Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ľudovítovi zavraždili neonacisti jediného syna. Kvôli nefunkčnému súdnemu systému sú však tí istí páchatelia prepustení na slobodu a Ľudo sa všetkými silami snaží dosiahnuť ich opätovné zadržanie. Bojuje s apatickou políciou, oportunistickou sudkyňou, ale aj s faktom, že svojho syna dostatočne nepoznal a nebol mu oporou. Čím viac sa sám viní za jeho smrť, tým viac sa rozpadá jeho vzťah s manželkou Zuzanou a dcérou Jankou. A tým úpornejšie sa snaží sám zasahovať do vyšetrovania. Keď sa však dozvie, že za synovou smrťou nestál náhodný útok extrémistov, ale organizovaná zločinecká skupina, uvedomuje si, že stojí proti nepriateľovi nad svoje sily. Pokúsi sa zachrániť aspoň to, čo mu ešte ostalo - vlastnú rodinu. (Continental film)

(viac)

Videá (3)

Trailer 2

Recenzie (122)

petikacka 

všetky recenzie používateľa

Toto je druh filmu, který naprosto nesnáším. Je tu jasný zločin a pachatel, který je zachycen na kameře, ale spravedlnosti se tu pozůstalým nedostane. Proto nesnáším právníky, protože dokáží přetočit úplně všechno, když máte prachy. A takových případů u nás i na Slovensku musí být hafo. Ta bezmoc je naprosto šílená. Za mě 85% ()

Swannie 

všetky recenzie používateľa

Celkom som sa tešila, keďže to konečne vyzeralo na lepšie hodnotený slovenský film, realita však padla hlboko pod moje očakávania a ja som v kine zdesene pozerala nie len na plátno, ale aj okolo seba, či sa to ostatným ľuďom naozaj páči a len ja som divná. Fajn, uznávam, vizuál bol relatívne podarený. Roman Luknár hral ako jediný skvelo, akurát to nebolo veľa platné, keď každú scénu usekli skôr, než stihla dostatočne vyznieť a ja som tým pádom absolútne nemala možnosť stotožniť sa s náročnou situáciou jeho postavy. Nehovoriac o tom ako pateticky a prvoplánovo mnohé scény vyznievali, miestami som mala pocit, že nám omylom pustili nejaký zo slovenských seriálov. Bolo mi vyslovene nepríjemné a trápne to sledovať a musela som sa premáhať, aby som vydržala do konca. Na scény súdu nechcem ani len spomínať, tie boli asi najväčším fiaskom vizuálne aj obsahovo. Množstvo slovenských filmov v poslednej dobe pozostáva len z informácií nahadzovaných jedna za druhou, pričom divák nedostáva čas ich spracovať. Chýba autenticita a reálne emócie. A mnohým ľuďom to už asi stačí, čo je dosť smutné. No je to každého osobný názor, ktorý im nechcem brať, len… začínam mať pocit, že sa nezvyšuje kvalita filmov ale znižujú nároky divákov. V každom prípade, Ostrým nožom za mňa veľké sklamanie. ()

Reklama

Mr.KarlAdler 

všetky recenzie používateľa

Chtělo by se mi říct, že jde o jasný nadpůrměr, ale nemůžu se zbavit pocitu, že by takhle prostě měl vypadat standard. Řemeslná stránka je opravdu super. Nepůsobí to narychlo upláceně, záběry, střih, práce se zvukem a hudbou - všechno je velmi dobře promyšlené. Problém je, že propracovanost/psychologizace postav je na úrovni o moc kratšího filmu, než si žádá výsledná celovečerní stopáž. Je to škoda hlavně proto, že po úvodní cca půlhodince tvůrci zúží koncentraci primárně na postavu otce, čímž je ten hlubší ponor do jeho motivací nejen očekávaný, ale taky nutný. Chápu, že je to podle skutečnosti, takže těžko čekat u Ludovíta nějakou odzbrojující akci a la Katja v Odnikud. Pro výraznější kafkovské zmítání v neprůstřelném systému nebo hlubší ponor do rodinné bolesti (což se povedlo Jurajovi Lehotskému v o dva roky starší Nině) ale podle mě prostor byl. I tak mě slovenská tvorba posledních let těší. Nina, Špína i Ostrý nůž mi shodně navodili skličující pocit, že každé větší město je poměrně nebezpečným a temným místem. ()

pepo 

všetky recenzie používateľa

Ako drama o rodinnej strate to funguje prekvapivo velmi dobre. Uplne to vsak zlyhava v kriminalnej linke. Kritika statneho zriadenia navyse posobi svojim zjednodusenim obcas az parodicky. Ale inak uplne ok filmik (minimalne o triedu lepsi nez Unos) a poprosil by som viac dobrych uloh pre Mitasa a Olhovu. 6/10 ()

kamil.i 

všetky recenzie používateľa

O Únose som sa vyjadril ako o spoločensky najdôležitejšom porevolučnom slovenskom filme. Ostrým nožom je minimálne tak dôležitý. Filmársky je kvalitnejší a funguje na viacerých úrovniach- ako rodinná dráma, krimi o vyšetrovaní, autentická interpretácia Tupého prípadu i kritika spoločnosti. Kritike sa venuje len v náznakoch, no silno zarezonujú. Scenár je výborne vystavaný, neplytvá časom na zbytočnosti a hercom vkladá do úst uveriteľné repliky. Casting odviedol skvelú prácu, herci i neherci presne sedia do svojich rolí a dominuje im vynikajúci Roman Luknár. ()

Galéria (53)

Zaujímavosti (12)

  • Herec Dávid Hartl (Daniel Tupý), podobne ako vo filme Únos (2017), kde si zahral Róberta Remiáša, opäť zomrel násilnou smrťou. Obe jeho roly vo filmoch boli inšpirované skutočnými udalosťami. (Maarty von B)
  • Tvorcovia pracovali s rozpočtom 500 000 €. (kacer4)
  • Inspirací pro film Ostrým nožom se stal skutečný případ z roku 2005, kdy parta skinheadů zavraždila v Bratislavě vysokoškolského studenta a nikdy nebyla potrestána. Jde o jeden z nejpalčivějších případů moderního Slovenska, který ukazuje i na bolesti a otázky české společnosti. Je spravedlnost dostupná opravdu pro každého? Pro všechny lidi bez rozdílu, i pro obyčejného učitele a jeho běžnou rodinu střední třídy? „V době, kdy Daniela Tupého zabili, jsem byl přibližně v jeho věku. O osudné bitce i vraždě jsem toho hodně slyšel, mezi mladými celý případ hodně rezonoval, smrt se silně dotkla celé naší generace. Mnohem smutnější, než samotná vražda, je ale nespravedlnost, která následovala,“ říká k filmu režisér Teodor Kuhn. (Zdroj: Bontonfilm)

Súvisiace novinky

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

17.08.2019

7. ročník unikátní přehlídky klasik, ale i pozapomenutých klenotů z bohaté pokladnice filmu noir představí snímky tematizující loupež, výběrovou retrospektivu noirových děl Fritze Langa, rozmanitou… (viac)

Reklama

Reklama