Reklama

Reklama

Epizódy(13)

Obsahy(1)

Mladý, no svojimi modernými vyšetrovateľskými metódami a úspechmi preslávený detektív Jánoš Marton (Ján Koleník) z Pešti prichádza na zámok Betliar riešiť tajomnú, brutálnu vraždu slúžky. Na Gemeri ho víta miestny rázny strážmajster Vilém Černý (Stanislav Majer) , ktorému prítomnosť až príliš sebavedomého vyšetrovateľa z Pešti v jeho rajóne a nutnosť s ním spolupracovať vôbec nie je po chuti... a zdá sa, že Martonova prítomnosť nevyhovuje ani miestnym obyvateľom, ktorí sú nedôverčiví k technickým novinkám a namiesto vedy uprednostňujú vieru v mágiu a povery; ba ani obyvateľom zámku – mocnej šľachtickej rodine Wisniewskych, kde má každý svoje tajomstvá... Ukazuje sa však, že vražda slúžky ani zďaleka nie je natoľko jednoduchá, ako by si vyšetrovatelia želali; a dokonca, že nejde o jediné čudné úmrtie mladej ženy v tejto oblasti... Marton s Černým teda stoja pred neľahkou výzvou – prekonať vzájomné nesympatie a spolu pátrať po zvrátenom páchateľovi, ktorým je podľa povedačiek dedinčanov nadprirodzený „Démon"... a podľa Martonovej teórie prvý sériový vrah v dejinách Uhorska.

Vyšetrovateľom pri tom asistujú dvaja Černého podriadení – miestni žandári Nahálka a Ondrík (Martin Nahálka, Milan Ondrík), ktorí vďaka svojej lenivosti, či naopak prílišnej horlivosti a predovšetkým nedostatočnej inteligencii pokazia, čo môžu... ale pri riešení menších kriminálnych prípadov (inšpirovaných skutočnými historickými udalosťami) sa i na nich občas usmeje šťastie. Zlo na Betliari nespí, mŕtvol pribúda a Marton musí urobiť všetko preto, aby zabránil ďalším beštiálnym vraždám... situáciu pri vyšetrovaní mu však komplikujú sympatie ku krásnej grófskej dcére Júlii (Danica Matušová), odmeranosť jej upätej matky-grófky (Anikó Varga) i nevyspytateľné ťahy jej otca, extravagantného grófa Wisniewskeho (Lukasz Kos). Podarí sa Martonovi odhaliť „Démona" skôr, než si príde aj poňho...?! (TV JOJ)

(viac)

Videá (6)

Trailer 3

Recenzie (112)

Torgal 

všetky recenzie používateľa

Myslím, že toto je jediný slovenský seriál, aký som pozeral pravidelne. Túto výsadu si vyslúžil ambicióznym historickým zasadením a detektívnym príbehom. Prvé epizódy boli ešte dosť ťažkopádne, dej sa rozbiehal veľmi pomaly a človek ďakoval za nablblú dvojicu žandárov Ondríka s Nahálkom, ktorí sa tu starajú o zábavu. Časom sa situácia v tomto ohľade zlepšila a už aj hlavný dej naprieč epizódami začal naberať na obrátkach. Vcelku pozitívny dojem podčiarkovalo vydarené obsadenie (obzvlášť Koleník sadol ako riť na šerbel) a nadštandardné technické spracovanie. Potom ale prišla finálna epizóda a všetko išlo do čerta. Až dovtedy logicky vystavaný príbeh bol rozbitý neuveriteľným množstvom hlúpostí a náhod (scéna "had a Nahálka" je v tomto smutný highlight). Bohužiaľ konanie a motivácie "Démona z tiesňavy" v závere seriálu boli natoľko idiotské, že takmer zruinovali všetko dobré na ceste k nemu. 6-/10 ()

marhoul 

všetky recenzie používateľa

Mrzí mě tak nízké hodnocení. Seriál sleduji bez reklam a v době, kdy ho asi většina diváků viděla na komerční televizi, kterou moc nezapínám. Začnu tím, že slovenské herce (Ondrík, Nahálka, Kos) znám z excelentního divadla Teatro Tatro a jsou to vážně PÁNI HERCI! Jejich přítomnost v 1890 mě nadmíru těší! Dvojice Ján Koleník a Stanislav Majer- příjemná volba. Výprava, lehce ritchiovské pojetí, scénář, kostýmy, lokace, kamera, vynikající hudba, vše je zdařilé. A třešinkou na dortu je hlas zpěváka Korben Dallas, Juraja Benetina, v titulní skladbě. Seriál patří k tomu lepšímu, co tu za poslední roky vzniklo. ()

