Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sovietsky tajný experiment, ktorý mal slúžiť na paralyzovanie armády imperialistického nepriateľa socializmu rozšírením agresívnej smrteľnej nákazy (kódové meno Zaraza) sa vymkol spod kontroly a musel byť ukončený. Vinou súdruha neznámeho vojaka sa zvyšná vzorka bojového plynu dostala pod falošným označením dymovníc do konvoja inváznych vojsk varšavskej zmluvy smerujúceho na územie Slovenska. O niekoľko rokov neskôr sa tento plyn použije pri rutinnom stredoškolskom brannom cvičení a nakazí nič netušiacich študentov. Malá skupinka žiakov bojuje o prežitie, ich jediným problémom však nie sú len agresívni nakazení spolužiaci, ale aj školník (bývalý dôstojník SPECNAZ), ktorý sa snaží za každú cenu zabrániť hroziacej medzinárodnej blamáži. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (178)

darkrobyk 

všetky recenzie používateľa

Mix italských zombiáren (akorát zde jsou opět mrtví rychlejší než živí...) s ,,japonskými školačkami" ozbrojenými samopaly a velkou palicí mě příjemně pobavil. Za žánrem horor chybí komedie, jelikož s přibývajícím počtem mrtvol a vědry krve se člověk smíchu neubrání. Nebudu hodnotit herecké výkony, to je čistý trash, ale zombie masakr. A ten se povedl na výbornou! Chybí sex a erotika (tak typické pro filmy 80.let), zato pro sprosté slovo se nejde daleko (jak kdyby to točili Amíci). Závěr připomene Fulciho apokalypsy.... pěkný zářez do žánru, bratia! ()

Lhurgoyf 

všetky recenzie používateľa

Hodnotiť a kritizovať amatérske filmy mi príde hrozne nefér. Zapálení tvorcovia totiž nemajú k dispozícií techniku, vzdelanie, hercov, budget, (a častokrát ani talent) vytvoriť produkt, ktorý by bol čo i len zdiaľky pozerateľný. Tvorcom SZM sa však podarilo väčšinu aspektov filmu uchopiť z tej správnej strany. Najväčšiu zásluhu na fungovaní celého filmu má produkcia, ktorá i napriek guerillovým podmienkam dokázala vytvoriť fantastické prostredie, a navodiť tú správnu socíkovskú atmosféru. Taká kopa rekvizít (od detailov ako plagáty na stenách, násteniek, Leninových búst, BB pudingu, cez veľké rekvizity VB škodovky, či sovietského vojenského nákladiaku) sa v amatérskom filme vôbec nevidí. Nedá mi nespomenúť výbornú prácu maskérky Zuzany Paulini na hordách zombies, správne použitie praktických efektov (rozumej krvi a gore) tam kde to bolo možné, a perfektné kostýmy (som jediný, ktorému prišli uniformy dievčat hrozne rajcovné?). Veľké plus majú u mňa tvorcovia v tom, že nezabudli ani na tradičnú hororovú zložku v podobe T&A fanservisu (Tits&Ass). Potiaľto všetko v poriadku. Kde však drvivá väčšina amatérskych filmov začína padať na hubu, sú herci. Neberte to zle, Denisa Rőtlingová (Hanka) na niektorých záberoch vyzerá neskutočne cool, ale tým celá chvála končí. Žiadna z postáv nie je pamätihodná (niektoré sú dokonca neznesiteľné), a v momente keď niekto z nehercov začne rozprávať, ich prednes neskutočne píli uší. Zároveň je film plný drevenných dialógov, pičungu (patent pending), a hrozného bratislavského prízvuku, ktorý dokonale kazí ilúzu predrevolučných čias. Situáciu sa nepodarilo zachrániť ani v postsynchrónoch (bolo by to možné vylepšiť najatím profi dábérov?) Celá story je správne šialená, a graduje do fantastického záveru, avšak prostredná časť filmu sa značne vlečie a po úvodných mordách sa zvrháva do chodenia po triedach a hladania nejakého kľúča od kabinetu. Časť mňa si praje, aby sa filmári úplne utrhli z reťaze, a vhupsli do toho ako sa hovorí "po hlave". Len si predstavte, aké šialenosti by mohli vzniknúť, ak by tvorcovia obsadili Táňu Pauhofovú ako expertku cez sečné zbrane a Hviezdoslavov kubín, Tomáša Maštalíra ako beznohého telocvikára a bývalého držiteľa medaile v gymnastike, alebo vytovrením postavy výmenného študenta z NDR, ktorý využije situáciu a začne experimentovať s tvorbou zlúčenia socialistických a nazi zombies - ale to som si už asi vysnil úplne iný film. Dúfam teda, že sa chalani (a dievčatá) z Pezinka neurazia, ak ich film neohodnotím plným počtom. Etalónom pre päťhviezidčkový amatérsky film je totiž u mňa NIČ NEKRVÁCA VEČNE (2003) od chalanov z Metafora Films, ktorý u mňa vzbudili väčší dojem lásky k filmu a invenčnej amatérskej filmárčine. PS: Dík za výborný gag s veľkou prestávkou, veľmi chytrý odkaz na Romerov Dawn of the Dead! ()

