Reklama

Reklama

25 rokov neviny

(festivalový názov)
  • Česko 25 let neviny (festivalový názov) (viac)
Trailer
Poľsko, 2020, 112 min

Réžia:

Jan Holoubek

Scenár:

Andrzej Gołda

Hrajú:

Piotr Trojan, Agata Kulesza, Dariusz Chojnacki, Jan Frycz, Łukasz Lewandowski, Mikołaj Chroboczek, Andrzej Konopka, Julian Świeżewski, Magdalena Różczka (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Obyčajný život prostoduchého dobráka Tomka Komendy (Piotr Trojan), ktorého snom je stať sa jedného dňa automechanikom, sa obráti nohami naruby po tom, ako bol omylom obvinený z násilnej vraždy a odsúdený k 25 rokom do väzenia. (sochoking)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (130)

Rocky62 

všetky recenzie používateľa

Na recenzi si musel tento film pár týdnů počkat, neboť bylo velmi obtížné jej dostat z hlavy a popsat ho objektivně a bez emocí...pokud je to vůbec možné. Mohli bychom říct, že těží z tématu, který se prostě a jednoduše dobře prodává, protože vězeňská dramata byla vždy favority v širokém spektru diváků. Ovšem v tomto případě by to bylo sobecké, neboť forma zpracování, jakou režisér zvolil je nanejvýš působivá, že se patrně všem nesmazatelně vryje hluboko pod kůži. Něco tak intenzivního a tísnivého tu hodně dlouho nebylo a dost možná už znovu nikdy nebude. O to temnější film je, že jej napsal sám život. Je zapotřebí vyzdvihnout patrnou výpovědní hodnotu, která snad minimalizuje počet podobných případů a nakope prdel nejen justici, ale i dalším rádoby spravedlivým orgánům. Těžkotonážní příběh, který by se neměl nikdy opakovat, neboť je to otázka života a smrti. Dal však vzniknout impozantnímu filmu, který syrově prezentuje, jak vypadá peklo. ()

veru_needy 

všetky recenzie používateľa

Neuvěřitelný příběh natočený podle příběhu skutečného justičního omylu. Tomasz Komenda byl odsouzen k 25 letům vězení. Jeho nevina byla prokázána až po dlouhých 18 letech vězení. Komenda byl zatčen v roce 2000 kvůli údajnému znásilnění a vraždě 15leté dívky na novoroční vesnické diskotéce z roku 1997. Za tyto činy byl odsouzen nejdřív k 15 rokům vězení. Později mu byl trest zvýšen na 25 let, ačkoli trval na své nevině. Na naléhání rodiny prokuratura případ přezkoumala a dospěla k závěru, že odsouzený zločin nemohl spáchat. Komenda byl zproštěn viny poté, co mimo jiné nové testy DNA ukázaly, že se na činech nepodílel. Komenda, kterému bylo v době vraždy 18 let, byl odsouzen i přesto, že měl jednoznačné alibi - v době zločinu byl od místa jeho spáchání vzdálen půl hodiny jízdy autem. Potvrdilo to 12 svědků, s nimiž slavil konec roku. V roce 2018 byl zproštěn viny a propuštěn. Tento silný příběh ve mě zanechal hodně sklíčené pocity. ()

Reklama

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Ach, tak to bolo drsné! Viete si to predstaviť, že by sa vám stalo to, čo Tomekovi Komendymu? Čo všetko si tento chalan musel vytrpieť, kým sa konečne preukázala jeho absolútna nevina? Neuveriteľné! Poliaci to natočili fakt kvalitne, vierohodne a bez servítky. Piotr Trojan zahral postavu nevinného Tomka priam realisticky. Väzenská atmosféra bola drsná a skľučujúca, obzvlášť keď sa spoluväzni dozvedeli, za čo sa tam Tomek ocitol. Škoda, že film nemal väčší psychologický a filozofický rozmer, keďže mnohé situácie si to priam pýtali. Mohlo tu byť aj viac z tých súdnych procesov, poprípade konzultácií s právnikom. Dialógy tiež nič extra a skôr sa k slovu dostali činy ako samotné slová. Každopádne, poriadne emočne vypätý film. Len tak ma napadlo, bohvie koľko ďalších Tomekov Komendov takto sedí v base za skutky, ktoré nespáchali? ()

jedna_vrana 

všetky recenzie používateľa

„Keď má človek smolu, prichytia ho na hruškách aj vtedy, keď lezie na čerešňu.“ (slovenské príslovie). Tomek je presne ten typ chlapca, na ktorého päty sa lepí smola, lebo je to pre ňu vhodný typ. Pred očami sa vám odohráva zúfalstvo jednej rodiny. Je zbytočné klásť si otázky, ako systém môže dopustiť toľko chýb, nespravodlivosti a tolerovanej krutosti. Ale predstava, že by sa vám niečo podobné mohlo stať, si vás nájde uprostred filmu a budete mať zimomriavky. Ako vám systém vráti more strateného času? To je na celom prípade najstrašnejšie. Naozaj autentický filmový zážitok. ()

Xmilden 

všetky recenzie používateľa

WAU! Poláci do toho tedy šlápli a Vykoupení z věznice Shawshank najednou vypadá jako místo, kam by mohly jezdit na prázdniny rodiny s dětma. 25 let neviny je pro mě jeden z nejpřekvapivějších a nejlepších filmů co jsem za posledních možná 5 let viděl. Budu muset polskou filmografii začít sjíždět častěji. O filmu tady nebudu nic vykecávat. 110% ()

Galéria (9)

Zaujímavosti (11)

  • Komenda sa nádeje na prepustenie podľa svojich slov vzdal po desiatich rokoch a prestal aj veriť v Boha, ktorého márne žiadal o pomoc. Spomínal, že až keď sa začal modliť k pápežovi, bol nakoniec oslobodený, a tak sa bol pápežovi Františkovi vo Vatikáne po prepustení v roku 2018 osobne poďakovať. (siloalampa)
  • V skutočnosti sa Komenda pokúsil vo väzení o samovraždu až 3 krát. (siloalampa)

Súvisiace novinky

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (viac)

Reklama

Reklama