Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokumentárny film o osude a diele jedného z najvýznamnejších štúrovcov. Dok. film, v ktorom ťažiskové úseky zo života Janka Kráľa stvárňujú mladí herci v hraných scénkach - odchod študentov z bratislavského lýcea uličkami starého mesta, recitácie básní, Janko Kráľ na svojich cestách po slovenskom vidieku, vyjadrenia k postaveniu poddaného ľudu v interpretácii Ľuba Gregora... v závere relácie stoja pri soche J. Kráľa v Sade Janka Kráľa, kde odznievajú posledné slová o odkaze jeho diela.
Kráľ písal pôvodne básne po česky. V Bratislave prežil 2 roky gymnaziálnych štúdií, dokonca istý čas býval u Ľ. Štúra. V marci 1844 22 študentov opustilo bratislavské evanjelické lýceum ako výraz odporu po odvolaní profesora Ľ. Štúra, do Levoče však odišli len trinásti .Vtedy vznikla báseň Duma bratislavská na motívy pesničky Ten prešporský zámok pekne murovaný. Je to vlastne 1.politická slovenská báseň.
Keď vyšiel  Almanach Nitra s 8 básňami J.Kráľa už v spisovnej slovenčine, mal Kráľ len 22 rokov. V roku 1844 sa zúčastnil zakladania  spolku Tatrín, potom odchádza do Pešti, kde pracuje v advokátskej kancelárii a popritom sa angažuje v boji za zrušenie poddanstva.
Zbiera ľudové piesne,  na druhej strane sa zaoberá vážnymi filozofickými témami, skúma dejiny ľudskej existencie....ostro kritizuje napr. Hodžu, že budúcnosť slovanstva vidí v náboženstve, nie v slovanskej pospolitosti...a Štúr sa na neho sťažuje, že je príliš arogantný a drzý. V celom básnickom diele Kráľa sa vinie myšlienka boja za slobodu "poneváč čin je všetko".  Ale medzi túžbou ľudu po oslobodení z jarma poddanstva a skutkami je priepasť...z veršov zaznieva revolta, a tak postupne ho začínajú prezývať Divným Jankom. Mnohé postavy v jeho básňach sú jeho obrazom, kde volá po "inakšom svete"...
V roku 1873 v Orlovi tatranskom vychádza osobná zmienka Škultétyho o Jankovi Kráľovi, podľa ktorej mu poslal finančný príspevok na živobytie - a to bola posledná správa o žití Janka Kráľa. Podľa iných písomných údajov zomrel 23.mája 1876 na týfus.
Prvé súborné dielo vyšlo až v roku 1893 , zostavil a vydal Ján Vlček. (STV)

(viac)

Hrajú

Reklama

Reklama