Reklama

Havenohome 

všetky recenzie používateľa

Čo dodať? Všetko podstatné bolo napísané. Čakal som blbinu s pár guilty pleasure momentmi, ale ono to je fakt dobre spravený film. Na ploche hodiny a pól to vôbec nestráca tempo a všetko je patrične vygradované. Humorné situácie sa striedajú s tými skutočne drsnými, keď vám pred očami zomierajú postavy, ktoré ste si zamilovali. Žiadna autocenzúra ako v slovenskom profesionálnom filmárskom prostredí, je to špinavá, drsná, správne vulgárna sexi vyvržďovačkom s vygradovanými gore efektmi a kopcom srandy. Brak ako sa patrí (KRV A KOZY!). Dokonca to nie je ani hlúpe a nemotivované ako zvyknú byť béčkové horory, má to dosť koherentný fikčný svet šikovne zapájajúci jednak prvy socialisizmu a jednak základoškolského života (zombie prechádzajúce sa cez veľkú prestávku do kruhu, tety kuchárky zombie). Najväčšou devízou filmu je výborný strih a vôbec zmysel tvorcov uvariť z ničoho niečo veľmi vtipné a nápadité. Ak už tento film nevyhrá Slnko v sieti za najlepší slovenský film, tak môžu tú cenu rovno zrušiť. ()

Duotone28 

všetky recenzie používateľa

[Febiofest 2015] Naši chlapci mali napozeraných veľa zombie filmov, to je úplne jasné:), a z rozpočtu 19 152 eur aj 49 centov vyžmýkali maximum:). Je pravda, že kde už nemohli byť cool efekty, tam musela byť iná pridaná hodnota. A ňou sú skvelé trefné hlášky a dialógy nehercov, že film je vo výsledku jedna celá veľká "vážna sranda" s poriadnou šťavou. Milujem zombie filmy, a tu som sa bavil, ako pri hociakom inom, kde rozpočty väčšinou bývajú neobmedzené:), nazdar ()

hansel97 

všetky recenzie používateľa

Překvapivě dobré na poměry zdejších hororů, ale vedle Ghoula tohle pro mě pořád vyšlo o něco slaběji. Tady byl totiž můj zásadní problém herci, nebo lépe řečeno jejich urputné neherectví, které mě často až příliš rušilo. Snad jen hlavní postava mi přišla jako někdo, kdo aspoň trochu uvěřitelně hraje. Efekty celkem slušné, ale bohužel nijak objevný děj se zvraty. To však vyvažuje velmi dobře navozená retro atmosféra a zábavné prostředí školy. Slušný hororový průměr zajisté. ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (12)

  • Natáčalo sa v Pezinku v hale na opravu tatroviek, v základnej škole vo Svätom Júre a na Záhorí pri bunkroch z druhej svetovej vojny. (Zdroj: sme.sk) (Raccoon.city)
  • Filmári zorganizovali dva kastingy v Pezinku aj Bratislave. Na konkurz prišlo celkovo 320 ľudí. Piatim z nich ponúkli hlavné role, zhruba pätnástim vedľajšie. (Zdroj: sme.sk) (Raccoon.city)
  • Problémom pri natáčaní bol chlad. V reáli bola zima, vo filme však leto, a tak herečky natáčali v tielkach a minisukniach. (Zdroj: sme.sk) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama