nějakým slavným bílým zálesákem (Sam Hawkins, Old Death, Old Firehand, Sans-Ear, Old Surehand, apod.) a řeší problémy s vůči Apačům nepřátelským kmenem (Kiowové, Komanči, Siouxové) samozřejmě za pomoci svého rudého bratra. Toto pochopitelně do filmové verze příliš převést nešlo, a tak bylo zvoleno jiné paradigma, a to zlá banda bělochů, většinou pod vedením ďábelsky vyhlížejícího černovlasého Maria Adorfa (mimochodem v osobním životě velký přítel Piera Briceho), která je postupně "masakrována" Old Shatterhandem, hodnými indiány či vojáky. A jak se ukázalo funguje to na jedničku! ()

Galéria (67)

Zaujímavosti (96)

  • Když jde Old Shatterhand (Lex Barker) osvobodit Vinnetoua (Pierre Brice) a potká prvního Kiowu, lze si všimnout, že okolo nich je spousta malých borovic. Když se potom otočí, aby ho zneškodnil, všechny stromky zmizí. (vevi14)
  • Pierre Brice pristupoval k svojmu obsadeniu spočiatku dosť váhavo - dielo Karla Maya vôbec nepoznal, nevedel jazdiť na koni a zdalo sa mu, že Vinnetou má v scenári málo textu. (gogo76)
  • Při rvačce Old Shatterhanda (Lex Barker) s bandity v saloonu je v jednom záběru nad jeho hlavou vidět mikrofon. (Hans.)

Súvisiace novinky

Pierre Brice 1929 - 2015

Pierre Brice 1929 - 2015

06.06.2015

Po těžké nemoci zemřel v pařížské nemocnici herec Pierre Brice. Představitel legendárního Vinnetoua pocházel ze šlechtické rodiny. Vystudoval herectví a v počátcích se živil jako zpěvák. Hereckou… (viac)

Reklama

Reklama