Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Siedmeho apríla 1944 sa Alfrédovi Wetzlerovi podarilo čosi jedinečné – unikol spolu s mladším väzňom Vrbom z prísne stráženého tábora smrti Osvienčimu. Cieľom úteku však nebolo zachrániť si vlastný život, ale zabrániť umieraniu tisícov ľudí. Po smrteľne nebezpečnom putovaní došli na Slovensko, kde vznikla správa o genocíde. Tajnými cestami sa dostala až do rúk Winstona Churchilla a Franklina D. Roosevelta a zasiahla do vývoja 2. svetovej vojny. Príbeh plný napätia a emócií osloví diváka napínavou drámou úteku, absurditou vývoja dejín, ale aj vnútornou silou muža, ktorý sa postavil proti zvrátenosti systému. (Continental film)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (153)

Swannie 

všetky recenzie používateľa

Odvšadiaľ sa ku mne dostávali skôr negatívne recenzie, takže som nemala veľké očakávania...  A ono to napokon, napriek mnohým chybám, nebolo také zlé. Bebjakovi sa podľa môjho názoru veľmi dobre a verne podarilo zachytiť atmosféru koncentračného táboru. Prišlo mi to z pohľadu prostredia dôveryhodné, v chovaní postáv surové a kamerou esteticky príťažlivé zároveň. Kamera síce miestami v snahe "byť artová" balansovala na hranici medzi "ešte zvládam" a "už je to príliš", no to nepovažujem za veľký problém. Čo za veľký problém považujem, je, že po zhliadnutí filmu si reálne vôbec nepamätám, ako vyzerali dve hlavné postavy (Czuczor ešte ako tak, druhý absolútne). Alebo, že nejaký scenáristický dejový oblúk v tomto filme... akosi nebol. SPOILER (or is it?) Dve tretiny sledujeme, ako sa pokúšajú dostať z tábora, je to zaujímavé a napínavé. Potom sa odtiaľ konečne dostanú a tempo filmu, napätie i schopnosť dorozprávať príbeh výrazne klesajú a ide to celé akosi do stratena.| Predposledná scéna natočená na jeden záber je síce zaujímavá a John Hannah v nej podá výborný výkon, jej výsledná pointa je však málo úderná, záber na Czuczora nedostatočný. V konečnom dôsledku mi prišla lepšie spracovaná bočná dejová línia s ostatnými väzňami v tábore, než línia hlavnej dvojice, o čom vypovedá aj silná posledná scéna. Musím ale pochváliť záverečné titulky, ktoré boli naozaj šikovne spravené a dohnali ma k slzám. V konečnom dôsledku mám teda zo Správy akési rozpačité, no napriek tomu skôr pozitívne, než negatívne pocity. Boli v nej chyby, ale boli v nej aj dobre zvládnuté veci. A vravím si, že by mi nevadilo pozrieť si ju ešte raz. ()

sir-dave 

všetky recenzie používateľa

Škoda dobré předlohy, kterou jsem sice nečetl, ale dovedu si představit, že byla napínavější než tohle. Už z tak krátkého času si snad polovinu ukrojí stand up vystoupení v mrazu, kde to muselo být ve skutečnosti kruté, ale na kameře nijak zvlášť poutavě natočené. Z následného krátkého útěku a vysvětlovaní štábníkům byly nejlepší závěrečné titulky. ()

Reklama

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Očakávania boli veľké, ale výsledný dojem poslabší. Nejde tu ani o príbeh, ani o správu (až na konci), ale skôr o psychológiu dozorcov, fašistov a možno trochu aj väzňov a utečencov. Aj pri krátkom trvaní sa film zdá zdĺhavý, a celkom ma rozladilo, keď sa v polovici kameraman rozhodol, že bude natáčať na výšku, asi mu dali mobil. Film je po celý čas primerane nepríjemný, ale skutočne znepokojivý je až v titulkoch, kde dostali priestor súčasní politici a iné podobné živly so svojimi vyjadreniami. –––– Tak čo? Bolo to ťažké dostať sa z Osvienčimu? ()

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

Oči, co viděly, na útěku za srdci, co nebolela.. Po horizontále se pohybující mlha s oranžovým podsvícením, rozostření a úhly záběrů s účelem napumpovat expresionismus, kamera zvolna se přibližující k obličeji úředníka Červeného kříže, jehož výraz se začíná měnit, jako by viděl obživlou mumii.. Super, jenže sám Žiaran ten mechanický obsah do plánovaného cíle nedotlačí.. ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

V prvom rade musím povedať, že som fanúšik Bebjakových filmov. V druhom rade musím povedať, že Bebjakovi zrejme šmykol remeň, lebo natočiť slovenský film, ktorý je takmer nakomplet s titulkami (asi aby pôsobil vierohodne), to chce riadnu dávku sedatív. Čo ma ale vytáčalo najviac je fakt, že keď už chcel Bebjak so svojim počinom pôsobiť vierohodne, mal si minimálne nejaký dokument o koncentračnom tábore pozrieť, keď už tam nešiel osobne, lebo teraz je v mnohých očiach (nie len) domácich historikov za pekného idiota. Nechápem čo ho to napadlo, pričom samotný námet je podaný tak nevýrazne, že človek rozmýšľa nad tým, či tá cesta z Osvinčinu na slobodu, bola naozaj tak ťažká. Na záver len dodám: myšlienka pekná, no Bebjak nie je Spielberg, a “Správa” rozhodne nebude nový “Schindlerov zoznam”. Tretia z úcty k režisérovi .. ()

Galéria (32)

Zaujímavosti (13)

  • Film bol vyslancom Slovenska na Oscara za Najlepší medzinárodný film. (banacik)
  • Noel Czuczor v rámci prípravy na rolu Alfréda Wetzlera schudol 18 kilogramov. Docielil to prísnou diétou a cvičením. O samotnej príprave na film v rozhovore s The L.A. TIMES sa vyjadril takto: "Fyzická príprava nebola jednoduchá, ani príjemná, ale kombináciou disciplíny a odhodlanosti bola dosiahnuteľná. Omnoho ťažšie bolo nájsť pravdu v tom, čo som nikdy nezažil a uveriteľne stvárniť pohnútky človeka, ktorému, ako jednému z miliónov ďalších, vzali všetko čo mal a poznal, a ktorý sa napriek tomu rozhodol nevzdať a bojovať. To bola tá najväčšia výzva." (darkphoenix)
  • Film měl mít v kinech premiéru 27. ledna 2021 na Mezinárodní den památky obětí holocaustu, ale kvůli pandemii covid-19 se premiéra přesunula až na 11. listopadu 2021. (montongery)

Súvisiace novinky

Oscary a rekordní počet cizojazyčných kandidátů

Oscary a rekordní počet cizojazyčných kandidátů

09.01.2021

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) v pátek představila svým členům užší výběr 93 snímků, z nichž budou vybíráni finální kandidáti do kategorie nejlepšího cizojazyčného filmu pro… (viac)

Režisér Čáry se vydal do Osvětimi

Režisér Čáry se vydal do Osvětimi

17.01.2019

Jeden z nejúspěšnějších slovenských režisérů Peter Bebjak (Čára, Spravedlnost) připravuje nové drama z koncentračního táboru Osvětim. Snímek Správa / The Report se pak navíc možná dočká i americké… (viac)

Reklama

Reklama