Reklama

spotczek 

všetky recenzie používateľa

Trochu učesat a půjde to. Lidi mají rádi, když se dá něco trochu zařadit, a tady jako by ani tvůrci netušili, jestli víc tvoří komedii nebo drama. Výprava, kostýmy, kulisy, příroda a hlavně autentická hudba (ne nějaké nepovedené remaky ze známějších zahraničních předobrazů) - to všechno je super. Ale chybí tomu jednotící linka. Schválně se tu v každém díle odvíjí zvlášť příběh obyčejných policajtů s lidmi z vesnice a zvlášť linka zámecká. Snad že jedna má být víc komická a druhá napínavá?!? No nevím. A pak je tu ta zapeklitost jazyková. Přiznám se, že mně se to strašně líbí, slyšet češtinu a slovenštinu (ta je moc sexy!) najednou. Ale vysvětleno tu vůbec není, jak je možné, že Čech dělá šéfa místním a stále mluví česky, a už vůbec se nikdo nepozastavuje nad češtinou nemanželského syna šlechtice, který tam přece musí žít celý život. Alespoň já myslím, že tenkrát lidi nemigrovali tolik jako dneska. Rozhodně mám pocit, že Koleníkovi Marton sedí mnohem líp než prvorepublikový Valenta a pro mě za to může právě řeč. S češtinou nejspíš vnitřně bojoval (ne-li tedy s tím připitomělým charakterem), kdežto slovenčinu má naozaj zvodnú :-) ()

brasek 

všetky recenzie používateľa

Podľa očakávania TV JOJ opäť neprekročila svoj pochybný tieň. Pod maskou historickej kriminálky sa skrýva pochybná vec, ktorá sa tvári ako drsná krimi a zároveň naberie dych trápneho sitcomu, dialógy naozaj na úrovni slohovej práce žiaka prvého stupňa ZŠ (citát zubrik66) a myšlienkové pochody Jánoša Martona... to je také niečo otrasné až to doslova reže uši divákovi! ()

Scraffy 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Celkom podarený seriál zo slovenských rúk. Zo začiatku pekne navodil atmosféru, čo je len dobre. Hlavným nedostatkom našich nových seriáloch sú herci. Tí sú väčšinou až neznesiteľne otravný a neprirodzený, ale tu ma to prekvapilo, že takmer úplne všetci boli dobrý. Hlavne Ján Koleník ma prekvapil, kedže predtým som mu nevedel prísť na chuť a tu sa mi páčil. Celkovo jeho postava bola dobrá a mne blízka, kedže podobných detektívov môžem. Jeho vnútorné dialógy boli dobré a mal dobré praktiky. Ešte aj Filip Kaňkovský v zápornej roli bol skvelý. Jedine s čím som mal problém boli tí dvaja žandári, ktorý mi doslova celý seriál liezli na nervy. Slováci konečne urobil niečo, čo by s nadhľadom mohlo konkurovať aj seriálom od HBO. Kľudne mohli príbeh ešte viac zamotať a dať tomu temnú atmosféru. Škoda, že zbytočne išli do toho s tým, že tam dajú vtipné a odľahčujúce veci. Navyše niektoré scény vyzerali skoro ako nejaká telenovela, čo nebolo dobré. Vraha som tušil už o niečo skôr a preto mohli seriál skrátiť tak akurát o nejaké dva diely a bolo by. Som ale rád, že sa telka posúva dopredu a nedávajú nám stále tie isté seriály, len v iných prostrediach. Toto bol zrejme prvý seriál od nás, ktorý sa mi páčil. Len tak ďalej. ()

Galéria (40)

Zaujímavosti (4)

  • Seriál sa nakrúcal od septembra do decembra 2016 v kaštieli Betliar, ktorý bol v tom čase uzatvorený pre reinštaláciu expozícií a inštaláciu kúrenia. (Scraffy)
  • Oba žandári mají v seriálu stejná příjmení, jako je mají ve skutečnosti – Ondrík a Nahálka. (stone)
  • Část Tiesňavy se natáčela před jeskyní Pekárna v Moravském krasu a na dně Macochy. Temné údolí byla potom cesta pod Pekárnou od Hostěnic k Ochozi. (Jara69)

Reklama

Reklama